Bagi newbie anda mungkin tidak tahu akan peristiwa ini, anda mungkin tidak pernah dengar nama MtGox, exchange Bicoin yang terbesar pada waktu itu yang beribu pejabat di Tokyo,Jepun.

Kejatuhan harga Bitcoin hingga $ 0.01 ini menjadi bahagian terkenal dalam sejarah Bitcoin dan perintis dunia cryptocurrency.

Pada bulan Jun 2011, Bitcoin $BTC telah mengalami kemerosotan harga kilat di pertukaran terkenal Mt. Gox, turun dari $32 sehingga ke $0.01 setiap duit syiling. Walaupun alasan sebenarnya tidak diketahui atau tidak didedahkan, spekulasi terbaik menunjukkan ia telah disalahguna atau telah digodam sebelumnya. Akaun pentadbiran pemilik MtGox, Jed McCaleb dan akaun lain telah di manipulasi.

Penggodam telah memindahkan sejumlah aset kepada akaun mereka sendiri dengan menyelinap pengeluaranan di bawah had pengeluaran $1,000 yang dicapai dengan menjatuhkan bekalan Bitcoin yang besar ke Mt. Pertukaran Gox. Had pengeluaran Bitcoin yang tidak diketahui oleh pengguna kerana menyimpan akaun, kerana penggodam melarikan dengan hanya kira-kira 2,000btc dalam setiap transaksi.

Keseluruhan kegagalan ini diselesaikan dengan urus niaga rantaian yang dilakukan oleh Mt. Gox pada bulan Julai berikutnya melalui bukti cadangan.

Flash crash ini menunjukkan masalah yang lebih besar di rangkaian MtGox.

Gambaran Keseluruhan Peristiwa Pada Jun 2011

Dalam minggu-minggu menjelang 19 Jun, banyak pengguna MtGox melaporkan bahawa akaun mereka telah diretas. Pada masa yang sama pangkalan data pengguna MtGox, termasuk hash MD5 kata laluan mereka (dengan dasar garam yang tidak jelas / tidak konsisten) telah dibocorkan dan disediakan. Banyak kata laluan dikenal pasti. Beberapa peniaga menggunakan bukti yang sama di bursa saingan, Tradehill, yang juga mengalami masalah keselamatan. Walaupun demikian, MtGox tidak menangguhkan perdagangan, keputusan yang banyak disoal oleh para peniaga.

Pada 19 Jun 2011 (jam 3 pagi pada 20 Jun waktu Tokyo), terdapat pesanan jual yang besar di bursa dan harganya jatuh dari sekitar $17.50 hingga $0.01 dan perdagangan berterusan pada tahap ini selama beberapa minit sebelum pulih. Ini membawa kepada tahap ketidakpastian yang tinggi, dengan beberapa anggapan mungkin ada masalah dengan rangkaian Bitcoin.

Tapi apa yang sebenarnya berlaku ialah seorang penggodam telah memperoleh akses ke akaun Jed McCaleb, pengasas MtGox yang menjual pertukaran itu kepada Mark Karpeles sekitar tiga bulan sebelumnya. Akaun ini nampaknya mempunyai hak pentadbiran ke pangkalan data dan oleh itu penggodam dapat memanipulasi baki akaun dan memberikan sejumlah besar bitcoin pada sistem MtGox. Penggodam kemungkinan besar telah mula menjual sebilangan duit syiling ini.

Oleh kerana pengurusan MtGox yang lemah, tidak mungkin syarikat menyedari hal ini, walaupun selepas peretasan tersebut dan oleh itu penjelasan yang diberikan pada masa kejadian tidak lengkap atau tidak tepat.

 

Had pengeluaran

Pada masa itu, MtGox mempunyai had pengeluaran harian AS $ 1.000, ini berlaku untuk bitcoin dan USD (melalui Dwolla). Ini bermaksud bahawa penggodam (atau mana-mana orang lain yang mendapat keuntungan dari penggodaman dengan membeli bitcoin dengan harga rendah), tidak akan dapat memperoleh keuntungan dengan mengeluarkan dana, kecuali dalam had AS $ 1.000. Walau bagaimanapun, had bitcoin AS $ 1,000 adalah berdasarkan pada harga pasaran bitcoin di platform dan sejak harganya jatuh ke $ 0,01, secara teori maksimum yang dapat dikeluarkan oleh setiap pengguna adalah 100,000 bitcoin, pastinya bukan jumlah yang kecil.

