Assalamualaikum dan salam sejahtera followers MyCryptoversity yang dirahmati Allah semua
Dalam segmen pendidikan kali ini saya akan kongsikan tentang token Graph.

Graph (GRT) adalah protokol pengindeksan sumber terbuka dan terdesentralisasi untuk data blockchain. Sesiapa saja boleh membina dan menerbitkan pelbagai API terbuka yang disebut subgraf, ia boleh dilakukan dengan membuat pertanyaan melalui GraphQL. Saya akan menerangkan apa yang bagus untuk GraphQL ini nanti. Platform ini boleh digunakan untuk mencari data Ethereum melalui pertanyaan mudah dengan mudah. Ini mengatasi masalah umum yang dihadapi oleh banyak platform pengindeksan blockchain lain.

Aplikasi blockchain agak sukar untuk mematuhi sifat seperti finalitas, penyusunan semula rantai dan keselamatan pemenuhan pertanyaan.Graph diciptakan bertujuan untuk menyelesaikan masalah ini dan juga masalah lain.
Melalui “subgraf”, Graph mengindeks data blockchain yang dapat diakses pengguna melalui GraphQL API. Menurut pasukan Graph, mereka akan mendesentralisasikannya sepenuhnya pada masa akan datang. Lebih banyak nod akan dilibatkan dan dipertanggungjawabkan untuk menjaga indeks.

Minat terhadap platform ini terus meningkat. Setakat ini, lebih daripada 3,000 subgraf telah digunakan oleh ribuan pemaju, untuk DApps seperti Uniswap, Synthetix, Aragon, AAVE, Gnosis, Balancer, Livepeer, DAOstack, Decentraland dan banyak lagi. Penggunaan Graf telah meningkat pada lebih dari 50% MoM dan mencapai lebih dari 7 bilion pertanyaan pada bulan September 2020.

Graph mempunyai komuniti global, termasuk lebih dari 200 Nod Pengindeks di testnet dan lebih daripada 2.000 Kurator dalam Program Kurator pada Oktober 2020.

Baca juga : Apa itu Cryptocurrency

Latar Belakang Graph

Yaniv Tal, pengasas bersama dan CEO The Graph bekerjasama dengan pasukannya untuk mengembangkan protokol pengindeksan untuk menjadikan data blockchain lebih mudah diakses. Tal dan pengasasnya telah mengalami sendiri betapa sukarnya membuat aplikasi blockchain Ethereum baru.

Pengasasnya mempunyai latar belakang kejuruteraan dan telah bekerjasama selama 5-8 tahun. Tal dan Ramirez belajar kejuruteraan elektrik di USC dan bekerjasama di MuleSoft, sebuah syarikat alat pemaju API yang menjalani IPO dan dijual kepada SalesForce.

Hasil dari pengalaman mereka menggunakan aplikasi, mereka mendapati bahawa sebenarnya belum ada perisian pengindeksan dan pertanyaan desentralisasi untuk blockchain. Pada masa itu, pembangun atau pemula kena mencari kaedah mereka sendiri untuk mengumpulkan dan mengubah data dari pelbagai sumber.
Misi platform yang dikembangkan Tal dan pasukannya adalah untuk membuat aplikasi yang tidak memerlukan pelayan dan menjadikan Web3 dapat diakses oleh semua orang.

Bagaimana Graph Berfungsi?

Untuk mengindeks data berdasarkan Ethereum, Graph menggunakan “Subgraph Manifesto.” Ini merujuk kepada keterangan subgraf yang mengandungi data mengenai kontrak pintar, peristiwa blockchain, dan proses pemetaan data peristiwa bersama sebelum semuanya disimpan dalam pangkalan data platform.
Aliran data dari transaksi, manifestasi subgraf, dan pangkalan data mengikuti struktur tertentu. Semuanya bermula dengan aplikasi terdesentralisasi yang menambahkan data ke blockchain Ethereum menggunakan kontrak pintar.

