CRYPTOCURRENCY SEPINTAS LALU

Apa itu Cryptocurrency?

Bitcoin bermula pada tahun 2009 dan telah mengubah sistem kewangan dunia untuk selama-lamanya. Ini adalah bentuk wang internet pertama untuk menyelesaikan masalah perbelanjaan berganda dalam sistem yang terdesentralisasi. Penemuan baru ini menghasilkan gelombang kejutan besar di dunia kewangan dan ekonomi secara amnya (Fintech). Hari ini kita masih memikirkan akibat penemuan terhebat ini dan hasil atau kesan nya tidak akan dapat dilihat dalam beberapa dekad yang akan datang.

Ianya dicipta untuk kegunaan dan keperluan generasi akan datang.

Seperti mana kita generasi hari ini mendapat tuah menikmati hasil penciptaan bersejarah oleh generasi sebelum ini seperti penciptaan mentol lampu, telepon, kenderaan, elektrik, kamera dan bermacam lagi, dimana pada masa semua ini dicipta generasi dulu tidak sempat menikmati seperti mana kita nikmati hari ini, hasil dari cetusan ideal mereka.

Setelah Bitcoin wujud, dunia kripto mula dibanjiri kemunculan Altcoin (alternative coin) yang menyalin reka bentuk asli ciptaan Satoshi Nakamoto. Yang kemudian munculnya Ethereum dengan rantaian blok (blockchain) yang dapat diprogramkan semula yang mana telah mewujudkan ledakan ICO pada tahun 2017 dan 2018. Sekarang, fenomena Kewangan Terdesentralisasi melanda segenap ruang kehidupan kita.

Dalam lebih dari satu dekad, crypto & blockchain telah mengalami perubahan besar, walaupun ia masih belum mula diperluaskan adopsi asasnya.

Melihat kembali kepada semua perkembangan ini, adalah penting untuk kita undur kembali dan mengajukan soalan asas.

Apakah Sebenarnya Cryptocurrency?

Hari ini jawapannya telah menjadi lebih kompleks sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi ini juga adalah teka-teki yang menentukan teras teknologi. Kerana pada akhirnya, matawang crypto yang terdesentralisasi ini akan mengubah kehidupan di dunia ini buat selamanya.

PERMULAAN KEPADA KEWUJUDAN CRYPTOCURRENCY

Mari kita lihat permulaan sejarah ‘online payment’,  bagaimana ideal ini terhasil, apakah cabaran dan apakah pencapaian dan menyelesainnya.

Pada awalnya impian usahawan internet adalah untuk memindahkan sepenuhnya wang mereka ke laman web, laman web yang tidak hanya mempunyai sistem pembayaran yang berfungsi menggunakan 1 mata wang nasional seperti USD semata-mata. Ideanya adalah mempunyai wang tunai digital yang dapat berfungsi dan dikeluarkan melalui internet di mana-mana tempat diseluruh dunia tanpa bergantung pada bank pusat dan pihak berkuasa.

Terdapat banyak percubaan telah dilakukan untuk mencapai ideal ini, seperti DigiCash (foto di atas) dan e-gold. Kedua-duanya kampeni ini dimulakan pada awal 90-an, dan mati pada dekad yang sama.

Banyak penyebab yang menyebabkan kematian perkhidmatan ‘online payment’ ketika itu seperti ketiadaan teknologi, kekurangan infrastruktur, penggunaan yang buruk, dan lain-lain. Sudah tentu semua ini dapat diatasi, tetapi di dalam perlaknaannya cabaran yang paling utama adalah maslaah untuk mendapatkan pihak ketiga yang boleh dipercayai. Semua percubaan awal ini mempunyai sistem pusat yang mengawal keseimbangan pengguna.

