5 minit bacaan

Mengimbangi portfolio crypto tidak berbeza dengan mengimbangkan portfolio tradisional. Anda dapat mengurangkan keseluruhan risiko dengan mudah berdasarkan profil dan strategi pelaburan anda. Anda boleh bermula dengan mempelbagaikan pelaburan anda di antara cryptocurrency yang berbeza.

Sejauh mana anda mempelbagaikan pilihan itu boleh dibahaskan, kerana ada kebaikan dan keburukannya. Walau bagaimanapun, ia penerimaan umum bahawa beberapa kepelbagaian adalah bermanfaat. Anda boleh mengurangkan risiko pelaburan anda dengan memegang aset crypto yang berbeza (termasuk stablecoin) dan memastikan untuk mengimbangkan semula peruntukan aset anda secara berkala.

Untuk menjadikan pengurusan portfolio anda lebih mudah, anda boleh menggunakan penjejak portfolio pihak ketiga atau merekod transaksi anda secara manual pada spreadsheet. Beberapa penjejak boleh dihubungkan ke dompet peribadi anda dan pertukaran cryptocurrency, menjadikan prosesnya lebih mudah.

Pengenalan
Bermula dengan pelaburan crypto adalah semudah membeli bitcoin pertama (BTC), eter (ETH), atau cryptocurrency anda yang lain. Walaupun beberapa pelabur lebih suka membeli dan memegang cryptocurrency terbesar, yang lain memilih untuk bereksperimen dengan altcoin. Tetapi apakah kaedah terbaik untuk melakukan ini? Anda lebih cenderung berjaya dengan memikirkan peruntukan aset anda dengan teliti dan mengimbangkan portfolio crypto anda secara berkala. Bergantung pada toleransi risiko anda, terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Mengimbangi portfolio anda tidak sukar, dan hasilnya boleh membuahkan hasil.

Apakah portfolio crypto?
Portfolio kripto adalah kumpulan cryptocurrency yang dimiliki oleh pelabur atau peniaga. Portfolio biasanya mengandungi pelbagai aset yang berbeza, termasuk altcoin dan produk kewangan crypto. Ia serupa dengan portfolio pelaburan tradisional, kecuali anda berpegang pada satu kelas aset. Anda boleh mengesan portfolio crypto anda secara manual dengan hamparan atau menggunakan alat dan perisian khusus untuk mengira pegangan dan keuntungan anda. Penjejak portfolio yang baik adalah berguna. Penjejak penting untuk pedagang hari ini dan pedagang jangka pendek tetapi juga menawarkan nilai kepada pelabur jangka panjang dan HODLers.

Apakah itu peruntukan dan kepelbagaian aset?
Semasa membuat portfolio pelaburan, anda harus mengetahui konsep peruntukan aset dan kepelbagaian. Peruntukan aset merujuk kepada pelaburan dalam kelas aset yang berbeza (contoh; Cryptocurrency, saham, bon, logam berharga, tunai dan lain-lain). Kepelbagaian berkaitan dengan pengagihan dana pelaburan anda di pelbagai aset atau sektor. Contohnya, anda boleh mempelbagaikan pegangan saham anda dengan melabur dalam pelbagai industri, seperti pertanian, teknologi, tenaga, dan penjagaan kesihatan. Kedua-dua strategi ini mengurangkan keseluruhan risiko anda.

Secara teknikal, cryptocurrency adalah kelas aset tunggal. Tetapi dalam portfolio cryptocurrency, anda boleh mempelbagaikan produk, syiling, dan token yang mempunyai tujuan dan kes penggunaan yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh memperuntukkan portfolio anda dengan 40% bitcoin, 30% stablecoin, 15% NFT, dan 15% altcoin. Untuk meneroka topik dengan lebih lanjut, periksa Penjelasan Aset dan Kepelbagaian.

