Hi Cryptonatioan !!!
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Semenjak dua menjak ni sana sana heboh duksembang pasai Debt Ceiling dan USD nak tumbang laa..apa laa..

Sebenarnya kerajaan AS ni boleh mula kehabisan wang dalam beberapa minggu melainkan AS membenarkan dirinya meminjam lebih banyak.

Jom kita sembang sembang membawang pasal ni..

Pada hari Selasa lalu, Presiden AS Joe Biden telah bertemu Speaker Dewan Rakyat Republikan Kevin McCarthy untuk menyambung semula rundingan bajet yang dipertaruhkan.

Ada juga yang membuat ramalan buruk mengenai kekacauan kewangan global jika Kongres AS tidak bersetuju dengan perjanjian untuk menaikkan apa yang dikenali sebagai debt ceiling (siling hutang).

Jika ahli politik gagal mencapai persetujuan, AS boleh gagal membayar hutangnya.

Jadi….
Apa Yang Berlaku Jika AS Gagal Membayar Hutangnya?

Ini sebenarnya tidak pernah berlaku lagi sebelum ini, jadi impaknya tidak jelas sepenuhnya, tetapi yang pasti ia akan menyebabkan kerosakan ekonomi yang besar bukan saja kepada AS tetapi kepada seluruh dunia.

Dimana kerajaan tidak lagi dapat membayar gaji pekerja persekutuan dan tentera serta cek Keselamatan Sosial – bayaran kepada jutaan pesara di AS juga akan dihentikan. Syarikat dan badan amal yang bergantung pada dana kerajaan juga akan turut berada dalam bahaya.

Jika kerajaan AS berhenti membuat pembayaran faedah ke atas hutangnya, ini juga akan menyebabkan pentadbiran negara lalai (ingkar). AS secara ringkas telah memasuki pentadbiran yang lalai (ingkar) pada tahun 1979, yang mana pentadbiran pada masa ini dipersalahkan oleh Perbendaharaan atas isu pemprosesan cek yang tidak disengajakan, yang mana sebenarnya keingkaran tersebut disengajakan dan mengejutkan sistem kewangan di mana lebih daripada $500 bilion hutang AS didagangkan setiap hari.

Baca juga >>> Apa Itu Airdrop

Moody’s Analytics meramalkan bahawa dalam perselisihan yang berpanjangan boleh menyebabkan harga saham akan jatuh hampir satu perlima dan ekonomi akan menguncup lebih daripada 4%, yang membawa kepada kehilangan lebih daripada tujuh juta pekerjaan.

Dalam jangka panjang, jika pelabur mula melihat hutang AS sebagai berisiko, mereka akan mengenakan bayaran lebih kepada AS untuk meminjam wang. Dan memandangkan pinjaman kerajaan membantu menentukan kadar faedah dengan lebih meluas, kesannya akan meresap ke seluruh ekonomi, menjadikan pinjaman wang untuk rumah atau kereta lebih mahal untuk semua orang.

Terdapat perdebatan mengenai sama ada kerajaan boleh mengutamakan pembayaran faedah untuk mengelakkan kemungkiran hutang. Tetapi menghormati komitmen kepada pemilik hutang AS, termasuk firma kewangan, dana pencen dan pelabur asing, manakala pesara dan lain-lain tidak dibayar dilihat sebagai sesuatu yang sukar untuk dijual secara politik.

Apakah Kaitan Pindaan ke-14 Dengan Debt Ceiling?

Tanpa perjanjian, ada sesetengah pihak telah menggesa presiden AS untuk memintas Kongres dengan menggunakan pindaan ke-14 perlembagaan, yang mana ada menyatakan bahawa “pengesahan hutang awam Amerika Syarikat… tidak boleh dipersoalkan”.

Bahagian itu diluluskan selepas Perang Saudara AS untuk memastikan bahawa negara pemegang hamba di selatan membayar hutang perang yang ditanggung oleh utara dan bahawa kerajaan tidak akan bersedia untuk membayar ganti rugi kepada pemegang hamba dan lain-lain di selatan.

