Pada hari Isnin pengurus aset mata wang digital, Grayscale Investments’s Digital Large Cap (GDLC) secara rasmi menjadi produk Grayscale ketiga untuk beralih ke syarikat pelapor (reporting companySecurities and Exchange Commission (SEC). Produk bitcoin (GBTC) dan ether (ETHE) masing-masing menerima pemilihan tersebut pada Januari 2020 dan Oktober 2020.

Firma itu juga memfailkan borang tiga dana lain untuk menjadi pelaporan SEC: Grayscale Bitcoin Cash Trust (BCHG), Grayscale Ethereum Classic Trust (ETCG), dan Grayscale Litecoin Trust (LTC).

Sebagai dana pelaporan SEC, GDLC akan memfailkan laporan dan penyata kewangan sebagai 10-Q dan 10-Ks dengan SEC, sebagai tambahan kepada laporan semasa pada borang 8-K. Dana ini pada dasarnya akan melapor seolah-olah ia adalah syarikat yang diperdagangkan secara terbuka, lengkap dengan laporan suku tahunan, laporan tahunan, penyata kewangan yang diaudit dan semua kewajiban lain di bawah Seksyen 12(g) Akta Pertukaran Sekuriti tahun 1934 (The Exchange Act). Status baru juga bermaksud pelabur bertauliah yang membeli saham dalam pusingan penempatan peribadi (private placement) akan dipotong separuh tempoh mandat mereka dari 12 bulan kepada 6 bulan.

Craig Salm, naib presiden undng-undang di Grayscale Investments berkata,

“Kami meletakkan produk kami dengan standard yang lebih tinggi kerana inilah yang diinginkan oleh pelabur dan apa yang kami percaya mereka berhak dapat. Peristiwa seperti Dana (GDLC) menjadi syarikat pelaporan SEC ketiga kami, dan pemfailan tambahan Borang 10 (Form 10), memberi isyarat bahawa terdapat minat pelabur yang berterusan untuk mendapatkan pendedahan kepada ekosistem mata wang digital yang sedang berkembang dalam kerangka peraturan yang ada, dan pengawal selia terus berinteraksi dengan peserta pasaran di kelas aset. “

Dana Grayscale Digital Large Cap (GDLC) mempunyai aset $348.2 juta di bawah pengurusan, menjadikannya produk keempat terbesar Grayscale. Saham dana permodalan besar disenaraikan secara terbuka di pasaran over-the-counter (OTC), OTCQX, di bawah GDLC. Walau bagaimanapun, dengan nama sedemikian, ia adalah penting untuk diperhatikan bahawa setiap bahagian GDLC adalah 67.5% bitcoin dan 25.3% ether dengan campuran pegangan cardano, bitcoin cash, litecoin, dan chainlink sebagai baki daripada keseluruhanya. Komposisi ini berdasarkan pada prestasi harga sejak setahun yang lalu serta dengan teliti mengikuti prestasi bitcoin.

Artikel lain: Bolehkah Ripple Menjadi pesaing Di Dunia NFT?

 

Prestasi harga Grayscale Large Cap Fund berbanding bitcoin

Selain daripada menguatkan kepercayaan pelanggan dan memotong tempoh penguncian produknya kepada separuh, menjadi syarikat pelaporan SEC akan dipermudahkan untuk menukar dana tersebut menjadi ETF jika dan bila mereka diluluskan oleh SEC. Tidak seperti dana tertutup yang hanya tersedia untuk pelabur bertauliah, ETF tersedia untuk mana-mana pelabur runcit.

Grayscale pertama kali mengemukakan permohonan untuk ETF bitcoin pada tahun 2016, tetapi menarik balik permohonannya setelah perbincangan yang berpanjangan dengan SEC. Grayscale bukan satu-satunya yang berusaha melancarkan ETF bitcoin, pada tahun 2018 adik beradik Winklevoss yang terkenal di Facebook mempunyai permohonan yang ditolak oleh SEC. Walaupun Grayscale tidak membuat balik permohonan, ETF masih kekal dalam salah satu perancangannya. Dalam catatan blog bulan April, firma itu “100% komited untuk menukar GBTC menjadi ETF.”

error: Content is protected !!