Suruhanjaya Sekuriti (SC) telah memberi kelulusan sementara Bitcoin Cash $BCH sebagai aset digital ke – 5 di Malaysia. Ini bermakna rakyat Malaysia akan dapat membeli atau menjual$BCH dalam platform cryptocurrency yang sah. Ia juga menjadikan jumlah token kripto yang dibenarkan menjadi 5 yang merangkumi Bitcoin $BTC, Ethereum $ETC, Ripple $XRP dan Litecoin $LTC

Kelulusan untuk Bitcoin Cash dinyatakan oleh Pengarah Eksekutif SC untuk Strategi & Inovasi Digital, Chin Wei Min, semasa wawancara langsung di Fintech News Malaysia. Ketika ditanya apakah itu kontraproduktif dengan tujuan mereka untuk membuat lebih banyak orang menggunakan platform yang dikawal ketika SC harus meluluskan cryptocurrency terlebih dahulu sebelum dapat diperdagangkan, Chin pada mulanya mengatakan Malaysia bermula dengan 3 dan sekarang kita mempunyai 5 aset digital dalam satu tahun dan ia dilakukan berdasarkan permintaan pasaran.

Beliau juga menambah bahawa SC terbuka untuk melibatkan dan bersetuju untuk menambah lebih banyak aset digital dan buat masa ini 5 aset digital yang diperdagangkan. Ketika diminta penjelasan lebih lanjut mengenai 5 aset digital, Chin menjawab bahawa aset ke-5 adalah Bitcoin Cash yang telah diluluskan sementara. Perkara ini belum pernah dinyatakan sebelumnya di domain awam. Anda boleh menonton wawancara selama 50 minit penuh di YouTube diatas.

Pada masa ini, Malaysia hanya mempunyai 3 pertukaran aset digital (DAX) – Luno, SINEGY dan Tokenize, yang telah diluluskan untuk perdagangan cryptocurrency. Untuk mengatasi masalah penipuan dan pelaburan yang berpotensi, orang ramai telah diberi amaran untuk tidak berdagang di platform yang tidak dibenarkan. SC menyimpan senarai amaran pelabur yang merangkumi orang atau platform yang menjalankan aktiviti yang diatur tanpa lesen.

“Alhamdulillah walaupun baru sahaja berguru dengan tn Mayee Nazrich telah byk portfolio sy mencapai 100% dalam tempoh yang singkat kerana kualiti fundemental crypto pilihan tersebut.Malah ada yang mencecah 1000% lebih melalui hint yang cgu berikan dalam page shj..Semoga cikgu dikurniakan kesihatan yg baik dan dapat menolong lebih ramai lagi orang yang berminat dengan sektor crypto ini dengan pemahaman ilmu yang sebenarnya.Terima kasih cikgu”

Izzat Mustapha - Kuala Krai

error: Content is protected !!