5 minit bacaan

Pekerja di syarikat yang mengambil bahagian boleh melabur sehingga 5% dari baki akaun mereka dalam cryptocurrency.

Sekumpulan kecil pekerja akan menemui sesuatu yang baru dalam pelan 401 (k) mereka mulai bulan Julai: pilihan untuk melabur dalam cryptocurrency.

ForUsAll Inc., penyedia 401 (k), mengumumkan awal bulan ini perjanjian dengan cabang institusi Coinbase Global Inc., COIN 0.93% pertukaran cryptocurrency terkemuka, yang akan membolehkan pekerja dalam pelan yang ditadbirnya melabur sehingga 5% daripada sumbangan 401 (k) mereka dalam bitcoin, ethereum, litecoin, dan lain-lain.

Eksekutif di ForUsAll tidak akan mengatakan berapa banyak daripada 400 pelanggan majikan firma yang telah mendaftar untuk platform cryptocurrency setakat ini. Ditubuhkan pada tahun 2012, syarikat ini menyediakan pentadbiran 401 (k) automatik, menu dana bersama kos rendah, dan akses kepada penasihat manusia.

Mungkinkah Cryptocurrency Datang ke Pelan Persaraan ?

Dengan hanya $ 1.7 bilion aset rancangan persaraan, ForUsAll mewakili sebahagian kecil dari pasaran akaun persaraan bernilai $ 22 trilion. Tetapi penggunaan crypto muncul pada masa minat arus perdana yang meningkat dalam mata wang digital.

“Terdapat terlalu banyak ketidaktentuan turun naik,” kata Lew Minsky, presiden Defined Contribution Institutional Investment Association, sebuah organisasi penyelidikan dan advokasi untuk pengurus pelaburan, perunding dan lain-lain dalam industri 401 (k).

Bitcoin, misalnya, telah kehilangan sekitar 40% nilainya hanya dalam dua bulan setelah mencapai paras tertinggi pada bulan April.

Industri 401 (k) sedang melakukan “perbualan yang bermakna” tentang menambah pelaburan alternatif, termasuk ekuiti swasta, ke rancangan 401 (k), kata Mr Minsky. Pada masa ini, 1% aset dalam dana target-date-funds yang dirancang khusus dalam 401 (k) rancangan adalah dalam ekuiti swasta dan 2% adalah dalam dana lindung nilai, menurut DCIIA. Minsky mengatakan bahawa dia tidak mengetahui apa-apa rancangan anggota organisasi untuk menyediakan cryptocurrency.

Firma termasuk Fidelity Investments dan Charles Schwab Corporation tidak membenarkan pelanggan membeli atau menjual cryptocurrency dalam akaun bercukai atau IRA. Tetapi mereka boleh membeli saham dalam amanah yang melabur dalam cryptocurrency dari syarikat termasuk Grayscale Investments LLC. Fidelity telah mengemukakan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa untuk menawarkan dana yang diperdagangkan di bursa cryptocurrency.

Peserta dalam beberapa rancangan 401 (k) yang menggunakan Fidelity dan Schwab sebagai pentadbir dapat melabur dalam produk Grayscale tertentu jika majikan mereka menawarkan jendela broker yang disebut, yang membolehkan peserta membeli pelbagai stok, dana bersama, ETF dan sekuriti lain .

Penyokong penambahan sejumlah kecil cryptocurrency ke portfolio berpendapat ini dapat meningkatkan jangkaan pulangan tanpa meningkatkan risiko keseluruhan. Ada yang percaya bahawa crypto dapat berfungsi sebagai lindung nilai terhadap inflasi.

“Ini hanyalah salah satu kelas aset lain,” kata Mike Alfred, ketua strategi di NYDIG, sebuah syarikat perkhidmatan kewangan dan teknologi yang menyediakan pelaburan bitcoin kepada institusi.

Sebelumnya, pengasas bersama syarikat yang menerbitkan data mengenai rancangan 401 (k), Encik Alfred mengatakan bahawa cryptocurrency telah mula muncul dalam portfolio yang diuruskan oleh pelabur institusi.

Program simpanan persaraan KiwiSaver New Zealand dan beberapa dana universiti A.S. dilaporkan telah melabur dalam mata wang kripto atau dana yang membelinya, atau telah mengambil pegangan dalam syarikat di dalam industri yang berkembang pesat ini.

Paul Selker, presiden Spark Street Digital, yang menyiarkan siaran langsung acara yang merangkumi pelancaran kempen presiden Pete Buttigieg, mengatakan bahawa dia tertarik dengan pilihan cryptocurrency yang akan ditawarkan oleh ForUsAll kerana dia yakin 14 pekerjanya — ramai yang berusia 20-an dan 30-an— akan “lebih terlibat” dengan rancangan 401 (k). Dia berharap mereka akan meningkatkan simpanan mereka dari kadar rata-rata gaji mereka sekarang iaitu 8.5%.

Selker mengatakan bahawa dia percaya “guardrails” ForUsAll telah membina perkhidmatan ini akan membantu pekerjanya melabur secara berhemah. “Mereka tidak akan membiarkan warga saya YOLO Dogecoin to the moon,” katanya mengenai ForUsAll, yang disewa oleh Spark Street Digital pada tahun 2015, ketika ia memulakan rancangan 401 (k).

David Ramirez, ketua pegawai pelaburan di ForUsAll, mengatakan pekerja syarikat yang mendaftar untuk tawaran baru boleh memilih untuk memindahkan hingga 5% baki akaun mereka ke tetingkap cryptocurrency yang diarahkan sendiri yang menggunakan platform perdagangan institusi Coinbase, di mana mereka akan mempunyai akses kepada kira-kira 50 cryptocurrency. Pekerja juga boleh melabur sehingga 5% dari setiap sumbangan gaji dalam cryptocurrency.

Ramirez mengatakan bahawa peserta yang melabur dalam cryptocurrency mesti mengakui telah membaca pendedahan yang menjelaskan bahawa ia adalah aset yang tidak menentu. “Panduan kami adalah tidak melakukan perdagangan seharian, sama ada saham atau kripto,” tambahnya.

Syarikat itu merancang untuk menghantar makluman kepada peserta apabila nilai pelaburan crypto mereka melebihi baki 5%, mendorong mereka untuk menjual beberapa crypto dan memindahkan keuntungannya ke dalam saham dan bon. Apabila baki dalam pegangan crypto melebihi 5% dari nilai portfolio, pekerja tidak akan dibenarkan memindahkan baki semasa mereka ke dalamnya, walaupun sumbangan berterusan dapat diteruskan.

ForUsAll mengatakan ia merancang untuk akhirnya menambahkan peruntukan kecil untuk pelaburan alternatif lain, termasuk ekuiti swasta, modal teroka, dan harta tanah.

Adakah anda dan rakyat Malaysia boleh menerima jika sebahagian (5%), dari dana persaraan dilaburkan ke dalam cryptocurrency ?

Sumber rujukan : The Wall Street Journal

error: Content is protected !!