Menurut firma analisis data Skew, harga bitcoin dan emas telah mencapai korelasi rata-rata bulanan 70%, dan paras tinggi sepanjang masa,

Puncak sebelumnya hanya di bawah 60% yang dicapai pada awal suku kedua (Q2) tahun 2020. Skew mengatakan peningkatan korelasi menyokong idea bahawa bitcoin (BTC) adalah simpanan nilai, terutama pada masa pergolakan ekonomi.

“Korelasi Bitcoin / Emas 1 bulan mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, memberi momentum kepada narasi menyimpan nilai untuk BTC pada masa ‘money printer go brrr’ kali ini,” kata syarikat yang berpangkalan di London itu, dalam satu tweet.

Bitcoin-Gold Realized Correlation

Kedua-dua bitcoin dan emas telah meningkat tajam sepanjang tahun 2020, didorong oleh percetakan wang fiat tanpa henti oleh kerajaan Amerika dan bank pusat, yang ingin memastikan ekonomi mereka tetap bertahan setelah berlakunya wabak koronavirus.

BTC mencecah paras tertinggi $12,000 setiap tahun ketika emas melonjak ke paras tertinggi $2,000 per auns. Walau bagaimanapun, kedua-dua aset turun dengan ketara pada hari Selasa lalu setelah Rusia mengumumkan telah menyetujui vaksin untuk koronavirus yang mematikan.

Bitcoin jatuh lebih dari 3.9% hingga serendah $11.200 sementara emas turun 4.7% kepada $1,932, kemalangan terbesar sehari dalam tujuh tahun – penurunan dua kali ganda yang menunjukkan korelasi.

Luno

Ketika pasar merosot, pengarang buku popular Rich Dad Poor Dad, Robert Kiyosaki memperhatikan bahawa penurunan harga mungkin merupakan masa untuk “spekulator” menjual dan untuk “pelabur” membeli aset keras.

“Masalah sebenar adalah hutang yang besar dan ekonomi yang lemah. Fed mesti dicetak. Saya seorang pelabur. Masa yang tepat untuk membeli lebih banyak emas, perak dan bitcoin, ”katanya kepada 1.4 juta pengikutnya di Twitter.

Kerosakan ekonomi dunia yang disebabkan oleh Covid-19 mendorong pemerintah untuk mencetuskan rangsangan ekonomi berjuta-juta dolar – dan, dengan itu, menyebabkan aset safe haven semakin bernilai, kerana dolar AS yang dominan merosot. Dolar turun sekitar 3% dari tahun ke semasa.

Binance

Dalam laporan sebelumnya, Bloomberg meramalkan bahawa bitcoin akan meningkat menjadi penyimpan nilai seperti emas pada tahun 2020. Ia mengatakan dengan korelasi dengan emas melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa, BTC bersedia untuk beralih dari aset spekulatif berisiko ke versi logam pasaran crypto.

Sebagai emas digital, BTC menarik minat ekonomi internet tanpa tunai terutamanya kerana ciri-cirinya yang merangkumi ketelusan harga sepanjang masa, dan bilangan terhad, tiada gangguan atau pengawasan pihak ketiga, kata Bloomberg.

Apa pendapat anda mengenai kadar korelasi bitcoin dan emas yang mencapai tahap tertinggi (ATH) ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Jika anda ingin mengikuti perkembangan semasa Crypto, boleh ke Telegram Channel Nattas Bitcoin & Crypto Community atau jika mempunyai sebarang pertanyaan berkenaan Crypto, boleh lah hubungi admin.

Saya doakan semoga anda menjadi seorang Coiner yang berjaya suatu hari nanti, Insya Allah.

Klik juga :

Ramai Yang Tidak Tahu Bitcoin Boleh Dibeli Dengan Serendah RM3

Majlis Penasihat Syariah SC Membenarkan Perdagangan Aset Digital (Kripto)

Amalkan Ayat 114 Surah Al-Ma’idah, Untuk Dapatkan Rezeki Yang Tidak Putus-Putus

error: Content is protected !!