Semua data ini mengandungi catatan semua peristiwa bermula dari awal transaksi sehingga mencapai tahap akhir. Kemudian muncul The Graph Node, yang mengimbas keseluruhan pangkalan data blockchain, mengumpulkan data baru, dan menyaring yang relevan dengan pertanyaan pengguna. Untuk memudahkan pengindeksan, ia mengenal pasti setiap maklumat yang menjawab pertanyaan dari subgraf.

GraphQL adalah penghubung antara data blockchain dan aplikasi yang ingin dimakan oleh pengguna. Akhirnya, setelah keseluruhan proses, pengguna dapat melihat hasil pertanyaan mereka dari dalam aplikasi mereka.

Pada asasnya, ini adalah bagaimana kitaran pertanyaan dan pengindeksan data berfungsi di platform. Pengguna boleh merujuk kepada Graph Explorer untuk melihat subgraf yang sudah ada di platform. Setiap subgraf ini mempunyai taman permainan di mana pengguna dapat melakukan pertanyaan menggunakan GraphQL.

2300 Subgraf Sudah Menyokong Rangkaian ini Berkembangan.

Baru-baru ini, The Graph telah menyokong pengindeksan data yang berasal dari rangkaian Ethereum, IPFS, dan PoA. Terdapat lebih banyak rangkaian yang akan disokong oleh platform ini pada masa akan datang. Pada masa ini, lebih daripada 2300 subgraf telah digunakan, dan pembangun menggunakannya untuk aplikasi. Beberapa aplikasi ini merangkumi AAVE, Aragon, Balancer, DAOstack, Uniswap, Synthetix, dan banyak lagi yang lain.

Terdapat banyak sokongan institusi untuk rangkaian The Graph. Michael Anderson dari Framework Ventures mengatakan dalam kenyataan akhbarnya bahawa mereka “tidak tak lebih menyenangkan selain dari menyokong Yaniv dan pasukan. Menurut kenyataannya, mereka berharap dapat membantu rangkaian dan pertumbuhannya yang terdesentralisasi.

Hayden Adams dari Uniswap juga berkongsi betapa bermanfaatnya platform ini untuk keperluan analitik mereka dan menyoroti keperluan untuk kes penggunaan Grafik:
Sebagai syarikat, kami tidak mengurus atau menjalankan pangkalan data kami sendiri. … Buat masa ini, tidak mudah untuk mendapatkan data sejarah dari blockchain Ethereum dengan cara yang cekap.

Rancangan jangka panjang Grafik, selain memperluas ke rantai blok lain tidak lama lagi, adalah untuk memindahkan hak milik dan pengurusan platform kepada masyarakat. Ini juga sebagai tindak balas terhadap peralihan banyak aplikasi blockchain ke model pemerintahan yang terdesentralisasi.

Peranan Utama Platform

Keseluruhan ekosistem platform terdiri daripada individu berikut:

Pengguna – Ini adalah pengguna yang membayar Indexer untuk carian mereka. Mereka juga boleh menjadi perkhidmatan web atau perisian lain yang disambungkan ke Grafik.

Pengindeks – Ini adalah node yang mengekalkan fungsi pengindeksan platform.

Kurator – Menggunakan GRT, kurator mengenal pasti subgraf maklumat berharga kepada indeks platform.

Delegator – Ini adalah pemangku kepentingan lain yang mendelegasikan GRT mereka untuk menjadi pengindeks dan mendapat sebahagian daripada ganjaran.

Nelayan – Mereka mengesahkan bahawa respons rangkaian terhadap pertanyaan adalah betul.

Penimbang Tara – Mereka memutuskan sama ada pengindeks berniat jahat atau tidak.

Graph Council

Graph merancang untuk mendesentralisasi pengurusannya pada masa akan datang. Ini kemungkinan besar menjadi seperi MakerDAO dan Compound. Setelah protokol ini siap, pasukan ini merancang untuk mewujudkan Organisasi Autonomi Berpusat (DAO) untuk membolehkan pemegang kepentingan utama mengambil bahagian dalam keputusan protokol utama.

Seperti DAO lain, Graph Council yang akan menjadi badan pengatur parameter teknikal protokol, juga akan bertanggungjawab untuk bagaimana The Graph Foundation memperuntukkan token utiliti asli GRT.