Struktur atau modal seni bina reka bentuk ini bermaksud bahawa seseorang atau sesuatu perniagaan harus meletakkan semua kepercayaannya pada sebuah syarikat (pihak ke-3). Entiti ini yang dapat mengubah atau memindahkan dana sesuka hati, ini boleh memyebabkan risiko besar dimana kemungkinan ledger boleh diubah jika sipelaku tidak jujur. Kemudiannya beberapa teknologi baru muncul untuk menyelesaikan masalah ini tetapi peristiwa Dotcom Buble 1998 telah mengakhiri kitaran ini dan impian wang tunai yang sepenuhnya didigitalkan hilang begitu saja.

Sehingga lah pada tahun 2009 sejarah dibuat dengan ‘White Paper’ Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer. Dokumen tersebut menerangkan rangkaian komputer yang saling berkaitan membentuk lejar terdesentralisasi yang mampu mengesan transaksi dan menjaga keseimbangan dalam rangkaian global. Sistem ini akan melaksanakannya tanpa perlu pihak berkuasa berpusat (central authority) mengawasi semua pergerakan transaksi kewangan.

Dalam ‘White Paper’ tersebut matawang yang akan digunakan dinamakan Bitcoin yang akan dihasilkan secara progresif oleh komputer yang terlibat dalam rangkaian perlombongan. Proses intensif komputer digunakan untuk mengesahkan setiap transaksi dan menjamin integriti dalam rangkaian. Dengan ini, pada tahun 2009 seorang yang misteri bernama Satoshi Nakamoto telah menyelesaikan masalah perbelanjaan yang berganda ini dan mereka bentuk model pihak ketiga yang boleh dipercayai.

Dua perkara utama yang diselesaikan disini, iaitu yang pertama Bitcoin dapat menghapuskan penggunaan dana yang sama yang menggunakan 2 kali transaksi berbeza dan yang kedua menghapuskan kuasa pusat (central authority) atau kerajaan sesebuah negara yang sebelum ini dianggap satu-satunya cara atau pihak berkuasa mampu mencegah penipuan jenis ini.

Jelas sekali, dengan wujudnya teknologi desentralisasi ini, Dunia kita kini tidak akan pernah sama.

 

KAREKTOR CRYPTOCURRENCY

Di tengah-tengah Krisis Kewangan 2008, individu tanpa nama atau sekumpulan individu bernama Satoshi Nakamoto mencipta cryptocurrency pertama, Bitcoin, dengan penerbitan whitepaper bertajuk, “Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer.” Sangat sedikit orang yang memperhatikan inovasi mata wang yang mengubah permainan ini ketika itu.
Kemajuan teknik kriptografi dan teknologi blockchain telah menjadikan cryptocurrency sebagai media pertukaran alternatif. Sejak dilancarkan pada tahun 2009, kewujudan cryptocurrency semakin terkenal di seluruh dunia. Ia menarik banyak perhatian kerana ciri khasnya yang unik.

Untuk memahami sepenuhnya revolusi cryptocurrency ini, adalah penting bagi kita untuk memahami aspek asas cryptocurrency dan teknologi blockchain yang menjadikannya sangat revolusioner dan mengubah permainan.

Bitcoin: Cryptocurrency Yang Pertama Di Dunia

Bitcoin adalah mata wang yang selamat secara kriptografi yang dicipta untuk digunakan untuk tujuan pembayaran secara universal, sama seperti dengan wang tunai. Ia adalah mata wang digital yang terdesentralisasi yang dapat dikirim dari pengguna ke pengguna di rangkaian peer-to-peer (P2P) sebagai media pertukaran nilai tanpa memerlukan perantara atau pihak berkuasa pusat.

Cryptocurrencies menggunakan kriptografi untuk mengesahkan dan melindungi transaksi. Bitcoin adalah cryptocurrency pertama yang direka untuk mewujudkan sistem pembayaran elektronik yang bebas dan terdesentralisasi. Bitcoin menggunakan kriptografi, bukti matematik (bukti kerja) dan insentif ekonomi (perlombongan) untuk menyelesaikan masalah “perbelanjaan berganda” (aset digital dapat disalin dan digunakan semula dengan mudah) dan untuk mengesahkan dan memproses transaksi.

