8 minit bacaan

Minggu 30, 2021

Pasaran Bitcoin telah mengalami lonjakan yang kuat di belakang short squeeze yang mengembalikan keuntungan kepada kebanyakan pemegang coin.

Pasaran Bitcoin telah mengalami break-out yang kuat minggu ini, berdagang dari konsolidasi terendah $29,479, ke paras tertinggi $35,423 pada hari Ahad. Walaupun secara teknikal ia adalah peristiwa ($29,479 ke $35,423) untuk berita minggu depan, tetapi sewaktu penulisan, harga Bitcoin melonjak dari belakang yang kelihatannya adalah short squeeze, mencapai paras tertinggi $38,677 pada awal pagi Isnin.

Minggu ini kami akan mengulas kedua-dua derivatif dan data pasaran on-chain untuk menilai kembali sebab berlakunya short squeeze ini, dan mewujudkan asas untuk keuntungan pasaran. Ketika pelabur kembali mendapat keuntungan, ia menimbulkan persoalan sama ada atau tidak mereka akan mula membelanjakan coin tersebut ke dalam kekuatan pasaran jika keyakinan untuk bertahan berkekalan, atau telah berkurangan.

Short Squeeze Yang Berlaku Dari $35,423 Ke $38,677

Short Squeeze Lebih Tinggi

Dengan pertumbuhan dan kematangan pasaran derivatif, interaksi antara pasaran spot dan leverage menghasilkan dinamik baru dalam kitaran pasaran ini yang tidak ada pada masa lalu.

Minggu ini bermula dengan faedah terbuka (open interest) di pasaran option menunjukkan bahawa volatiliti telah dijangka. Faedah terbuka mengikut harga strike satu bulan (kontrak 27-Ogos) menunjukkan pilihan yang ketara untuk strike berada di luar julat konsolidasi semasa. Harga strike dengan faedah terbuka paling banyak untuk 27-Ogos di Deribit adalah:

  • $25k untuk Put dengan 1,388 BTC dalam faedah terbuka.
  • $80k untuk Call dengan 1,513 BTC dalam faedah terbuka.

Carta Langsung Faedah Terbuka Bulan Ogos

Faedah terbuka dalam pasaran perpetual futures telah tetap rata sebahagian besarnya dalam dua bulan terakhir, antara sekitar $10B dan $12B sejak bulan Mei. Walau bagaimanapun, sejak minggu lalu, faedah terbuka perpetual futures naik dengan nilai $1.4B bersama dengan kenaikan harga. Selalunya, faedah terbuka yang tinggi mula meningkatkan kebarangkalian berlakunya leverage squeeze yang volatil.

Carta Langsung Faedah Terbuka

Sekiranya kita menilai volum yang berasal dari cagaran margin-tunai, kita dapat melihat aliran struktur menaik mula berlaku sejak awal bulan Mei. Cagaran margin-tunai adalah kedudukan futures yang memanfaatkan wang tunai, atau wang tunai setara (stablecoin) berasaskan cagaran. Secara umum, kedudukan margin-tunai lebih disukai untuk kestabilan pasaran kerana mereka menghilangkan satu lapisan risiko yang ada ketika futures margin-kripto yang volatil mendominasi.

Carta Langsung Futures Margin-Tunai

Dengan mengesahkan trend ini, kita dapat melihat dominasi relatif kedudukan futures margin-kripto mengalami penurunan struktur dalam tempoh yang sama, jatuh dari 70% ke 52.5%. Walaupun memanfaatkan dalam semua bentuk diketahui memperburukkan volatiliti pasaran, kedua-dua carta ini menunjukkan penurunan yang jelas bagi pedagang yang mengambil kedudukan margin-kripto risk-on yang merupakan trend positif bersih untuk pasaran. Ia juga menambah beban kepada sifat risk-off struktur pasaran semasa.

Carta Langsung Peratus Future Margin-Kripto

Untuk menilai bias arah pasaran futures, kita dapat melihat bahawa kadar pembiayaan perpetual terus berdagang negatif. Ini menunjukkan bias bersih masih short Bitcoin. Metrik ini secara khusus membantu kita mengenal pasti bahawa kenaikan harga pada hari Isnin kemungkinan besar dikaitkan dengan keseluruhan short squeeze, dengan kadar pembiayaan terus diperdagangkan pada tahap yang lebih negatif walaupun kenaikan harga +30%.

