Bank pusat mungkin secara tidak sengaja mendorong generasi pelabur ke bitcoin (BTC) dan cryptoasset lain, kata seorang eksekutif Morgan Stanley.

Dalam wawancara dengan CNN, Head of Emerging Markets and Global Macro  Morgan Stanley, Ruchir Sharma, berpendapat bahawa tindakan bank pusat mendorong individu pelabur di seluruh dunia untuk mencari aset alternatif seperti bitcoin kerana kadar faedah tetap menjadi anemia.

Bank pusat di seluruh dunia telah memulakan program pembelian bon perbendaharaan yang bertujuan untuk memulakan semula ekonomi lembap yang telah diperlahankan oleh langkah-langkah penguncian coronavirus, dengan berkesan mencetak berjuta-juta dolar dalam mata wang utama.

Sharma menyatakan,

“I think some of the older [investors] are still buying gold, and some of the younger ones, the millennials are buying bitcoin and [cryptoassets]. But generally, I think that what that’s telling you is that there is this lingering feeling out there that, given what central banks are doing in terms of printing so much money, there is a search for alternative assets.” (“Saya rasa sebilangan [pelabur] yang lama masih membeli emas, dan beberapa yang lebih muda, milenium membeli bitcoin dan [cryptoassets]. Tetapi secara umum, saya berpendapat inilah perasaan apa yang memberitahu anda, memandangkan apa yang dilakukan oleh bank pusat dalam mencetak begitu banyak wang, ada pencarian aset alternatif. “)

Menurut Eksekutif Morgan Stanley lagi, harga saham yang melambung tinggi dan rasa terasing yang meningkat dari keadaan umum ekonomi dapat menyebabkan para pelabur melabur semula dana mereka dalam logam berharga (emas) dan cryptoasset.

Ucapan Sharma ini ekoran baru-baru ini komen yang dibuat oleh Nigel Green, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas perunding kewangan antarabangsa deVere (Chief Executive Officer and Founder of the international financial consultancy deVere.)

Bos deVere memberitahu Bloomberg bahawa “asas-asas yang menjadikan bitcoin sebagai pelaburan yang menarik semakin kuat” walaupun penurunan harga baru-baru ini yang menyaksikan BTC jatuh sebentar di bawah paras USD 10,000.

Nigel Green menyatakan,

“Crypto cynics and finance traditionalists will use the current – and temporary – fall in bitcoin as an excuse to knock its inherent strengths to fit their own agendas. However, the reality is that the case for bitcoin to break out this year is stronger than ever,” (“Ahli kripto yang sinis dan kewangan tradisional akan menggunakan kejatuhan bitcoin semasa – dan sementara – sebagai alasan untuk menjatuhkan kekuatannya yang sesuai dengan agenda mereka sendiri. Namun, kenyataannya adalah bahawa kes bitcoin keluar tahun ini lebih kuat dari sebelumnya, “)

Green juga berpendapat bahawa inisiatif rangsangan ekonomi bank pusat cenderung mendorong lebih banyak pelabur ke BTC. Dia juga memperhatikan “asas asas” yang menarik dari crypto utama itu.

Green meramalkan bahawa lonjakan minat oleh pelabur mungkin akan memudahkan kenaikan harga untuk crypto tersebut.

Pada waktu piksel (12:33 PM UTC), BTC diperdagangkan pada USD 10,197 dan naik 1.6% dalam sehari, mengurangkan kerugian mingguan kepada kurang dari 11%. Harganya juga turun 13% dalam sebulan dan hampir tidak berubah dalam setahun.

—-

Jika Anda berminat untuk dapatkan khidmat konsultasi setup Portfolio Crypto, anda boleh hubungi admin Di Sini

<<< Back

error: Content is protected !!