8 minit bacaan

Smart Contract Cardano yang akan datang boleh menjadi salah satu perkembangan terpenting yang dilihat industri ini hingga kini. Kemampuan Smart Contract mereka telah diusahakan selama bertahun-tahun dan nampaknya kita boleh berada di tahap terakhir untuk pelancaran revolusi ini.

Cardano (ADA) telah menjadi salah satu aset blockchain yang paling cepat membangun di seluruh industri cryptocurrency. ADA juga telah menjadi 10 cryptocurrency teratas berdasarkan permodalan pasaran sejak dilancarkan pada tahun 2015, dan telah mendapat hype yang signifikan. Teknologinya berkembang maju dengan pantas dan kelihatannya seperti mahu menyerupai Ethereum dalam membangunkan ekosistem blockchain yang besar.

Apa itu Cardano?

Cardano adalah platform blockchain yang menggunakan konsensus algoritma proof-of-stake (PoS) di mana ia ditubuhkan oleh penyelidikan kajian pakar dan dikembangkan melalui kaedah berdasarkan bukti. Ia menggabungkan teknologi baru untuk menyediakan keselamatan yang tiada tandingannya dan kelestarian untuk aplikasi terdesentralisasi (decentralized apps, DApps), sistem, dan masyarakat. Dengan pasukan jurutera terkemuka, Cardano wujud untuk mengagihkan semula kuasa dari struktur yang tidak dapat dipertanggungjawabkan hingga ke margin (kepada individu) dan menjadi kekuatan yang membolehkan untuk perubahan dan kemajuan positif.

Cardano Foundation yang berpusat di swiss memberi perkembangan Cardano melalui EMURGO, yang Menyediakan Penyelesaian Blockchain Global dan IOHK, Input | Output yang mempunyai Charles Hoskinson sebagai CEO.

Charles Hoskinson, pengasas bersama blockchain proof-of-work (PoW) Ethereum, memahami masalah yang dihadapi (penggunaan PoW) di rangkaian blockchain, dan mula membangunkan Cardano dan cryptocurrency utamanya ADA pada tahun 2015 serta melancarkan platform dan token ADA pada tahun 2017.

Cardano vs Ethereum dan Bitcoin

Evolusi platform ADA adalah sebab utama mengapa pelabur sangat yakin dengan ADA. Cardano menggambarkan dirinya sebagai “cryptocurrency yang paling lestari untuk alam sekitar”, hasil daripada protokol blockchain proof-of-stake (PoS) yang inovatif dengan menilai peratusan coin yang dimiliki oleh pelombong dan bukannya kuasa pemprosesan yang mereka miliki. Kenaikan populariti Cardano adalah disebabkan oleh faktor kelestariannya, dengan hanya menghabiskan 6 gigawatt-jam (GWh) tenaga. Aspek kelestarian ini menarik, terutamanya ketika syarikat besar menjauhkan diri dari cryptocurrency yang lain kerana masalah alam sekitar.

Foto Oleh Staking Pool

Smart Contract

Bitcoin hanya mengaktifkan semula kemampuan smart contract pada tahun 2020, sementara smart contract di Ethereum telah dikembangkan sejak 2015. Memandangkan Ethereum telah membangunkan smart contract selama 5 tahun, ia tidak menghairankan apabila ekosistem di Ethereum lebih matang pada hari ini, dari segi alat pembangun, perpustakaan, dan aplikasi.

Cardano memperkenalkan sokongan smart contract pada tahun 2021. Menurut Cardano, pendekatannya berdasarkan penyelidikan bermaksud smart contract Cardano akan lebih selamat daripada pesaingnya. Sebagai persekitaran pelbagai fungsi, Cardano akan menyokong pembangunan dan penggunaan smart contract menggunakan bahasa pengaturcaraan (programming languages) seperti Plutus, Marlowe, atau Glow. Seperti yang dijelaskan oleh IOHK, Plutus adalah “platform pelaksanaan dan pembangunan smart contract yang dibina khas” yang dijalankan di kedua-dua on-chain dan off-chain.

Sebagai tambahan, smart contract di Ethereum kurang bertolak ansur dengan kesilapan berbanding dengan apa yang akan disokong oleh Cardano dengan pengeluaran CCL. Menurut pasukan Cardano, akan ada juga bahagian pengkodan yang dapat diakses oleh sesiapa saja untuk memudahkan penggunaan smart contract di platform tersebut.

