4 minit bacaan

Harga Bitcoin turun ke bawah $37,000 tidak lama selepas mencapai $40,500, penganalisis terkemuka memberi pengingatan bahawa bear masih mempunyai beberapa helah yang tersembunyi.

Optimisme pasaran bull kembali ke pasaran cryptocurrency pada hari Isnin setelah harga Bitcoin (BTC) meningkat di atas paras $40,000 untuk pertama kalinya dalam masa lebih dari enam minggu.

Kenaikan harga pada hari Isnin ke $40,581 adalah kesinambungan breakout pada hari Ahad yang menyaksikan harga BTC meroket dan menjadi $48,110 pada Binance setelah short squeeze menghasilkan shorts hampir $500 juta dilikwidasi hanya dalam dua minit.

Data daripada Cointelegraph Markets Pro dan TradingView menunjukkan bahawa BTC melonjak ke paras tertinggi dalam sehari pada $40,581 pada hari Isnin sebelum mengalami pull back ke $37,500 ketika bulls kelihatan membalikkan zon resistance ini untuk menyokong persediaan untuk bergerak lebih tinggi.

Carta 4 jam BTC / USDT. Sumber: TradingView

Sementara pergerakan yang lebih tinggi mempunyai tanda perubahan trend dan mendorong beberapa penganalisis untuk menyatakan bahawa pasaran bull kembali ke landasan, data on-chain dan kadar pembiayaan berterusan tidak sepenuhnya sepadan dengan sudut pandang ini, terutama ketika seseorang menganggap bahawa breakout semasa mungkin hanya disebabkan oleh short squeeze yang besar.

Faktor-faktor yang boleh menghidupkan semula pasaran bull

Menurut Élie Le Rest, rakan kongsi di firma pengurusan aset digital ExoAlpha, khabar angin tidak betul baru-baru ini yang mengatakan bahawa Amazon akan menerima pembayaran cryptocurrency berpotensi mempunyai kesan yang sama seperti khabar angin pada tahun 2020 dari PayPal bahawa ia akan mengintegrasikan cryptocurrency. Le Rest mengatakan bahawa jika berita Amazon adalah benar, ini “dapat menjadi punca untuk memulakan bull run pada H2 tahun 2021.”

Ketika harga Bitcoin melonjak di atas paras $35,000 pada hari Ahad, “lebih daripada satu bilion dolar shorts dilikwidasi dalam 24 jam terakhir, dengan sebahagian besar likwidasi berlaku dalam waktu kurang dari 1 jam,” menurut Le Rest, yang juga mengatakan, “Pergerakan pasaran semasa dapat dikekalkan selama seminggu dengan volumes yang datang daripada ‘pemain’ yang menunggu lebih banyak arah trend Bitcoin sejak hujung bulan Mei.”

Le Rest turut juga mengatakan:

“Untuk mengesahkan arah trend ini, Bitcoin harus keluar dari purata $30,000 hingga $40,000 yang telah ia tersangkut selama 2 bulan. Mengekalkan Bitcoin melebihi paras $40,000 akan menandakan bahawa bear market sudah berakhir dan bull-run boleh disambung semula. ”

Sekiranya Bitcoin dapat mengekalkan momentumnya sekarang, Le Rest mengatakan, “seperti yang dijangkakan, Bitcoin dapat kembali ke landasan dengan model Stock to Flow dan mencapai paras $100,000 pada akhir tahun.”

Artikel lain: Bagaimana Membuat Analisa Bitcoin Melalui On-Chain

Data on-chain tidak begitu bullish

Amaran dikeluarkan agar tidak terlalu bullish, dan data dari Glassnode menyatakan bahawa beberapa ancaman bearish tetap sahih.

Semasa menganalisis bias arah pasaran futures, Glassnode mendapati bahawa “kadar pembiayaan berterusan terus diperdagangkan negatif,” yang “menunjukkan bias bersih kekal short Bitcoin.”

Kadar pendanaan berterusan futures Bitcoin untuk semua exchange. Sumber: Glassnode

Glassnode berkata:

“Metrik ini secara khusus membantu kita mengenal pasti bahawa kenaikan harga pada hari Isnin kemungkinan besar dikaitkan dengan keseluruhan short squeeze, dengan kadar pendanaan terus diperdagangkan pada tahap yang lebih negatif walaupun kenaikan harga +30%.”

Glassnode juga menunjukkan aktiviti on-chain Bitcoin dan mengetengahkan bahawa “bertentangan langsung dengan volatility di pasaran spot dan derivatif, volum transaksi dan aktiviti on-chain kekal sunyi.”

Jumlah pemindahan volum Bitcoin entity-adjusted. Sumber: Glassnode

Secara keseluruhan, bagaimana pemindahan volum on-chain bertindak balas terhadap tindakan harga baru-baru ini dalam Bitcoin akan memberikan gambaran yang lebih baik mengenai ke mana pasaran menuju, tetapi seperti yang dinyatakan oleh Glassnode, “masih harus dilihat sama ada volum on-chain mula meningkat sebagai tindak balas kepada tindakan harga yang tidak menentu baru-baru ini. “

Altcoin mengikuti petunjuk Bitcoin

Prestasi pasaran harian cryptocurrency. Sumber: Coin360

Pemulihan Bitcoin melebihi $40,000 juga membantu mencetuskan kenaikan di kebanyakan altcoin.

Ether (ETH) meningkat 11% untuk mencapai paras tertinggi harian pada $ 2,433, sementara Dogecoin (DOGE) mencatatkan kenaikan 7% untuk diperdagangkan pada $0.208.

Antara peraih keuntungan yang terkenal ialah Strike (STRK) dengan meraih 64%, kenaikan 55% untuk Venus (XVS), pelonjakan 20% untuk VeChain Thor (VTHO) dan Ankr (ANKR).

Permodalan pasaran cryptocurrency keseluruhan kini berjumlah $1.46 trilion, dan kadar dominasi Bitcoin adalah 47.4%.

**Penafian: Pendapat yang dinyatakan di sini bukanlah nasihat pelaburan – ia hanya disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Itu tidak semestinya menggambarkan pendapat U.Today. Setiap pelaburan dan semua perdagangan melibatkan risiko, jadi anda harus selalu melakukan penyelidikan sendiri sebelum membuat keputusan.

error: Content is protected !!