Kata Kunci :

  • Navin Gupta Ripple secara rasmi mengesahkan bahawa Bank HDFC India telah bergabung dengan RippleNet.
  • HDFC Bank adalah pemberi pinjaman sektor swasta terbesar di India dan bank terbesar di India dari segi permodalan pasaran.

Agak lama saya tak update pasal Ripple ya..sebenarnya berita tentang bank terbesar India sertai RippleNet didedahkan secara tidak sengaja oleh Marcus Treacher pada bulan November 2019 dulu. Kini secara rasminya Pengarah Urusan MENA Ripple, Navin Gupta, mengesahkan pada persidangan Swell MENA tahun ini bahawa bank terbesar di India, HDFC Bank Limited, telah bergabung dengan RippleNet.

Sehingga Jun 2019, HDFC Bank Limited mempunyai lebih dari 100,000 pekerja dan menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan kewangan kepada lebih dari 43 juta pelanggan. HDFC Bank adalah pemberi pinjaman sektor swasta terbesar di India oleh aset dan bank terbesar di India dengan permodalan pasaran.

Pada persidangan Swell tahun lalu, ada desas-desus mengatakan bahawa Ripple mungkin telah menambahkan HDFC Bank menjadi pelanggan mereka. Treacher (SVP of Customer Success) mengungkapkan dalam wawancara untuk “The Jay Kim Show” bahawa RippleNet bekerja dengan beberapa bank India. Semasa bercakap mengenai rakan kongsi baru Ripple di Asia, beliau juga ada menyebut HDFC Bank:

Untuk menjawab soalan pertama anda. Saya boleh menamakan SBI, SBI Remit, di Jepun, rakan kongsi Ripple yang luar biasa. Coinone di Korea Selatan. Ia hebat; hebat, rakan kongsi yang luar biasa. Ripple Siam Commercial Bank dan Standard Charter Bank di kampung halamannya, Singapura. Banyak bank India yang kami bekerjasama: IndusInd, Kotak, YES Bank, Axis Bank – baru-baru ini, HDFC di India, QNB di Qatar, Saudi British Bank di Arab Saudi. Kami mempunyai NCB, Arab Saudi, Al-Rajhi Bank.”

Tapi, pada masa itu tidak dinyatakan dengan jelas bilakah atau pada di mana kah kerangka kerja sama dengan HDFC Bank akan berlangsung. Dalam komuniti crypto pada masa itu perkongsian itu dianggarkan boleh dibatasi pada perkhidmatan B2B sahaja kerana peraturan regulasi yang agak memusuhi crypto di India.

Namun, seperti yang diumumkan Navin Gupta pada 12 Ogos lalu pada akhir persidangan Swell MENA tahun ini, HDFC Bank telah bergabung dengan RippleNet. HDFC Bank mungkin tidak akan menggunakan token XRP dengan segera, tetapi sekurang-kurangnya akan menguji atau menggunakan teknologi blockchain Ripple untuk pembayaran di seluruh dunia. Gupta menjelaskan secara konkrit:

“Tetapi kami mempunyai beberapa berita khas yang ingin saya sampaikan kepada anda semua. Saya dengan senang hati mengumumkan bahawa HDFC Bank, bank sektor swasta terbesar di India telah bergabung dengan RippleNet. Mereka akan menjadi rakan penerimaan utama ke India dan pasukan kami sangat bersemangat untuk bekerja dengan mereka.”

India + Crypto = Larangan Seterusnya

Pengumuman Ripple ini mungkin mengejutkan banyak pihak memandangkan iklim politik di India. Walaupun Mahkamah Agung India telah menarik larangan perdagangan mata wang kripto 2018 pada bulan Mac tahun ini, namun khabar angin telah beredar sejak beberapa minggu lalu bahawa kerajaan India mungkin mengembalikan semula larangan tersebut.

Khabar angin itu mulai tersebar lagi setelah pengumuman Gupta, menurut sumber yang tidak sahih dan tersebar dikalangan awam minggu lalu, kabinet persekutuan India akan membincangkan rang undang-undang larangan cryptocurrency. Rang undang-undang itu kemudian akan dikemukakan ke parlimen.

Walau bagaimanapun, sama-sama lah kita lihat bagaimana pergabungan Ripple dengan HDFC Bank akan memberi kesan.

Sejak awal tahun ini semakin banyak pelabur institusi dan bank sudah mula memasukkan Bitcoin dan cryptocurrency ke dalam porfolio mereka memandangkan Cryptocurrency lebih telus dan memiliki tahap keselamatan yang tinggi.

Anda boleh baca di sini :

Jika anda berminat untuk belajar atau ingin setup Portfolio Ripple / Crypto, boleh text admin Di Sini >>>

Jualbeli Crypto dalam Ringgit Malaysia

Apa pendapat anda?
Tinggalkan komen anda di bawah ini, kami sedia mendengar komen anda.

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada anda, kongsikan trade ideal ini dengan rakan-rakan lain agar mereka juga mendapat manfaat.

Barangsiapa yang menunjukkan kepada kebaikan, maka ia (orang yang menunjukkannya) akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya. [HR Muslim, 3509].

Saya doakan semoga anda menjadi seorang Coiner yang berjaya suatu hari nanti, Insya Allah.

Klik juga :

Sumber : crypto-news-flash.com

error: Content is protected !!