Carta Langsung Kadar Pembiayaan Futures

Sememangnya, semasa kenaikan pada hari isnin, hampir $120 juta shorts dilikwidasi dalam satu jam, yang sebahagian besarnya mengesahkan bahawa short squeeze sebagai daya penggerak utama.

Aktiviti On-Chain Kekal Tenang

Berbeza dengan volatiliti di pasaran spot dan derivatif, volum transaksi dan aktiviti on-chain kekal sunyi. Pada asas Median 14 hari, volum transaksi entity-adjusted untuk Bitcoin kekal tertekan sekitar $5B sehari. Ini tetap merupakan penurunan yang ketara daripada $16B/hari sebelum Sell-off bulan Mei.

Walau bagaimanapun, volum belum lagi runtuh pada tahap yang sama seperti blow-off top 2017, di mana volum rangkaian menyaksikan penjejakan penuh, pasaran bear seterusnya dan akhirnya, capitulation yang panjang. Masih dapat dilihat sama ada volum on-chain mula meningkat sebagai tindak balas terhadap price-action yang volatil baru-baru ini.

Carta Langsung Volum On-Chain EA

Walaupun volum transaksi on-chain turun, jika dibandingkan dengan penilaian rangkaian (permodalan pasaran) dalam Ratio NVT, kita dapat melihat fraktal yang menarik. Dari segi sejarah, nilai NVT yang sangat rendah menunjukkan bahawa rangkaian dinilai lebih rendah berbanding dengan volum transaksi. Sebaliknya, nilai yang lebih tinggi, seperti yang dilihat pada Februari 2021 menunjukkan volum transaksi secara relatifnya rendah dan mungkin tidak membenarkan penilaian pasaran semasa.

Oleh kerana harga diperdagangkan ke paras terendah $29k pada awal minggu, EA-NVT mencadangkan bahawa rangkaian Bitcoin secara relatif terlebih jual berbanding dengan volum penyelesaian on-chain. Short squeeze ini kini mendorong EA-NVT menjadi lebih tinggi. Jika volum on-chain tidak meningkat untuk menyokong kenaikan harga ini, ia mungkin mencadangkan bahawa kenaikan itu kuran fundamental drivers dan akan menjadi tanda untuk berhati-hati.

Nota: kedua-dua volum on-chain dan carta NVT ditunjukkan sebagai entity-adjusted. Ini hanya menapis transaksi yang bermakna dari segi ekonomi dengan membuang perbelanjaan sendiri, pengurusan wallet dan pemindahan dalaman yang lain.

Baca juga: Bagaimana Membuat Analisa Bitcoin Melalui On-Chain – Minggu 29, 2021

Carta Langsung Ratio Entity Adjusted NVT

Mengenai topik entiti, kita dapat melihat lonjakan yang lebih konstruktif dalam menerima entiti (mereka yang menjaga coin) sementara menghantar entiti (mereka yang membelanjakan coin) masih secara relatifnya rata. Ini adalah perubahan awal trend dan perubahan yang akan menunjukkan persekitaran jenis pengumpulan yang lebih positif sekiranya ia berterusan. Ini menunjukkan bahawa dari volum yang bertransaksi, bahagian yang munasabah nampaknya terkumpul, dan secara relatifnya sedikit entiti yang keluar dari rangkaian.

Carta Langsung Entiti Penghantar vs Penerima

Secara keseluruhannya, aktiviti on-chain nampaknya seperti bearish dan terus kekal senyap. Mungkin penggunaan rangkaian Bitcoin ketinggalan harga dalam kes ini. Sebaik-baiknya, volatiliti yang diperbaharui dan price action yang membina mencetuskan permintaan balik untuk ruang blok. Jika tidak, ia mungkin mencadangkan kerangka kerja yang lebih berhati-hati diperlukan pada minggu-minggu akan datang.

