Goldman Sachs, JPMorgan, UBS menjadi pemain Wall Street pertama membeli ETP yang menawarkan pendedahan kepada ekosistem Polkadot (DOT)

Data dari Terminal Bloomberg telah menunjukkan bahawa beberapa pemain Wall Street terbesar telah membeli produk perdagangan pertukaran pertama (ETP – exchange-traded product) di dunia untuk Polkadot. Goldman Sachs, JPMorgan, UBS, dan ICAP semuanya telah membeli saham ETP Polkadot dalam jumlah yang berbeza, menandakan peningkatan selera institusi untuk derivatif kripto.

Pemain Utama Wall Street Bereksperimen Dengan Polkadot ETP

Berita terkini yang keluar dari Wall Street telah menunjukkan bahawa sebilangan pemain industri terbesar telah menunjukkan minat yang meningkat terhadap penawaran produk kripto yang pelbagai. Menurut data dari Bloomberg Terminal yang diperoleh CoinDesk, Goldman Sachs, JPMorgan, UBS, dan ICAP semuanya telah membeli produk perdagangan pertukaran pertama (ETP) di dunia yang menawarkan pendedahan kepada token DOT Polkadot.

Dilancarkan pada awal Februari oleh 21Shares, penyedia produk pelaburan Switzerland, Polkadot ETP (ticker: PDOT) disenaraikan di Swiss SIX Exchange. Menurut Laurent Kssis, ketua ETP di 21Shares, ETP Polkadot pada masa ini mempunyai lebih daripada $ 15 juta aset di bawah pengurusan.

Data dari Bloomberg Terminal mendedahkan bahawa Goldman Sachs membeli tiga lot saham bagi pihak pelanggan. UBS, sebaliknya, membeli 2,770 saham, sementara Bank of America Merrill Lynch membeli 2,200 saham. ICAP membeli 1,000 saham, sementara JPMorgan membeli 500 saham.

Instinet, peniaga broker yang dimiliki oleh Nomura Holdings Jepun, adalah pelabur terbesar dalam ETP Polkadot, setelah membeli 9,280 saham.

Data Terminal Bloomberg menunjukkan broker yang telah membeli saham ETP Polkadot.

 

Eksekutif Wall Street Berdiam Diri Sementara Populariti ETP Meletup

Eksekutif Wall Street berdiam diri sementara populariti ETP meletup
Jurucakap Goldman Sachs mengatakan bahawa ia tidak mengetahui mengenai perdagangan ini dan bahawa mereka akan membuat pemeriksaan. Semasa sesi soaljawap dengan wartawan, tiada syarikat lain yang terbukti membeli Polkadot ETP ini yang telah menjawab pertanyaan wartawan.

Walaupun begitu, jumlah saham ETP Polkadot yang dijual sejak awal bulan menunjukkan bahawa terdapat permintaan yang signifikan dari pelabur institusi untuk produk yang menawarkan pendedahan crypto. Melabur dalam produk yang diperdagangkan pertukaran membolehkan institusi memperoleh keuntungan dari prestasi token tanpa perlu risau tentang hak penjagaan. ETP juga menawarkan institusi cara untuk mematuhi peraturan.

Peningkatan minat dilihat dengan jelas dalam jumlah produk baru yang ditambahkan ke SIX Exchange. Kini terdapat enam penyedia ETP dengan produk cryptocurrency disenaraikan di bursa dan 34 ETP disenaraikan secara keseluruhan. Pengguna boleh membeli saham Bitcoin Cash ETP, Binance BNB ETP, Ethereum ETP, Ripple ETP, Tezos ETP, dan FiCAS Active Crypto ETP.

 

Adakah dengan pembelian ini dan perubahan hala tuju minat pelabur Wall Street terhadap crypto terutamanya Polkadot ETP ini akan melonjakkan harga DOT di masa depan?

Apa pendapat anda?

Kongsikan dengan saya…

“Alhamdulillah, baru nk berjinak2 dgn crypto (hujung thn 2020) tp nk cut learning curve terus roger tuan Mayee. Mmg berbaloi dgn fee level marhaen tp ilmu yg sgt2 bernilai. Xdinafikan boleh ja belajar thru google atau youtube tp seriously xkn sama bila berguru dgn cikgu yg involve dlm dunia crypto ni since 2013.

Dan yg penting lepas class still boleh follow up dlm group telegram so kita dpt duduk dlm group bersama rakan2 circle yg sama interest dgn kita dan dlm masa dpt bimbingan terus dari cikgu secara santai.”

Sya'rani Salleh - Johor Bahru

Photo & Sumber  Bloomberg

<<< Back

error: Content is protected !!