5 minit bacaan

Isi Kandungan

  • Pengenalan
  • Apa itu Wallet Kripto?
  • Public key
  • Private key
  • Wallet Kustodial vs Bukan Kustodial
  • 3 Jenis Wallet untuk Setiap Pengguna
  • Mobile wallet
  • Dekstop wallet
  • Hardware wallet
  • Kesimpulan

Pengenalan

Apabila pasaran cryptocurrency mengalami peningkatan dalam populariti, terdapat banyak pemula cuba melabur di pasaran kripto. Pelabur-pelabur baru ini mula menggilai potensi pasaran kripto, dan cuba membeli Bitcoin dengan apa cara sekalipun.

Walau bagaimanapun, sementara cryptocurrency membawa banyak kelebihan kepada penggunanya, ia juga memerlukan beberapa pengetahuan asas mengenai cara pengendaliannya. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan asas-asas di sebalik wallet cryptocurrency dan mengapa anda harus memilikinya.

Selanjutnya, kami akan menerangkan perbezaan antara jenis wallet kripto yang utama untuk membantu anda mencari wallet kripto yang paling sesuai.

Apa itu wallet kripto?

Cryptocurrency adalah aset digital. Tidak seperti wang tradisional, mereka tidak mempunyai gambaran fizikal dalam bentuk duit syiling atau wang kertas. Sebaliknya, mereka digambarkan oleh rekod transaksi pada lejar awam digital yang disebut sebagai blockchain.

Mengakses dan menggunakan mata wang kripto dijamin dengan kriptografi asimetri, yang biasanya diwakili oleh dua kod: public key dan private key.

Public key

Public key (atau alamat) adalah lokasi coin di blockchain. Ini adalah alamat yang akan anda kongsi dengan pengguna lain setiap kali anda ingin membeli atau menerima cryptocurrency.

Private key

Private key berfungsi sebagai sejenis kod yang membolehkan anda membelanjakan kripto anda. Hanya pemegang private key yang dapat menggunakan mata wang kripto dan menandatangani transaksi. Oleh itu, sangat penting untuk anda tidak berkongsi private key ini dengan sesiapa sahaja dalam talian.

Sebaliknya, wallet cryptocurrency tidak digunakan untuk menyimpan kripto anda tetapi, ia memberikan cara menjaga keselamatan private key anda. Selain itu, wallet kripto boleh digunakan sebagai interface pengguna untuk mengakses blockchain dan menghantar serta menerima mata wang kripto dengan mudah.

Wallet Kustodial vs Bukan Kustodial

Dengan itu, anda akan menemui dua jenis wallet utama semasa memulakan pengembaraan kripto anda.

Wallet kustodial (atau online wallet) adalah wallet yang biasanya ditawarkan oleh platform perdagangan seperti Binance atau Coinbase. Ini bermaksud bahawa syarikat-syarikat ini menyimpan private key anda dan bertindak sebagai pihak ketiga antara anda dan dana anda. Hasilnya, anda memerlukan kelulusan mereka sebelum anda dapat mengeluarkan aset anda.

Wallet bukan kustodian memberi anda akses penuh ke coin anda. Biasanya, mereka menyediakan frasa mnemonik 12 perkataan yang boleh digunakan untuk memulihkan wallet anda sekiranya anda menukar peranti anda. Oleh itu, anda mempunyai kawalan penuh terhadap dana anda semasa menggunakan wallet jenis ini.

Baca juga: Apa Itu Solana?

3 Jenis Wallet untuk Setiap Pengguna

Kami hanya memasukkan wallet bukan kustodian dalam senarai ini. Ini bermaksud bahawa apa sahaja jenis yang anda pilih, anda dan anda sahaja yang akan menjadi penjaga tunggal aset yang ada di wallet kripto anda. Ini bererti bahawa tidak kira berapa harga cryptocurrency, anda tidak perlu mempersoalkan sama ada anda boleh mengakses dana anda atau tidak.

1. Mobile wallet

Aplikasi telefon pintar ini membolehkan pengguna membawa aset kripto mereka pada setiap masa, menggunakan keselamatan telefon pintar mereka. Wallet ini menawarkan kemudahan paling banyak untuk pembayaran harian, kerana anda boleh menggunakannya di mana sahaja untuk mengimbas kod QR dan memindahkan kripto dengan serta-merta.

Namun, mereka juga menawarkan keselamatan paling sedikit, disebabkan sifat peranti itu sendiri. Telefon pintar dengan mudahnya boleh hilang atau dicuri, dan dana anda boleh terganggu.

Atas sebab ini, tidak dinasihatkan agar anda menyimpan sejumlah besar kripto di wallet seperti itu (mobile wallet), tetapi hanya sedikit sahaja. Bandingkan dengan wallet tradisional anda di dalam poket anda. Anda sememangnya tidak akan membawa wang bernilai ribuan dolar, mengetahui bahawa ia boleh hilang.

Pilihan terbaik adalah wallet Enjin, Exodus, dan Atomic Wallet.

2. Dekstop wallet

Dekstop wallet serupa dengan mobile wallet, perbezaannya hanyalah ia diinstall pada komputer desktop anda. Hakikat bahawa wallet ini disimpan pada peranti tetap menjadikan ia secara semula jadi lebih selamat daripada mobile wallet.

Penyelesaian perisian ini menjadikan PC anda menjadi peti besi kripto dan hampir mustahil untuk digodam. Selain itu, ia sering menawarkan ciri pertukaran bersepadu, yang membolehkan anda membeli, menjual dan menukar kripto secara bebas dalam keselamatan wallet anda.

Beberapa pilihan yang baik adalah Guarda dan Atomic.

3. Hardware wallet

Hardware wallet adalah puncak kepada keselamatan kripto, dipasangkan dengan kemudahan besar. Peranti seperti USB ini menggunakan hardware penyulitan grad-ketenteraan yang khusus, menjadikannya mustahil untuk digodam.

Wallet ini juga dianggap sebagai cold storage kerana walaupun disambungkan ke komputer anda, wallet ini kekal offline pada setiap masa.

Satu-satunya kelemahan adalah harga wallet. Tidak seperti jenis mobile dan desktop yang disebutkan di atas, hardware wallet mempunyai harga. Namun, dengan mempertimbangkan ciri-ciri kemudahan dan keselamatan, disarankan agar anda membelinya jika anda berhasrat menyimpan sejumlah besar kripto.

Pilihan yang paling popular adalah Ledger dan Trezor.

Konklusi

Memilih wallet kripto yang betul adalah penting ketika memulakan pelaburan cryptocurrency. Mudah-mudahan, artikel pendek ini memberi anda gambaran keseluruhan yang baik mengenai kebaikan dan keburukan pada setiap tiga jenis wallet yang utama. Ini sepatutnya akan membantu anda dalam memilih jenis yang tepat sama ada anda pengguna jangka pendek atau pemegang jangka lama.

Sumber daripada coinquora, coinmarketcap dan mycryptoversity

error: Content is protected !!