2 minit bacaan

Hedge funds merancang untuk meningkatkan pendedahan mereka terhadap mata wang kripto menjelang tahun 2026. Tinjauan baru menunjukkan keyakinan besar untuk aset digital setelah penurunan harga yang besar baru-baru ini dan merancang peraturan modal baru yang berdisiplin.

Tinjauan terhadap 100 ketua pegawai kewangan hedge funds di seluruh dunia, yang dilakukan oleh pentadbir dana Intertrust, mendapati bahawa eksekutif menjangkakan rata-rata menyimpan 7.2 peratus aset mereka dalam cryptocurrency dalam masa lima tahun.

Sekiranya diperluas di seluruh sektor, jumlah itu dapat menyamai sejumlah kira-kira $ 312bn aset dalam kripto, berdasarkan ramalan kumpulan data Preqin untuk jumlah keseluruhan industri hedge funds, dianggarkan Intertrust. 17 peratus responden dijangka mempunyai lebih dari 10 peratus dalam crypto.

Ini akan menunjukkan peningkatan minat di kalangan hedge funds. Pegangan semasa di sektor ini tidak jelas, tetapi sebilangan pengurus besar telah memegang sejumlah kecil aset kripto, tertarik dengan kenaikan harga dan market inefficiencies di mana mereka dapat melakukan arbitraj.

Man Group memperdagangkan bitcoin futures di unit AHL yang dikendalikan oleh komputernya, sementara Renaissance Technologies tahun lalu mengatakan dana Medallion utamanya dapat melabur dalam bitcoin futures. Pengurus hedge funds Paul Tudor Jones telah membeli Bitcoin, sementara Brevan Howard telah mengalihkan sebahagian kecil dana ke crypto dan pengasas bersama, billionaire Alan Howard, adalah penyokong utama industri ini.

Bitcoin adalah penyumbang terbesar untuk keuntungan tahun ini di firma dana AS SkyBridge Capital, yang ditubuhkan oleh bekas pengarah komunikasi White House Anthony Scaramucci, yang mula membelinya pada akhir tahun lalu dan mengurangkan pegangannya hingga April – sebelum harga token jatuh.

Mengapa setiap Dogecoin mempunyai harinya – jelas crypto Hedge Funds “menyedari bukan sahaja risiko tetapi juga potensi jangka panjang” cryptos, kata David Miller, pengarah eksekutif di Quilter Cheviot Investment Management.

Peningkatan minat yang ditunjukkan oleh hedge funds bertentangan dengan keraguan yang meluas di kalangan pengurus aset yang lebih tradisional, yang kebanyakannya tetap prihatin terhadap ketidaktentuan dan ketidakpastian cryptocurrency yang besar mengenai bagaimana ia akan dikawal selia.

“Buat masa ini, pelaburan kripto tetap terhad kepada pelanggan yang mempunyai toleransi risiko tinggi dan, walaupun begitu, pelaburan biasanya merupakan bahagian aset pelaburan yang rendah,” kata perunding Morgan Stanley dan Oliver Wyman, dalam laporan baru-baru ini mengenai pengurusan aset .

Sebilangan hedge funds tetap berwaspada. Pengurusan Elliott Paul Singer menulis kepada para pelabur awal tahun ini bahawa cryptocurrency mungkin menjadi “penipuan kewangan terbesar dalam sejarah” dalam surat yang dilihat oleh Financial Times.

Kripto telah mengalami perjalanan liar lagi tahun ini. Bitcoin melonjak dari kurang dari $ 29,000 pada akhir tahun lalu kepada lebih dari $ 63,000 pada bulan April, tetapi sejak itu turun kembali menjadi lebih dari $ 40,000.

Walaupun peraturan masa depan kripto masih belum jelas, minggu lalu Jawatankuasa Basel Pengawasan Perbankan mengatakan mereka harus melaksanakan peraturan modal bank yang paling ketat untuk aset apa pun.

Tinjauan Intertrust, yang respondennya merangkumi CFO dana global yang rata-rata menguruskan aset $ 7.2bn, juga menunjukkan bahawa semua eksekutif yang disurvei di Amerika Utara, Eropah dan UK menjangka mempunyai sekurang-kurangnya 1 peratus portfolio mereka dalam crypto.

Dana Amerika Utara menjangkakan rata-rata pendedahan 10.6 peratus, sementara dana di UK dan Eropah menjangka rata-rata 6.8 peratus.

Sumber rujukan : Financial Times

error: Content is protected !!