8 minit bacaan

Semasa mengeluarkan atau mendeposit kripto ke dalam akaun Binance anda, perhatikan rangkaian yang anda pilih.  Mudah untuk keliru antara Binance Smart Chain (BEP-20) dengan Ethereum (ERC-20) dan menghantar token anda ke blockchain yang salah.

Sekiranya wallet kripto yang anda depositkan menyokong token BEP-20 dan ERC-20, anda boleh menghantar kembali kripto anda ke Binance dengan beberapa langkah mudah.

Sekiranya wallet anda hanya mengendalikan ERC-20 atau BEP-20, anda perlu mengimport private key wallet anda ke wallet baru yang menyokong kedua-dua blokchain.

Mendepositkan ke blockchain yang salah di akaun Binance anda, exchange kripto yang lain, atau wallet kustodial lebih sukar untuk diselesaikan. Dalam kes ini, hubungi kumpulan sokongan wallet anda untuk mengetahui jika mereka dapat membantu.

Pengenalan

Sekiranya anda membuat pengeluaran dari Binance, anda mungkin menyedari bahawa beberapa coin mempunyai rangkaian pemindahan yang berbeza. Bahkan HODLers yang berpengalaman kadang-kadang keliru memilih blockchain yang betul untuk transaksi mereka. Mana satu yang harus dipilih semasa mengeluarkan kripto ke wallet yang lain?

Secara ringkasnya, anda harus memilih rangkaian yang sama seperti yang digunakan oleh wallet yang akan menerima kripto anda. Secara teknikal, itu bergantung pada standard token yang anda gunakan, seperti ERC-20, BEP-20, atau BEP-2.

Sekiranya anda telah menghantar kripto anda ke blockchain yang salah, sangat penting untuk mengetahui jenis wallet yang anda kirimkan. Sekiranya anda dapat mengakses private key atau frasa seed (seed phrase) anda, anda mempunyai wallet bukan kustodial. Sekiranya tidak, wallet anda ialah kustodial. Dengan maklumat di bawah, anda boleh mencuba tiga kemungkinan penyelesaian yang disenaraikan.

Saya telah menghantar dana ke rangkaian yang salah. Apa nak buat?

Pertama sekali, jangan panik. Sekiranya anda telah menghantar token ERC-20 (seperti ETH) menggunakan Binance Smart Chain (BSC) atau menghantar token BEP-20 melalui rangkaian Ethereum, anda seharusnya dapat mengambil semula. Terdapat tiga situasi yang berbeza, masing-masing dengan penyelesaiannya sendiri:

1. Anda menghantar token ke wallet yang menyokong BSC dan Ethereum.

Anda boleh menghantar kembali token ke rangkaian yang betul di Binance.

2. Anda menghantar token ke wallet yang hanya menyokong BSC atau Ethereum.

Anda perlu mengakses private key anda untuk mengimport ke wallet yang menyokong kedua-duanya.

3. Anda menghantar token ke wallet kustodial atau exchange kripto.

Tanya pembekal wallet anda untuk pertolongan atau khidmat pelanggan exchange. Mungkin tidak mustahil untuk mendapatkan semula wang anda.

Sebelum mengusahakan penyelesaian, perlu difahami apa yang berlaku untuk mengelakkan masalah yang sama di masa depan.

Apa perbezaan antara BEP-20 dan ERC-20?

ERC-20 dan BEP-20 adalah standard token yang menerangkan peraturan khusus dan garis panduan teknikal untuk token. Mereka mengawal bagaimana transaksi, deposit, dan pengeluaran dibuat. Kedua-dua ERC-20 dan BEP-20 menyeragamkan bagaimana token berinteraksi dengan wallet, projek, dan smart contract yang berbeza.

Kedua-dua standard itu mempunyai banyak persamaan tentang bagaimana ia beroperasi, tetapi ERC-20 eksklusif untuk Ethereum, dan BEP-20 eksklusif untuk Binance Smart Chain. Dalam istilah mudah, mereka adalah standard token yang masing-masing ditempatkan dalam blockchain yang berbeza.

Sekiranya kripto anda berada di rangkaian yang salah, ia mungkin tidak dapat digunakan untuk tujuan yang anda perlukan. Contohnya, Ethereum yang dihantar ke BSC tidak akan dapat digunakan dalam Ethereum DApps dan smart contract.

Apa yang berlaku apabila saya menghantar token BEP-20/ERC-20 ke blockchain yang salah?

Sekiranya anda menghantar token ERC-20 ke BSC atau token BEP-20 ke Ethereum, token tersebut akan sampai di alamat wallet yang sama di rangkaian yang dipilih. Alamat wallet BSC dan Ethereum anda sama dan boleh diakses dengan private key yang sama.

