Ripple membuktikan lejar XRP sebagai tempat semula jadi bagi pencipta untuk mendaftar NFT mereka. Pasaran Crypto merosot pada musim panas ini tetapi NFT atau non-fungible token, kekal ‘panas’ seperti biasa. Penjualan token yang disebut-sebut sebagai artifak digital yang unik berjumlah $2.5 bilion pada separuh pertama 2021, masih meningkat dengan kuat apabila para pengumpul memperoleh NFT seni, highlight sukan, dan banyak lagi.

Lonjakan NFT telah membawa peluang baru untuk artis, pelakon, usahawan serta blockchain dan lejar diedarkan. Walaupun Ethereum adalah tempat untuk mencetak dan menyimpan NFT, ramai pesaing berusaha untuk mengambil bahagian dalam ‘pertandingan’ ini, contoh yang terbaru ialah Ripple. Syarikat itu yang takdirnya terikat dengan lejar XRP, membuat pengumuman pada minggu lalu bahawa ia telah bergabung dengan pelaburan Series A di Mintable, sebuah laman web yang menawarkan kemudahan bagi sesiapa sahaja untuk membuat NFT.

Dalam temu bual dengan Decrypt, eksekutif Ripple Monica Long menggambarkan NFT sebagai “sesuatu yang kita pertaruhkan”, dan mengatakan lejar XRP adalah sesuai untuk menyatakan hak pemilikan NFT. Secara khusus, dia menyatakan kos yang sangat rendah dan pertukaran desentralisasi dalam lejar XRP.

Berkenaan dengan kos, Long nampaknya mempunyai pandangan yang betul. Mereka yang rancang untuk mencetak NFT di Ethereum sering menghadapi kejutan yang tidak menyenangkan apabila mereka dikejutkan dengan bayaran “gas” yang tinggi iaitu satu bentuk cukai transaksi. Sebaliknya, Long mengatakan penggunaan kos penulisan di lejar XRP lebih kurang setengah sen.

Sementara itu, Long juga menyebut lejar XRP sebagai alternatif ‘hijau’ untuk Ethereum. Walaupun Ethereum dalam proses penukaran ke proses intensif yang menggunakan kurang tenaga (POW kepada POS), rangkaiannya pada masa ini masih memerlukan penggunaan banyak tenaga elektrik, tidak seperti XRP dimana penggunaan tenaga tahunannya setara dengan 12 isi rumah di A.S., menurut pengasas bersama Ripple.

Ripple bukanlah satu-satunya yang berusaha menjauhkan peminat NFT dari Ethereum. Blockchain baru, Solana baru-baru ini mengumumkan perkhidmatan “Shopify for NFT“, sementara para eksekutifnya juga menyebut kos dan persekitaran sebagai alasan untuk pertukaran.

Tetapi jika Ripple atau Solana berjaya menjadi pesaing besar di ruang NFT, ini juga boleh mengancam industri baru. Sebabnya adalah NFT dengan sifat yang sepatutnya unik, ia mungkin mudah untuk meniru sesuatu di Internet, tetapi artifak yang diberikan sebagai NFT didaftarkan sedemikian rupa sehingga ia adalah lain daripada yang lain.

Artikel lain: Firma Cryptocurrency Circle Untuk Menjadi ‘Awam’ Dengan Perjanjian Penggabungan $4.5bn! 

Masalah dengan menggunakan banyak blockchain untuk mencetak NFT adalah ia menimbulkan risiko apabila artis dan yang lain menawarkan artifak digital “unik” yang sama lebih dari satu tempat. Situasi seperti ini serupa dengan pemilik rumah yang menggunakan banyak pejabat hak milik lalu mereka bersaing untuk menjual harta yang sama kepada beberapa pembeli.

Menurut Long, pada masa ini terdapat satu sistem yang tidak bersuara antara pengguna NFT yang besar untuk mengelak senario seperti itu terjadi. Tetapi dalam jangka masa panjang, dia mengatakan bahawa penyelesaian itu akan terus mencapai “holy grail of interoperability“, tugas yang memerlukan mekanisme formal untuk mengakui kesasihan merentasi pelbagai blokchain dan ledger.

Pasaran NFT masih awal seperti kebanyakan industri crypto secara umumnya tetapi usaha Ripple dan yang lain baru-baru ini untuk bersaing dengan Ethereum sebagai pendaftar rekod adalah sesuatu yang patut dilihat dengan teliti.

error: Content is protected !!