Fungsi asasnya merangkumi keputusan peruntukan dana dan ekosistem, peningkatan protokol, parameter protokol, dan keputusan kecemasan yang lain.

Token Graph (GRT)

Token Graph atau $GRT, adalah token berasaskan ERC-20 asalnya yang dapat berfungsi sebagai media pertukaran dan penghargaan untuk peserta komuniti yang bertindak sebagai pengindeks, kurator, dan delegasi.

Staking GRT

Untuk pengguna memperoleh bahagian dalam node yang menjalankan seluruh platform dan menjual perkhidmatan mereka di “query market” mereka mesti mempertaruhkan GRT mereka. Sebagai balasan, mereka mendapat ganjaran kewangan (financial reward). Sekiranya pengindeks berniat jahat dan, misalnya, dengan sengaja mengubah data, mereka akan dihukum dalam bentuk penyingkiran token GRT mereka.

Graph Roadmap: Apa yang seterusnya?

Setelah mainnet dilancarkan, Graph terus dibina. Pasukan mereka telah menyatakan bahawa Graph Foundation akan membina dApp dan Gateway Graph Explorer yang siap untuk produksi, yang seharusnya memberikan bantuan yang tepat kepada semua penyokong rangkaian di hujung jari mereka.

Graph ini juga terbuka untuk mana-mana individu atau pihak ketiga yang ingin membantu membina rangkaian. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, siapa pun boleh memohon program hibah atau berkolaborasi dengan anggota masyarakat lain.

Kesimpulannya

Melihat kepada situasai ledakan diruang DeFi semasa, saya dapat melihat betapa pentingnya bagi pembangun / pemula untuk mengakses data blockchain secara bebas. Menjadikan proses lebih cepat dan mudah bagi semua orang, boleh mempengaruhi pertumbuhan keseluruhan pemandangan dan kebolehpercayaan, keselamatan, dan kemampuannya.

Semua orang melihat keperluan untuk membuat jambatan maklumat antara aplikasi dan data blockchain dan saya melihat Graph memberikan jawapan yang berpotensi untuk ini. Dengan penggunaan kontrak pintar yang bergantung pada data pengguna, Graph terbukti mudah digunakan, menjimatkan kos, dan cepat. Platform ini dilihat boleh menjadi sebagai alat yang menjanjikan, terutama bagi mereka yang ingin mengembangkan lebih banyak kes penggunaan untuk blockchain.

API dan WEB 3, bagi saya adalah enovasi – evolusi kepada dunia pintar di masa depan. Dengan mengambil kira fungsinya, peranannya, kepentingan penggunaannya di masa depan, maka dengan ini saya memilih ini menyimpan token GRT sebagai portfolio saya bagi 2021.

Walau bagaimana pun, korang kena ingat ini bukan lah nasihat pelaburan dari saya, hanya sekadar perkongsian pendapat saya yang naif, yang masih belajar tentang dunia Crypto dan Blockchain.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada korang semua.
Sila jemput rakan-rakan lain ke channel telegram MyCryptoversity, agar kita sama-sama dapat belajar sesuatu tentang dunia Crypto dan Blockchain.

“Alhamdulillah setelah berlalu kelas ini, banyak ilmu baru yang dapat.. Mmg this is new thing yang perlu diberi perhatian serius.. Ini market masa depan..Tapi Tuan Mayee Nazrich explain dari asas hingga ke advance.. Mudah paham.. Even last part live trade, live cara nak masuk duit, cara nak beli kripto.. Byk ilmu saya belajar..Hari ni, alhamdulillah salah satu portfolio saya dah lebih 200% profit.. Terima kasih byk Tuan Mayee.. Guru yang tidak berkira.. Tanya la soalan apa pun, dia jawab selambe je..

Ini menunjukkan dia dah lalu Asam garam dalam dunia kripto ni dah lama. InsyaAllah, kita follow rapat jik dgn dia.. Moga cikgu Mayee dimurahkan rezeki.. Aminnn”

Farhan Ejen Hartanah

Anda perlukan khidmat konsultasi setup Portfolio Graph?

Boleh text admin @Blockversity

<<< Back

error: Content is protected !!