Presiden Joe Biden berkata beliau sedang mempertimbangkannya, tetapi menggunakan klausa itu untuk mencabar undang-undang had hutang, yang hampir pasti akan mencetuskan pertempuran undang-undang – mengehadkan kegunaannya dalam krisis semasa.

Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen juga telah memperkecilkan kemungkinan itu, berkata sebarang percubaan untuk menggunakan ia akan mencetuskan krisis perlembagaan.

 

Apa yang ada di atas meja persidangan sekarang?

Bulan lalu, parti telah Republikan mengemukakan perjanjian untuk menggantung had hutang sebanyak $1.5tn atau sehingga 31 Mac.

Sebagai pertukaran, mereka akan terus berbelanja untuk agensi utama pada tahap 2022 pada tahun kewangan akan datang- dan mengehadkan pertumbuhan kepada 1% setiap tahun sepanjang dekad akan datang – langkah yang boleh membawa kepada $4.8tn dalam simpanan.

Cadangan itu akan memansuhkan keutamaan utama pentadbiran Biden, seperti pengampunan pinjaman pelajar dan insentif cukai untuk kenderaan elektrik.

White House berkata perjanjian itu memaksa “kelas menengah dan keluarga bekerja untuk menanggung beban pemotongan cukai untuk golongan terkaya” dan “tiada peluang” untuk menjadi undang-undang.

Adakah Staking Itu Selamat dan Patuh Syariah? Jom Tonton Video Ini >>>

Bagaimanakah Kongres boleh mencapai kesepakatan?

Ramai penganalisis menjangkakan lanjutan jangka pendek untuk memberi lebih banyak masa kepada Kongres untuk mencapai perjanjian.

Pada tahun 2011, kali terakhir AS dilihat sebagai berisiko serius untuk lalai, perbincangan diputuskan, sebelum perjanjian kompromi termasuk pemotongan perbelanjaan $900bn selama 10 tahun diumumkan beberapa jam sebelum tarikh akhir.

Tetapi penangguhan ini datang dengan akibat, iaitu…

Ketegangan pada 2011 mendorong penurunan penarafan kredit AS, yang menyebabkan pasaran saham menjunam dan menyebabkan orang ramai menanggung sekurang-kurangnya $1.3bn dalam kos pinjaman lebih tinggi pada tahun itu sahaja.

Mengapa had hutang ini sangat memecahbelahkan?

Perbahasan had hutang menyerlahkan satu daripada perbezaan ideologi asas antara dua parti politik utama AS.

Pihak Republikan melihat perbelanjaan kerajaan secara skeptikal. Bagi mereka, peningkatan hutang negara adalah bukti kerajaan di luar kawalan.

Walaupun kecerobohan had hutang adalah strategi yang agak baru untuk parti, ramai Republikan percaya ia perlu kerana haluan semasa negara sekaranf ni akhirnya akan membawa kepada kehancuran ekonomi dan sosial.

Demokrat, secara keseluruhannya, melihat kuasa kerajaan negara sebagai kekuatan untuk kebaikan – satu cara untuk memperbaiki kehidupan Amerika dan membetulkan kesilapan sejarah.

Mereka melihat dengan menaikkan had hutang apabila perlu sebagai pengemasan yang perlu untuk mengekalkan operasi kerajaan.

Hutang negara, pada pandangan mereka, hanyalah satu cara untuk membiayai program perundangan yang telah dibincangkan dan diluluskan.

Nampaknya perdebatan yang malap dengan Donald Trump, seorang Republikan semasa berada di White House dulu dan Kongres menaikkan had tiga kali tanpa perdebatan besar, kini kembali menyala apabila Joe Biden menjadi presiden.

Setakat ni saja dulu, insyallah kita berjumpa lagi dalam blog akan datnag.

Photo : Google

Ikuti kami : Telegram | Facebook | Tiktok | Instagram | Youtube

#DukKampungTakpeJanjiAdaKripto

error: Content is protected !!