Foto Oleh Lex Fridman

Dalam temu ramah baru-baru ini dengan Lex Fridman, Charles Hoskinson (pengasas Cardano dan pengasas bersama Ethereum) memberikan pandangannya mengenai Bitcoin (BTC). Pengasas berusia 33 tahun itu kurang memberikan penghargaan kepada Bitcoin, menyebutnya sebagai “lambat” dan sangat memerlukan penambah baikan. Hoskinson juga membincangkan mengenai persidangan Bitcoin 2021 di Miami baru-baru ini, mengatakan semuanya adalah gerakan agama yang tidak masuk akal.

Penggunaan Tenaga dan Yuran Transaksi 

Cardano lebih kuat dari segi throughput transaksi (transactions per second, TPS). Masalah skalabiliti Bitcoin dilihat dari kemampuannya hanya menyelesaikan 4.6 TPS. Ini kurang baik jika dibandingkan dengan Cardano, yang dapat menangani 257 TPS. Oleh itu, Cardano jauh lebih pantas daripada Bitcoin pada keadaan semasa dalam memudahkan transaksi peer-to-peer.

Titik perbandingan pertama antara Cardano dan Ethereum adalah pada algoritma konsensus mereka. Shelley-era untuk Cardano dan Ethereum 2.0 yang baru dilancarkan akan menerapkan model konsensus berasaskan PoS sepenuhnya. Sukar untuk membandingkan kedua-dua prestasi mereka pada tahap ini, kerana kedua-duanya tidak beroperasi sepenuhnya.Walau bagaimanapun, pada persediaan semasa antara Cardano dan Etherum, Cardano kelihatan jauh lebih kuat daripada pesaingnya, Ethereum, dari segi TPS. Apabila melibatkan kos transaksi, Ethereum juga ketinggalan kerana masalahnya dengan yuran gas yang mahal.

NFT

NFT adalah token yang dapat kita gunakan untuk mewakili pemilikan item unik. Mereka membenarkan kita tokenise barang seperti seni, barang koleksi, dan juga hartanah. Barang-barang tersebut hanya boleh dimiliki satu pemilik rasmi pada satu masa dan tidak ada yang boleh mengubah rekod pemilikan atau copy/paste NFT baru.

Coin berwarna (colored coins) Bitcoin adalah salah satu percubaan masyarakat dan pembangun cryptocurrency untuk mengembangkan fungsi Bitcoin dengan membenarkan penciptaan token untuk mewakili mata wang atau aset lain yang menarik pada blockchain Bitcoin. Coin berwarna (colored coins) pada tahap tertentu sangat mirip dengan non-fungible tokens (NFT) dan apabila pembayaran dibuat dengan coin berwarna (colored coins), apa yang sebenarnya dilakukan adalah menyerahkan hak milik token itu kepada orang lain, seperti yang berlaku dengan token NFT (seperti Ethereum’s ERC-721).

Semua produk Ethereum mempunyai “backend” yang sama. Dengan kata lain, semua produk Ethereum dapat saling memahami dengan mudah dan ini menjadikan NFT mudah alih (portable) di seluruh produk. Anda boleh membeli NFT pada satu produk dan menjualnya pada yang lain dengan mudah. Sebagai pencipta, anda boleh menyenaraikan NFT anda pada beberapa produk pada masa yang sama dan setiap produk akan mempunyai maklumat pemilikan terkini.

Cardano mempunyai potensi besar untuk menjadi salah satu platform terkemuka untuk membuat, mengeluarkan, dan memindahkan NFT dari satu pihak ke pihak lain.

Baca juga: Ramalan Menunjukkan ADA Boleh $3-$5 Selepas Alonzo Hard Fork

Peta Jalan Cardano

Peta jalan Cardano adalah ringkasan pembangunan Cardano, yang telah disusun dalam lima era iaitu Byron, Shelley, Goguen, Basho, dan Voltaire. Setiap era berpusat di sekitar sekumpulan fungsi yang akan disampaikan dalam pelbagai pelepasan kod.

