Menurut laporan Jamaica Observer, Bank of Jamaica (BOJ) mengumumkan bahawa ia akan melancarkan percubaan pengeluaran mata wang digital bank pusatnya (CBDC) pada bulan Ogos dengan National Commercial Bank menjadi ia sebagai bank pertama yang menguji jalan penyelesaian dan membolehkan bank lain mula mengikutinya.

Berita pelancaran ini muncul setelah bank pusat menyatakan kebimbangan pada minggu lalu mengenai risiko mata wang digital. Dalam temu ramah bersama Jamaica Information Service, Mario Griffiths, Pengarah Jabatan Dasar Sistem Pembayaran BOJ mengatakan bahawa risiko privasi data dan risiko pengubahan wang haram telah dipertimbangkan.

“Dari segi anti pengubahan wang haram, kami telah memastikan ada perantaraan dimana bank pusat akan mengisukan CBDC kepada institusi kewangan dan juga pembekal servis pembayaran berlesen yang dikawal selia oleh Bank of Jamaica,”.

Dengan kata lain, pihak ketiga akan bertanggungjawab terhadap sebarang pematuhan anti pengubahan wang haram.

Artikel lain: Percubaan Baru CBDC Di China Menuju Ke Arah Kelestarian Alam Sekitar

Bank pusat Jamaica rancang untuk menggunakan hybrid distribution model sewaktu pengisuan mata wang digital kepada institusi kewangan, yang kemudian akan diedarkan kepada pelanggan. CBDC akan disimpan dan ditukar oleh pelanggan dalam akaun dompet digital, yang dapat diakses melalui telefon bimbit.

Pada bulan Mac, BOJ membuat keputusan untuk tidak menggunakan teknologi blockchain dan sebab utamanya adalah kemudahan integrasi dengan sistem penyelesaian kasar masa sebenar (RTGS) bank dan bukan daripada kelebihan teknologi itu sendiri.

BOJ menjangkakan akan memasuki bank-bank yang lain antara bulan September dan Disember sebelum menjadualkan pelancaran CBDC sepenuhnya. Ia berharap bahawa CBDC akan mempromosikan kemasukan kewangan yang lebih besar dan dapat membantu kerajaan dalam melaksanakan program sosial COVID-19.

error: Content is protected !!