Portfolio crypto tertumpu dan pelbagai
Sebilangan besar nasihat akan memberitahu anda bahawa portfolio crypto anda harus dipelbagaikan. Walaupun merupakan standard bagi para pelabur, ada kebaikan dan keburukan untuk menyebarkan modal anda ke pelbagai aset. Seperti yang telah kami sebutkan, kepelbagaian portfolio dapat mengurangkan risiko dan turun naik secara keseluruhan. Kerugian dapat diimbangi dengan keuntungan dan mengekalkan kestabilan posisi anda. Portfolio anda juga mempunyai lebih banyak peluang untuk memperoleh keuntungan dengan setiap duit syiling yang anda miliki. Bukan semua pelaburan akan menjadi pemenang, tetapi dengan peruntukan dan kepelbagaian aset yang tepat, anda cenderung menjana keuntungan dalam jangka panjang.

Walau bagaimanapun, semakin banyak portfolio anda dipelbagaikan, semakin rapat ia akan menjejak keseluruhan pasaran. Sebilangan besar pedagang dan pelabur ingin mengalahkan pasaran dengan keuntungan yang lebih besar. Portfolio yang sangat pelbagai rata-ratanya akan menghasilkan pulangan yang lebih tinggi daripada portfolio tertumpu yang berjaya. Aset berprestasi lebih buruk dapat diimbangi oleh aset berprestasi tinggi.

Menguruskan portfolio yang pelbagai juga memerlukan lebih banyak masa dan penyelidikan. Untuk melabur dengan baik, anda harus memahami apa yang anda beli. Dengan portfolio yang besar, peluang untuk memahami segalanya berkurang. Sekiranya portfolio anda berada di rantaian blok yang berbeza, anda mungkin juga perlu menggunakan beberapa dompet dan pertukaran untuk mengakses aset anda. Keputusan untuk mempelbagaikan atau tidak adalah keputusan anda, tetapi beberapa kepelbagaian selalu disarankan.

 

Jenis cryptocurrency yang berbeza
Bitcoin adalah cryptocurrency yang paling terkenal dan merupakan yang terbesar berdasarkan cap pasaran. Tetapi portfolio yang seimbang akan merangkumi pilihan duit syiling yang berbeza untuk mengurangkan risiko keseluruhan. Mari kita teliti beberapa daripadanya:

Syiling pembayaran
Pada masa kini, sukar untuk mencari duit syiling baru yang berkaitan dengan pembayaran. Tetapi jika anda kembali ke kelahiran cryptocurrency, kebanyakan projek adalah sistem untuk memindahkan nilai. Bitcoin adalah contoh yang paling terkenal, tetapi kita juga mempunyai Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), dan Litecoin (LTC). Duit syiling ini adalah generasi pertama cryptocurrency yang wujud sebelum Ethereum dan pengenalan kontrak pintar.

Stablecoins
Stablecoin cuba menjejak aset pendasar seperti mata wang fiat atau logam mulia. BUSD, misalnya, menambat dolar A.S. dengan rizab ditetapkan pada nisbah 1: 1. PAX Gold (PAXG) menggunakan sistem yang sama tetapi mengikat koin dengan harga satu auns emas troy halus yang tersimpan dalam simpanan. Walaupun stablecoin tidak semestinya memberikan pulangan yang besar, ia sesuai dengan namanya dan memberikan kestabilan.

Pasaran cryptocurrency tidak stabil, jadi mempunyai sesuatu dalam portfolio anda yang menyimpan nilainya adalah berguna. Sekiranya stablecoin mengaitkan sesuatu di luar ekosistem crypto, penurunan pasaran crypto tidak akan mempengaruhinya. Sekiranya anda ingin mengeluarkan token daripada duit syiling atau projek, anda boleh memindahkannya dengan cepat ke stablecoin yang disokong dolar seperti BUSD untuk melindungi keuntungan anda. Penukaran menjadi fiat adalah proses yang jauh lebih lama daripada berdagang untuk stablecoin.

