Negara Cuba meminta pelancong untuk tidak membawa dolar dengan mereka ke Pulau Caribbean, kerana mata wang AS tidak akan lagi diterima di negara itu, menurut wakil presiden pertama Bank Pusat, Francisco Mayobre Lence.

“Sesiapa yang akan masuk ke negara ini perlu datang dengan mata wang selain dolar,” kata Senior Official itu, seperti dikutip oleh Granma, surat kabar rasmi Parti Komunis yang berkuasa di Cuba.

Pelancong akan dibenarkan menggunakan kad untuk pembayaran, serta membuat pengeluaran tunai dalam mata wang lain selain dari Dolar.

Awal minggu ini, Kerajaan Cuba mengumumkan bahawa bank negara untuk sementara waktu berhenti menerima deposit tunai dalam dolar. Havana memetik sekatan AS yang melarang negara mereka untuk menggunakan dolar AS di luar negara sebagai alasan untuk bergerak.

Kedua-dua langkah tersebut berkuatkuasa pada 21 Jun, dan jangka masa yang akan berlaku bergantung pada kebenaran sekatan AS, menurut bank itu.

Lebih daripada 20 bank telah berhenti memproses transaksi yang melibatkan Cuba sejak bekas presiden AS Donald Trump memperluas sekatan yang ada ke atas negara itu.

Cuba terpaksa mengenakan cukai 10% ke atas dolar selama bertahun-tahun kerana kesukaran menggunakannya kerana embargo. Pihak berkuasa Cuba menghapuskan cukai pada tahun 2020 ketika negara itu membuka lebih banyak kedai yang menjual dalam bentuk wang tunai daripada mata wang tempatan. 

error: Content is protected !!