Protokol Bitcoin adalah sumber terbuka dan mana-mana pembangun boleh menyemak dan menyumbang kepada pengembangannya; oleh itu, ramai programer telah membuat versi Bitcoin mereka sendiri, juga dikenal sebagai, “altcoin atau syiling alternatif” sejak beberapa tahun lalu.

Visi Bitcoin untuk menggantikan semua mata wang fiat menjadi kurang realistik dengan penguasaan Bitcoin pada masa ini pada 52% (lebih dari separuh) dari keseluruhan pasaran cryptocurrency. Walau bagaimanapun, Bitcoin dan altcoin berkongsi teknologi blockchain yang sangat serupa dan 4 ciri utama juga berlaku di semua bahagian (dalam kebanyakan kes).

Berikut adalah 3 ciri utama cryptocurrency:

1) Terdesentralisasi (Tidak BerPusat)

Dalam mata wang fiat tradisional, pihak berkuasa pusat dan bank, mengawal sistem kewangan. Walau bagaimanapun, dengan Bitcoin dan cryptocurrency lain, transaksi ini dapat diproses dan disahkan oleh rangkaian yang diedarkan dan terbuka, yang dimiliki oleh siapa-siapa. Dalam semua kes, pihak berkuasa pusat itu menjadi kelemahan utama yang membawa kepada kejatuhan mata wang.

Sebilangan besar cryptocurrency didesentralisasi pada rangkaian komputer yang diedarkan yang tersebar di seluruh dunia, juga dikenali sebagai nod. Transaksi disahkan oleh nod rangkaian melalui kriptografi dan direkodkan dalam lejar diedarkan awam yang disebut blockchain. Transaksi ini disebarkan ke seluruh rangkaian peer-to-peer dan ditiru oleh setiap simpul, mencapai sebilangan besar node dalam beberapa saat. Semua orang di rangkaian mempunyai salinan lejar sehingga kami tidak perlu lagi mempercayai satu entiti / organisasi / pihak ketiga kerana tidak perlu mempercayai apabila anda hanya dapat mengesahkan buku besar (ledger) ini kerana anda mempunyai salinannya. Buku besar (ledger) yang terdesentralisasi ini dikenali sebagai Blockchain.

Walaupun kita masih belum mengetahui dengan tepat bagaimana kita menggunakan cryptocurrency dan untuk apa ia digunakan, mereka (cryptocurrencies) berada di sini untuk kekal selama-lamanya. Selain daripada faedah utama lain dari cryptocurrency dan teknologi blockchain, menyelesaikan masalah kepercayaan terpusat, ia juga adalah inovasi yang cukup besar untuk memberikan cryptocurrency seperti Bitcoin kekal selamanya bersama kita.

 

2) Tidak Boleh Diubah dan Tidak Berubah (Tidak Boleh Dibatalkan)

Kebolehubahan berkaitan dengan blockchain dan cryptocurrency harus mengikuti 3 prinsip:
· Mungkin sangat mustahil atau sukar untuk menulis semula sejarah.
· Tidak mungkin bagi sesiapa kecuali pemilik kunci peribadi untuk memindahkan dana.
· Semua transaksi direkodkan di blockchain (untuk menjamin 2 prinsip di atas)

Ciri cryptocurrency yang tidak dapat dipulihkan dan tidak berubah bermaksud mustahil bagi sesiapa kecuali pemilik kunci peribadi masing-masing untuk memindahkan aset digital mereka dan urus niaga tidak dapat diubah setelah ia direkodkan di blockchain.

Seperti yang telah kita lihat bahawa unsur pemusatan dan kepercayaan dikeluarkan dari cryptocurrency, tidak ada pihak ketiga lagi yang boleh kita percayai untuk melakukan perkara-perkara ini. Oleh itu, rekod transaksi dibuat kepada umum dan tidak boleh ditukar (tidak berubah).

Walaupun tidak mustahil untuk menukar lejar transaksi, keselamatan kriptografi menjadikannya sangat sukar. Jika nak di ubah ia memerlukan kita menjejaskan keseluruhan rangkaian pengguna cryptocurrency, dimana ia sangat sangat mustahil untuk dilakukan.

