TOKYO / LONDON (Reuters) – Bitcoin dan cryptocurrency lain mengalami kerugian besar pada hari Jumaat kerana kebimbangan bahawa rancangan Presiden A.S. Joe Biden untuk menaikkan cukai keuntungan modal akan mengurangkan pelaburan dalam aset digital.

Penjualan tersebut berlaku setelah laporan bahawa pentadbiran Biden merancang sejumlah perubahan yang dicadangkan pada kod cukai A.S., termasuk rancangan untuk hampir menggandakan cukai ke atas keuntungan modal hingga 39.6% bagi orang yang berpendapatan lebih dari $ 1 juta.

Bitcoin, cryptocurrency terbesar dan paling popular, merosot 5% kepada $ 48,8867, jatuh di bawah tanda $ 50,000 untuk pertama kalinya sejak awal Mac, sementara saingan yang lebih kecil Ether dan XRP turun sekitar 7%.

Rancangan cukai itu merancakkan pasaran, mendorong para pelabur untuk mencatatkan keuntungan dalam saham dan aset berisiko lain, yang telah meningkat secara besar-besaran dengan harapan pemulihan ekonomi yang kukuh. Pungutan keuntungan pelaburan dilaporkan sesuai dengan kenaikan rekod.

“Bitcoin menuju ke bawah hari ini setelah Presiden Biden memberi isyarat bahawa dia ingin menaikkan cukai keuntungan modal di AS,” kata Jeffrey Halley, penganalisis pasaran kanan, Asia Pasifik, di OANDA. “Sama ada berlaku atau tidak, banyak pelabur bitcoin mungkin akan memperoleh keuntungan modal yang besar sekiranya mereka bertahan sepanjang tahun lalu.”

“Saya yakin bahawa peraturan dan / atau percukaian pasaran yang maju tetap menjadi Achilles Heel di pasaran crypto,” tambahnya.

Bitcoin berada di landasan untuk kerugian 15% pada minggu ini, walaupun ia masih meningkat 65% sejak awal tahun ini. Ether turun lebih dari 10% pada hari itu hingga serendah $ 2,107, sehari setelah naik ke paras $ 2,645.97.

Tetapi sementara media sosial menyiarkan berita mengenai rancangan itu yang merugikan cryptocurrency, dan setiap pelabur mengadu kerugian, beberapa peniaga dan penganalisis mengatakan penurunan kemungkinan bersifat sementara.

“Saya tidak fikir rancangan cukai Biden akan memberi kesan besar pada bitcoin,” kata Ruud Feltkamp, CEO bot perdagangan crypto automatik Cryptohopper. “Bitcoin hanya meningkat dalam jangka masa yang lama, adalah wajar untuk melihat penyatuan. Pedagang hanya memperoleh keuntungan.”

Yang lain juga tetap yakin pada prospek jangka panjang bitcoin, tetapi menyatakan mungkin memerlukan masa sebelum harga mulai meningkat lagi.

Terdapat sebab untuk mempercayai bahawa trend keseluruhan akan kekal bullish kecuali harganya turun di bawah $ 40k,” kata Ulrik Lykke, pengarah eksekutif di crypto hedge fund ARK36. “Pada masa ini, kami tidak yakin bahawa tren akan berubah menjadi pasar beruang tetapi kami mengakui mungkin memerlukan beberapa saat sebelum permintaan mengatasi penawaran kembali dalam jangka menengah hingga pendek.”

Saham pertukaran cryptocurrency Coinbase juga turun sekitar 4% menjadi $ 282 dalam perdagangan pra-pasaran A.S., menandakan tahap terendah sejak penyenaraiannya awal bulan ini. Penyenaraian tersebut telah mendorong harga bitcoin menjadi $ 65,000, sebelum menarik kembali 25% pada hari-hari berikutnya.

“Penyenaraian Coinbase – momen pemburu perburuan utama – mungkin menjadi tanda ATH bagi Bitcoin,” kata Neil Wilson, ketua penganalisis pasaran di Markets.com.

“Saya batch December 2020. Sebelum ni hampir setahun saya membaca tulisan tuan guru Mayee Nazrich . Pembacaan bertambah semenjak PKP dilancarkan. Daripada zero saya belajar sikit demi sedikit.Saya memberanikan diri buka akaun dan mula invest. Mula- mula- sembunyi daripada pasangan. Dari hari ke hari nampak ‘ grow’ . Saya ajak suami. sampai hari ini kami terus tingkatkan dan jadi Hodler. Kami tak trading tapi buat weekly DCA . Apabila kita berguru banyak benda yang kita perolehi.Ilmu kripto ni luas. Saya pun tidak menyangka boleh tahu banyak istilah berkaitan lebih-lebih lagi apabila berada dalam circle yang saling menyokong. Kini saya dan suami sudah mempunyai 6 portfolio. Tak banyak tapi telah bermula. Ada port yang telah untung 1000%. Kepada semua yang masih teragak agak, masih belum terlambat. Perjalanan jauh bermula dengan langkah Pertama. Jom kripto.”
#DukKampungTakpeJanjiAdaCrypto

Anita Soga - Nilai

Sumber oleh Stanley White dan Kevin Buckland di Tokyo, Anna Irrera di London; Laporan tambahan oleh Thyagaraju Adinarayan, Sujata Rao dan Karin Strohecker di London; Penyuntingan oleh Kenneth Maxwell, Emelia Sithole-Matarise dan Frances Kerry

<<< Back

error: Content is protected !!