Contohnya, menghantar ETH ke BSC akan berakhir sebagai token BEP-20 yang disambungkan ke Ether di alamat wallet anda di BSC. Anda boleh pergi ke halaman BscScan.com untuk memeriksa perkara ini menggunakan ID transaksi anda atau Etherscan.io ketika anda telah menghantar token BEP-20 ke rangkaian Ethereum.

Berikut adalah contoh (dari BscScan) seseorang yang mengeluarkan ERC-20 ETH mereka dan memilih rangkaian pemindahan BSC (BEP-20) di wallet Binance mereka. Token tersebut kini muncul sebagai Binance-Peg Ethereum di bawah alamat wallet yang sama di BSC.

Mujur sekali, kripto anda tidak akan hilang. Yang perlu anda buat sekarang adalah menghantarnya kembali ke blockchain yang betul yang anda perlukan. Lihat penyelesaian kami di bawah yang sesuai dengan situasi anda.

Menemui semula dari wallet yang menyokong BSC dan Ethereum

Anda sepatutnya tidak mempunyai masalah untuk mencari token anda di wallet yang menyokong kedua-dua blockchain. Semak senarai togol token untuk setiap rangkaian untuk diaktifkan jika anda belum dapat melihat kripto anda.

MetaMask, sebagai contoh, mempunyai butang [Add Tokens] yang membolehkan anda melayari semua coin yang ada.

Sekiranya anda tidak dapat melihat coin dalam senarai, anda perlu memasukkan kontrak tokennya ke dalam wallet anda. Anda dapat melihat proses ini pada langkah 5 Memulihkan dari wallet yang hanya menyokong BSC atau Ethereum.

Sekiranya anda ingin mengembalikan token anda ke blockchain asal, terdapat dua pilihan: Binance Bridge atau kaedah manual.

Binance Bridge

Binance Bridge adalah kaedah mudah untuk menukar aset anda antara blockchain. Anda hanya perlu menyambungkan ke MetaMask atau Binance Chain Wallet dan pilih yang anda mahu pindahkan. Jangan lupa bahawa anda memerlukan BNB untuk bayaran gas BSC atau ETH untuk bayaran gas Ethereum.

Boleh baca Introduction to Binance Bridge untuk mengetahui lebih lanjut mengenai prosesnya.

Menukar secara manual

Menukar token anda secara manual memerlukan penghantaran cryptocurrency anda kembali ke Binance. Rangkaian deposit di Binance spot wallet anda mesti sepadan dengan blockchain token yang sedang anda gunakan. Apabila sudah tiba, anda boleh menghantarnya kembali dengan betul ke wallet external anda.

Dalam contoh ini, kami akan menukar Binance-Peg ETH (BEP-20) menjadi ERC-20 ETH. Pastikan wallet yang digunakan untuk penghantaran mempunyai BNB untuk bayaran gas.

1. Di halaman pengeluaran kripto Binance anda, pilih ETH dan rangkaian deposit sebagai BEP-20 (BSC). Sekiranya anda membuat deposit ke rangkaian yang salah, Binance tidak akan dapat mendapatkan semula wang anda.

2. Setelah ETH anda masuk semula ke akaun Binance anda, tukarkan ia menjadi ERC-20 dengan mengeluarkannya ke wallet sokongan Ethereum dan memilih Ethereum (ETH) ERC20 sebagai rangkaian pemindahan anda.

Dana anda sekarang akan selamat dalam perjalanan ke blockchain yang betul di external wallet anda.

Baca juga: Bagaimana Menghubungkan Trust Wallet Ke Binance Smart Chain (BSC)?

Memulihkan dari dompet yang hanya menyokong sama ada BSC atau Ethereum

Untuk memulihkan token anda dalam keadaan ini, anda perlu mengimport private key wallet anda ke wallet baru yang menyokong kedua-dua blokchain. Bergantung pada wallet pengimport, anda mungkin juga dapat menggunakan frasa seed (frasa seed) anda dan bukannya private key anda.

Mengimport kunci peribadi

Apabila anda mengimport private key wallet ke wallet yang lain, anda mendapat akses ke dana yang berkaitan dengan private key itu, walaupun menggunakan wallet yang berbeza.

Dengan kata lain, mengimport private key wallet tidak akan menghantar dana ke wallet pengimport anda. Ini hanya akan menjadikan external wallet dapat diakses dari aplikasi yang berbeza. Perhatikan bahawa wallet kustodial biasanya tidak mempunyai pilihan ini kerana mereka tidak memberikan private key kepada anda.