Foto Oleh Cardano

Cardano bertujuan untuk menyelesaikan masalah skalabiliti dan kelestarian yang dihadapi oleh cryptocurrency yang lebih tua. Ia juga memfokuskan pada penggunaan teknologi blockchain untuk menyelesaikan masalah dunia nyata, terutamanya di negara-negara yang sedang membangun.

Pengasas Cardano Charles Hoskinson telah mendedahkan misi organisasi adalah untuk memiliki satu bilion pelanggan pada 5 hingga 10 tahun berikutnya.

Sebagai perisian kod sumber terbuka, fungsi Cardano beroperasi pada ketelusan yang jelas dan kerahsiaan transaksi dalam rangkaian. Mekanisme Cardano dikonsepkan sebegitu supaya dapat memastikan kelajuan transaksi yang sepantas kilat di rangkaian.

Sasaran Harga Cardano

Foto Oleh Coinmarketcap

ADA kini lebih berharga daripada Coinbase. Permodalan pasaran ADA sebanyak $70 bilion adalah $17bn lebih tinggi daripada exchange crypto yang disenaraikan di NASDAQ New York iaitu Coinbase.

Foto Oleh Grayscale

Cardano boleh menjadikan pelabur sangat kaya

Menurut pakar, Cardano kemungkinan besar akan mencecah $3 pada akhir 2021, meningkat menjadi $3.6 pada akhir 2022, $4.5 pada akhir 2023, $5.2 pada akhir 2024, dan $15 yang mengagumkan pada akhir 2025.

Foto Oleh Komuniti Cardano

Laman ramalan WalletInvestor meramalkan bahawa harga Cardano pada masa depan akan terus meningkat dari julat $1.32- $1.36 pada bulan Ogos hingga $2.03 pada akhir tahun.

Foto Oleh WalletInvestor

Ia kemudian meramalkan harganya akan mencecah $3.68 pada akhir 2022 dan meningkat dua kali ganda hingga $9.56 dalam jangka masa lima tahun. Dalam jangka masa panjang, ia meramalkan harganya boleh mencapai purata $9.77 pada tahun 2026.

Menurut penyumbang Coinpedia Elena R, Cardano boleh mencapai paras tertinggi $3.2 pada akhir 2021. Jika ada persepsi negatif dan pihak luaran yang menyerang kerana ADA masih merupakan projek yang sedang dibangunkan, penurunan harga (bear) mungkin mengambil alih meninggalkan harga untuk menjunam jauh ke paras $1.881. Dalam jangka masa panjang, harganya boleh mencapai pada purata $12.37 menjelang 2025.

Foto Oleh Coinpedia

Menurut ramalan coinpriceforecast, harga coin ADA akan berada di sekitar $4 tahun ini dan meningkat kepada purata $4.34 pada tahun 2022. Dalam jangka masa panjang, ia meramalkan harganya akan mencapai purata $9.66 pada tahun 2026 dan $10.74 pada tahun 2028.

Ramalan harga coin ADA dari DigitalCoin menganggarkan bahawa ia akan berada di sekitar $2.90 pada tahun ini dan meningkat kepada purata $4.27 pada tahun 2022. Dalam jangka masa panjang, ia meramalkan harganya akan mencapai purata $5.48 pada tahun 2025 dan $9.4 pada tahun 2028.

Foto Oleh Author

Pada asasnya, kami benar-benar yakin akan kenaikan pada Cardano dan seeloknya pelabur memegang Cardano pada portfolio masing-masing. Berdasarkan gambaran pertumbuhan komuniti dan semua kebaikan dan keburukan, kami menganggarkan bahawa Cardano boleh berada di antara $8 hingga $10 menjelang 2025.

Di manakah Cardano boleh dibeli?

ADA sudah tersedia di beberapa exchange cryptocurrency seperti Coinbase, Binance, Revolut, Kraken, Gemini dan CEX.io, dan lain-lain. Pada masa ini ia mempunyai beberapa pasang fiat, dan juga dapat dibeli dengan Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) atau stablecoin.

Penafian

Harap maklum bahawa saya bukan penasihat kewangan dan artikel ini hanya untuk tujuan pendidikan dan tidak boleh digunakan untuk membuat keputusan kewangan. Sekiranya anda memerlukan nasihat pelaburan, hubungi penasihat kewangan yang berkelayakan.

Sumber daripada medium, coinmarketcap dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 16 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!