Token keselamatan
Sama seperti sekuriti tradisional, token keselamatan dapat mewakili banyak perkara. Ini boleh menjadi ekuiti dalam syarikat, bon yang dikeluarkan oleh projek, atau bahkan hak suara. Sekuriti secara efektif telah didigitalkan dan dimasukkan ke dalam blockchain, yang bermaksud kebanyakannya berada di bawah peraturan yang sama. Atas sebab ini, token keselamatan berada di dalam bidang kuasa pengawal selia tempatan dan mesti melalui proses undang-undang sebelum dikeluarkan.

Token utiliti
Token utiliti bertindak sebagai kunci perkhidmatan atau produk. Contohnya, BNB dan ETH adalah token utiliti. Antara lain, anda boleh menggunakannya untuk membayar yuran transaksi ketika berinteraksi dengan aplikasi terdesentralisasi (DApps). Banyak projek mengeluarkan token utiliti mereka sendiri untuk mengumpulkan dana dalam penawaran duit syiling. Nilai token harus secara teorinya mempunyai kaitan langsung dengan nilai utiliti.

Token pemerintahan
Dengan memegang token tadbir urus, anda dapat memperoleh kuasa suara pada sebuah projek dan juga sebahagian dari hasilnya. Anda kemungkinan besar akan menemui token ini dalam platform kewangan terdesentralisasi (DeFi) seperti PancakeSwap, Uniswap atau SushiSwap. Seperti token utiliti, nilai token tadbir urus secara langsung berkaitan dengan kejayaan projek yang mendasari.

Cara membina portfolio crypto yang seimbang
Setiap pelabur atau peniaga akan mempunyai idea sendiri mengenai apa yang membuat portfolio kripto yang seimbang. Tetapi, ada beberapa peraturan umum yang perlu dipertimbangkan:

  • Pisahkan portfolio anda antara pelaburan berisiko tinggi, sederhana dan rendah dan beri mereka pemberat yang sesuai. Portfolio yang mengandungi sebahagian besar pelaburan berisiko tinggi pasti tidak seimbang. Ini mungkin berpeluang memberikan keuntungan yang lebih besar tetapi juga boleh menyebabkan kerugian besar. Profil risiko anda akan menentukan yang terbaik untuk anda, tetapi harus ada campuran.
  • Pertimbangkan untuk memegang beberapa stablecoin untuk membantu menyediakan kecairan portfolio anda. Stablecoins adalah kunci untuk banyak platform DeFi dan dapat membantu anda mengunci keuntungan atau keluar dari kedudukan dengan cepat dan mudah.
  • Seimbangkan semula portfolio anda jika diperlukan. Pasaran crypto sangat tidak stabil, dan keputusan anda harus berubah bergantung pada keadaan semasa.
  • Peruntukkan modal baru secara strategik untuk mengelakkan kelebihan berat sebelah mana-mana kumpulan portfolio anda. Sekiranya anda memperoleh keuntungan besar baru-baru ini dari satu duit syiling, ia boleh menggoda untuk meletak lebih banyak wang. Jangan biarkan ketamakan mengganggu, dan fikirkan di mana anda boleh meletakkan wang dengan lebih baik.
  • Lakukan penyelidikan anda sendiri. Anda benar-benar tidak dapat mengalahkan nasihat klasik ini. Anda melaburkan wang anda sendiri, jadi jangan hanya bergantung pada nasihat orang lain.
  • Hanya laburkan apa yang anda mampu rugi. Portofolio anda tidak seimbang jika anda merasa tertekan. Kedudukan anda tidak boleh membawa anda akibat yang serius sekiranya berlaku sesuatu yang salah.

Kesimpulan
Sebilangan besar pasaran cryptocurrency bergantung pada kesihatan Bitcoin. Tetapi itu bukan alasan untuk tidak mengimbangkan portfolio anda. Pelaburan crypto yang berbeza-beza dapat mengimbangi beberapa kerugian yang berlaku dengan crash Bitcoin, jadi selalu ada kepelbagaian. Ingat, ia lebih dari mengimbangkan portfolio anda daripada memegang banyak syiling. Sedikit strategi akan menghasilkan banyak portfolio yang sesuai untuk toleransi risiko anda.

Sumber rujukan: Binance Academy

error: Content is protected !!