Wallet yang paling biasa digunakan untuk melakukan ini termasuk Metamask, Trust Wallet, Math Wallet, SafePal, dan TokenPocket.

Contoh ini akan menggunakan sambungan Google Chrome MetaMask dan mengambil ETH yang dihantar secara tidak sengaja ke BSC.

Mendapatkan kembali dana anda

1. Akses wallet MetaMask anda atau buat yang baru jika anda belum memilikinya. MetaMask juga tersedia sebagai aplikasi untuk iOS dan Android.

2. Sekiranya anda membuat akaun baru, anda akan diberi pilihan untuk mengimport frasa seed (seed phrase) wallet lama anda.

3. Sekiranya anda sudah mempunyai akaun, cuma klik extension pin MetaMask, diikuti dengan profil akaun anda di kanan atas.

4. Klik [Import Account] dan kemudian masukkan private key wallet anda dengan kripto yang hilang. Klik [Import] untuk menyelesaikan. Anda juga boleh memuat naik fail JSON jika anda mempunyai satu.

5. Seterusnya, anda perlu menambahkan rangkaian BSC ke akaun MetaMask anda secara manual. Klik extension pin MetaMask, diikuti dengan menu dropdown rangkaian di tengah atas. Klik [Custom RPC] di bahagian bawah senarai.

6. Anda perlu menambah perincian untuk membolehkan MetaMask mengakses Binance Smart Chain. Perincian ini merangkumi URL Remote Procedure Call (RPC). URL ini membolehkan MetaMask meminta maklumat dari blockchain BSC dan membuat permintaan transaksi.

Isi maklumat berikut dalam bidang masing-masing dan klik [Save] di bahagian bawah.

Network Name: BSC Mainnet

New RPC URL: https://bsc-dataseed1.binance.org/

ChainID: 56

Symbol: BNB

Block Explorer URL: https://bscscan.com/

7. Sekarang, tambah kontrak token yang betul ke wallet MetaMask anda. Langkah ini akan membolehkan wallet sokongan BEP-20 yang anda pilih mengimbas token yang hilang. Anda boleh mendapatkan senarai kontrak token dan token di BscScan. Untuk ERC-20 ETH yang dihantar ke BSC, klik pada Binance-Peg Ethereum Token (ETH) untuk mencari kontrak tokennya.

8. Salin kontrak token sebagai persediaan untuk langkah seterusnya dan perhatikan sektor Decimals.

9. Pilih [BSC Mainnet] dari senarai dropdown rangkaian, klik [Add Token], dan kemudian klik [Custom Token].

10. Masukkan Token Contract Address, Token Symbol, dan Decimals of Precision. Untuk contoh ETH kami, ini adalah:

Token Contract Address: 0x2170ed0880ac9a755fd29b2688956bd959f933f8

Token Symbol: ETH

Decimals of Precision: 18

Klik [Add Tokens] untuk mengesahkan.

11. Anda kini dapat melihat token ETH yang hilang dalam baki wallet anda. Dari sini, anda mempunyai pilihan untuk menghantarnya kembali ke alamat wallet BEP-20 akaun Binance anda. Anda juga boleh menggunakan Binance Bridge dengan MetaMask untuk menukar token anda ke ERC-20 jika anda mahu.

Boleh lihat sektor Recovering from a wallet that supports BSC and Ethereum untuk maklumat lebih lanjut mengenai bridge token anda.

Memulihkan dari wallet kustodial atau exchange

Sekiranya anda cuba mengeluarkan wang anda ke wallet kustodial tanpa sokongan BEP-20, seperti exchange kripto yang lain, anda perlu menghubungi pemegang wallet kustodial tersebut.

Beberapa pembekal wallet kustodial boleh membantu dengan bayaran atau membenarkan anda mengakses private key anda. Anda kemudian boleh mengimport private key ke wallet sokongan BSC. Sebilangan besar, termasuk exchange, malang sekali tidak dapat memberikan kunci anda kepada anda.

Sekiranya anda mendeposit token ke dalam akaun Binance anda dengan pilihan blockchain yang salah, Binance tidak dapat membantu anda mendapatkan kembali kripto anda.

Kesimpulan

Memilih rangkaian pemindahan yang betul adalah salah satu bahagian paling sukar untuk mengeluarkan kripto anda dari Binance. Tetapi setelah anda mengetahui semuanya, anda tidak akan segera menghantar BTC atau ETH anda ke rangkaian yang salah. Dalam kebanyakan kes, dengan standard wallet, dana anda adalah SAFU dan boleh diambil kembali dengan sedikit usaha.

Sumber daripada binance academy, coinmarketcap dan mycryptoversity

error: Content is protected !!