Umumnya kita ketahui bahawa Itali merupakan negara yang terjejas terus akibat Coronavirus (COVID-19) dan jumlah kematian melebihi negara China dengan mencatatkan kes kematian melebihi 400 orang dalam masa 24jam.

Dengan penggunaan crypto yang semakin meningkat dan wabak COVID-19 telah menggalakkan Banco Sella Itali untuk melancarkan perkhidmatan dagangan Bitcoin

Perdagangan dilakukan melalui platform Hype bank, dengan bank bertindak sebagai perantara untuk mengurangkan kemungkinan risiko keselamatan dengan pertukaran cryptocurrency. Dalam situasi negara ini terkunci dan semua orang terjebak di rumah, peminat crypto yang semakin meningkat, bank memanfaatkan minat ini dengan menggunakan Bitcoin sebagai cara yang selamat untuk memindahkan wang di peringkat antarabangsa di tengah-tengah krisis.

1.2 juta Warga Itali Sudah Menggunakan Platform Hype

Kira-kira 1.2 juta orang Itali telah menggunakan Hype Bella Stella untuk menjalankan urus niaga dan bukan sahaja mereka dapat membeli dan menjual Bitcoin, mereka juga akan dapat membayar barangan dan perkhidmatan dengan cryptocurrency.

Antonio Valitutti, Pengurus Besar di Hype berkata:

“Pasaran cryptocurrency dan Bitcoin khususnya terus membangkitkan minat, terutamanya di kalangan orang ramai yang merupakan asas pelanggan kami – dengan definisi ‘Smart & Young’, kami mengharapkan semakin banyak dapat mengakses dunia ini melalui alat yang mereka gunakan untuk menguruskan wang setiap hari.”

Kepentingan dalam cryptocurrency dan blockchain telah mendapat rangsangan dalam beberapa bulan kebelakangan di kalangan institusi di Itali. Teknologi blockchain telah digunakan untuk pengundian elektronik di Naples dan dua sekolah tinggi Itali minggu lepas mengumumkan mereka akan mendapat diploma dalam blockchain.

Di samping itu juga, penggunaan cryptocurrency dapat membendung penyebaran virus COVID-19 kerana TIADA menukarkan atau proses pepindahan matawang fizikal. Cointelegraph sebelum ini melaporkan bahawa Palang Merah Itali melancarkan Pemungut Bitcoin untuk membantu memerangi pandemik di negara ini.

Permula (Startups) Lain di Itali Juga Mula Menyertai Rangsangan Crypto Ini

Permula yang berpusat di Milan Conio juga mengumumkan bahawa mereka akan menawarkan dompet Bitcoin tambahan di platform Hype mereka bagi tujuan membeli dan menjual di sampin jaminan keselamatan aset digital.

Permula ini juga menjelaskan bahawa mereka tidak memerlukan dokumen tambahan atau keperluan Know-Your-Customer (KYC) untuk dapat menjalankan apa-apa aktiviti yang berkaitan dengan Bitcoin.

Kerajaan Malaysia bila lagi?

Sumber : investing.com & Cointelegraph

Jika anda berminat untuk Setup Portfolio Bitcoin & Cryptocurrency atau Kelas Crypto Online, boleh text admin

Pautan :

Video :

error: Content is protected !!