 

3) Tidak Boleh Dipercayai

Bitcoin tidak boleh dipercayai kerana ia sememangnya dicipta dengan cara yang tidak perlu dipercayai oleh orang lain agar rangkaiannya dapat berfungsi dengan sendiri.
Setiap bentuk mata wang sebelum bitcoin memerlukan pihak berkuasa pusat yang harus kita percayai untuk menggunakannya. Dalam semua kes, pihak berkuasa pusat itu menjadi kelemahan pusat yang membawa kepada kejatuhan mata wang.
Dengan bitcoin, setiap bahagian ekosistem mengesahkan apa yang diberitahu oleh bahagian lain tanpa perlu mempercayai sesiapa. Sekiranya kita menyiarkan transaksi bitcoin, semua nod akan menerimanya dan mengesahkan bahawa tandatangannya (hash) adalah sah. Sekiranya tandatangan tidak sah, mereka membuang transaksi tersebut.
Semua orang di rangkaian mempunyai salinan lejar sehingga kita tidak perlu lagi mempercayai satu entiti / organisasi / pihak ketiga kerana tidak perlu mempercayai apabila kita hanya dapat mengesahkan buku besar ini kerana kita mempunyai salinannya. Buku besar yang terdesentralisasi dikenali sebagai Blockchain.
Insentif pelaku rangkaian individu walaupun algoritma konsensus bukti-kerja (Proof of Wook – PoW) adalah salah satu idea paling inovatif dalam ekonomi moden.

The incentive may help encourage nodes to stay honest. If a greedy attacker is able to assemble more CPU proof-of-worker than all the honest nodes, he would have to choose between using it to defraud people by stealing back his payments, or using it to generate new coins.

He ought to find it more profitable to play by the rules, such rules that favor him with more new coins than everyone else combined, than to undermine the system and the validity of his own wealth.

— Satoshi Nakamoto

Walaupun kita masih belum mengetahui dengan tepat bagaimana kita menggunakan cryptocurrency dan untuk apa, mereka berada di sini untuk kekal. Selain daripada faedah utama lain dari cryptocurrency dan teknologi blockchain, menyelesaikan masalah kepercayaan terpusat sahaja merupakan inovasi yang cukup besar untuk memberikan kekuatan kripto.

Cryptocurrency Dan Deflasi

Mata wang kripto terkemuka mempunyai had penawaran token maksimum atau penawaran tanpa had dengan parameter pengeluaran yang telah ditentukan.
Banyak cryptocurrency terawal seperti Bitcoin, Litecoin, dan Dash mempunyai bekalan maksimum, menjadikannya deflasi secara semula jadi. Sebarang kenaikan permintaan atau penggunaan cryptocurrency akan menyebabkan kenaikan harga yang sesuai.

Sebilangan besar cryptocurrency utama lain seperti Ethereum, Monero dll, yang mempunyai bekalan yang tidak terhad mempunyai peraturan yang telah ditentukan untuk berapa banyak syiling yang akan dihasilkan setiap tahun. Oleh itu mereka boleh diramal secara semula jadi. Sekiranya mata wang ini berjaya dalam jangka masa panjang, sangat mustahil kadar pengeluaran lebih banyak mata wang akan mengakibatkan inflasi apa pun.

Peningkatan permintaan, penggunaan dan pemusnahan syiling dalam bentuk kunci persendirian yang hilang kemungkinan akan mengimbangi kenaikan bekalan yang sederhana kerana ganjaran penambangan PoW / PoS.

Kesimpulan
3 ciri utama inilah yang menjadikan cryptocurrency dan teknologi blockchain begitu revolusioner, dicampur ciri ekonomi bonus sebagai deflasi melalui penawarannya yang terhad.

Jadi, lain kali jika ada yang menanyakan soalan tricky seperti “apa yang istimewa dengan crypto?” atau “apa yang membuat mereka berbeza?”, anda boleh sekolahkan mereka dengan 3 ciri utama ini, iaitu : Desentralisasi, Tidak Boleh Diubah dan Tidak Percaya.

NEXT >>>

error: Content is protected !!