Nasib baik, bagaimanapun, MtGox nampaknya juga mempunyai had pengeluaran berdasarkan bitcoin, yang tidak disedari oleh banyak pengguna. Seperti yang dikatakan oleh Mark Karpeles pada masa itu:

2011-06-20 00:16:43 MagicalTux The Btc Withdrawal Limit Saved Us

(Source: IRC, Note: MagicalTux is the CEO & owner of MtGox, Mark Karpeles)

Bagaimana pun Mark kemudian menyebut bahawa hanya 2.000 bitcoin yang ditarik selepas peristiwa itu, yang merupakan hasil yang agak positif untuk MtGox.

Got About 2,000 BTC Out

(Source: IRC)

Terdapat banyak keraguan mengenai jumlah ini pada masa itu, dengan banyak yang percaya banyak lagi yang dicuri. Ironinya, angka 2,000 bitcoin ini sekarang nampak betul, walaupun MtGox telah kehilangan lebih banyak lagi dalam insiden lain. Namun, disebabkan oleh kejatuhan harga dan penangguhan perdagangan, insiden ini sangat umum pada masa itu dan mengakibatkan ketidakmampuan platform MtGox didedahkan kepada masyarakat.

“Sy join batch April ni. Best class ni.. pada sy satu benda yg baru utk sy explore. Selama ni dgr mcm susah nak percaya. Tp bila masuk kelas cikgu Mayee dan experience sendiri mmg alhamdulillah… nak percaya ke percaya sgt. Nak dpt plg2 pun 💯 % untung tu inshaallah.. yg penting kena buat research dan tahu strategi serta matlamat kita. Sy berminat nk tahu sbb sy percaya crypto ni akan diguna pakai utk masa depan ganti fiat. 🚀🚀🚀”

Nurul Ashikin

Perbahasan Rollback

Banyak perdagangan berlaku pada harga yang sangat rendah sekitar $ 0,01 semasa kemalangan. Sebilangan peniaga & pelabur tidak senang kehilangan kenaikan harga dari sekitar $ 1 hingga $ 32, dan oleh itu mereka telah membeli pesanan yang menunggu dalam sistem, sehingga buku pesanan menjadi $ 0.01. Bagi mereka, nahas inilah yang mereka nantikan. Kecewa banyak peniaga ini, setelah kejadian MtGox mengatakan mereka akan membalikkan perdagangan yang berlaku semasa kemalangan:

Bukti cadangan

Pertukaran MtGox turun selama beberapa minggu dan banyak pengguna menjadi cemas mengenai keselesaan platform tersebut. Terdapat ketidakpastian mengenai jumlah bitcoin yang hilang dan pengguna prihatin mengenai berjalan di MtGox, yang akhirnya menyebabkan pertukaran menjadi likuidasi dan pengguna kehilangan dana. Dalam usaha untuk mengurangkan beberapa kebimbangan ini, seperti log sembang dan transaksi bitcoin di bawah, MtGox berusaha membuktikan bahawa ia mempunyai akses ke sejumlah besar bitcoin, dengan melakukan transaksi onchain pada 18 Julai 2011.

(rujuk gambar dibawah)

Pada masa itu, tindakan di atas seolah-olah menenangkan saraf banyak pedagang dan pelabur.

Kesimpulannya

Beberapa minggu setelah peristiwa ini, setelah banyak permulaan yang salah, perdagangan di MtGox akhirnya disambung dan sebahagian besar perdagangan dibalikkan. Namun, hingga hari ini, sejauh yang kita sedari, MtGox belum dapat memberikan penjelasan yang koheren untuk apa yang berlaku. Kurangnya naratif yang konsisten dari MtGox menyebabkan ramai orang percaya bahawa MtGox mempunyai pemantauan dan kawalan sistem yang buruk dan syarikat itu dijalankan dengan cuai. Banyak yang membuat kesimpulan “jangan mempercayai MtGox lagi”.

Malangnya, bagaimanapun, MtGox entah bagaimana terus menguasai ekosistem pertukaran selama tiga tahun lagi. Walau bagaimanapun seseorang melihat tingkah laku dan ketelusan beberapa platform dan pemain dalam ekosistem hari ini, kita sekurang-kurangnya dapat menyimpulkan bahawa keadaan sekarang telah bertambah baik sejak 2011.

Photo & Sumber : blogbitmex
<<< Back

error: Content is protected !!