2 minit bacaan

– Death cross Bitcoin telah terbentuk pada 19 Jun 2021.
– Coraknya adalah indikator bearish yang sering menyebabkan penjualan besar-besaran.
– Bagaimanapun, indikator tidak semestinya benar.

Death cross Bitcoin yang ditakuti akhirnya terbentuk dengan garis MA-50 melintasi garis MA-200 semalam, 19 Jun. Walaupun corak biasanya menunjukkan pasaran bearish yang akan datang, berikut adalah beberapa sebab untuk tidak bimbang.

Death cross biasanya merupakan indikator yang lewat kerana ia menunjukkan apa yang sudah banyak berlaku di pasaran. Oleh itu, pasaran cenderung menurun sebelum indikator terbentuk dan bukan selepasnya. Persimpangan silang biasanya merupakan masa terbaik untuk keluar dari pasaran bagi mereka yang sangat takut.

Sebelum ini, indikator death cross boleh dipercayai di pasaran kripto dan saham. Sebagai contoh, kejatuhan Q4 2019 dan Q1 2020 didahului oleh death cross.

Beberapa pakar kripto telah menasihatkan bahawa perkara terbaik yang boleh dilakukan pada ketika ini adalah dengan hodl. Sebahagiannya adalah kerana pasaran kripto relatifnya masih muda dan indikator tersebut tidak semestinya. Sebagai contoh, pada tahun 2015 death cross Bitcoin mendahului bullrun besar-besaran.

Khususnya, jika MA-50 berjaya membalikkan menyebabkan golden cross dalam 3 bulan akan datang. Pembalikan yang dihasilkan boleh menyebabkan bullrun besar-besaran.

Ini adalah apabila bullrun berakhir, momentum jangka pendek yang ditunjukkan oleh 50-moving average (MA) mula perlahan. Penurunan tersebut menyebabkan garis 50 MA bersilang dengan garis 200 MA. Walau bagaimanapun, jika MA-50 menaik semula dua garisan ini sekali lagi akan bersilang membentuk golden cross.

Berdasarkan corak masa lalu, jika death cross diikuti oleh golden cross dalam 3 bulan ini, ia boleh menyebabkan lonjakan harga yang besar. Walau bagaimanapun, jika death cross tidak membalikkannya kemungkinan akan menyebabkan corak penurunan dan musim bearish.

Jika dilihat pada masa lalu, harga terendah selepas death cross telah terbuktikan menjadi titik masuk yang menguntungkan. Oleh itu, sekiranya pasaran menurun selepas death cross, ia mungkin peluang berbaloi untuk membeli kejatuhan ini. Bagaimanapun, jika pelabur masih ragu-ragu, adalah disarankan untuk terus memegang Bitcoin anda sehingga pasaran pulih.

Sumber rujukan & gambar : Coinquora & InvestmentU

 

error: Content is protected !!