Keuntungan Rangkaian

Untuk menutup analisis kami untuk minggu ini, kami akan menilai keuntungan pasaran agregat berbanding dengan Realise Price. Realised Price adalah salah satu prinsip metrik yang mendasari analisis on-chain. Ia dikira dengan menilai semua coin pada harga ketika terakhir ia dipindahkan, dan dengan demikian mewakili ‘asas kos’ agregat untuk pembekalan circulating coin.

Realised Price kini didagangkan pada $19.3k, biasanya bertepatan dengan kitaran terakhir ATH. Dengan penutupan harga minggu ini di paras $35.4k, ini bermaksud pasaran agregat yang ada pada masa ini mempunyai keuntungan yang belum direalisasikan sekitar 83%.

Carta Langsung Realised Price

Dalam konteks kitaran pasaran yang lalu, kita dapat menggunakan nisbah MVRV untuk membandingkan permodalan pasaran (penilaian spot) dengan permodalan yang direalisasikan (kos asas on-chain). Di sini kita dapat melihat bahawa nisbah MVRV didagangkan di zon yang secara historis dicapai dalam tiga keadaan:

  • Kitaran Early-Bull (3x) di mana harga berada di bawah makro dan pengumpul wang secara bijak telah kembali ke tahap keuntungan yang cukup besar.
  • Kitaran Mid-Bear (2x) di mana pelabur telah melihat keuntungan mereka yang tidak direalisasikan secara dramatik menyusut berikutan cycle top, tetapi sebelum capitulation terakhir.
  • Double Pump (1x) di pasaran 2013 di mana pergolakan pertengahan kitaran meletakkan pelabur yang cukup banyak, sebelum dengan cepat kembali ke puncak yang kuat.

Pada peringkat ini, masih perlu dilihat sama ada pasaran dapat mengubah arah trend makro dan mengesahkan kembali pasaran bull. Jika begitu, ia akan menyerupai pasaran ‘double pump’ 2013. Sekiranya tidak, kebarangkalian menjadi fraktal mid-Bear boleh meningkat.

Carta Langsung MVRV

Melihat MVRV untuk kumpulan pemegang jangka pendek (Short Time Holder, STH), kita dapat melihat bahawa mereka kini memegang coin dengan kerugian yang tidak dapat direalisasikan. STH-MVRV jarang didagangkan pada keadaan oversold dengan hampir semua kejadian bersejarah diikuti oleh kenaikan harga yang ketara. Seperti diperkatakan, fraktal ini biasanya hanya terjadi di pasaran Bear, dengan catatan bahawa ini termasuk peristiwa kapitulasi terakhir yang memulakan makro bull.

Carta Langsung STH-MVRV

Kami juga dapat menyiasat volum bekalan yang telah kembali kepada keuntungan sewaktu short squeeze. Ini memberi kami anggaran volum coin yang mempunyai asas kos on-chain dalam julat konsolidasi $29k hingga $38k. Dari paras rendah mingguan ($29k) hingga short squeeze tinggi, ($38.4k pada masa penulisan) lebih daripada 2.1 juta BTC telah kembali kepada keuntungan. Ini mewakili volum yang bersamaan dengan 11.2% daripada circulating supply.

Carta Langsung Bekalan dalam Keuntungan 

Akhirnya, kami mengkaji sama ada terdapat tanda-tanda lebih lama coin yang menguntungkan  dibelanjakan on-chain untuk mengambil kesempatan kekuatan pasaran untuk likwidasi keluar. Yang akan secara relatifnya bearish adalah melihat peningkatan ketara dalam perbelanjaan coin yang lebih tua (> 1 thn) semasa kenaikan pelepasan ini seperti yang dilihat pada tahun 2018 setelah kejayaan blow-off.

Setakat ini, kita belum melihat tingkah laku seperti itu. Sekiranya dorman umum coin yang lebih lama berterusan, ini akan mencadangkan keyakinan untuk HODL kekal secara relatifnya kuat dan menggemari pandangan yang lebih membina mengenai struktur pasaran yang bergerak maju. Sebaliknya, perbelanjaan coin yang lebih lama secara besar-besaran akan menunjukkan sejumlah besar coin tidak likwid kembali ke bekalan likwid dan pandangan yang bearish di masa hadapan.

Sumber daripada glassnodeinsights dan coinmarketcap

error: Content is protected !!