Apakah Itu dan Bagaimana Ia Berfungsi

“Takutlah apabila orang lain tamak dan tamak apabila orang lain takut.”

Indeks Ketakutan dan Ketamakan pada asalnya dibangunkan oleh CNNMoney untuk pasaran saham. CNN mengambil pendekatan seimbang dengan memberikan pemberat yang sama untuk penunjuk yang digunakannya. Sebagai contoh, setiap penunjuk diberi berat 14.2%.

Tujuh penunjuk yang digunakan ialah junk bond demand, momentum pasaran, turun naik pasaran, opsyen jual dan beli, safe-haven demand, keluasan harga saham dan kekuatan harga saham. Penunjuk ini mengukur elemen yang berbeza tentang bagaimana pasaran saham berkelakuan pada masa ini.

Untuk mengira indeks ini, CNN melihat sejauh mana setiap penunjuk telah menyimpang daripada puratanya berbanding sejauh mana ia menyimpang secara kerap.

Mereka kemudiannya dijaringkan secara individu pada skala 0 – 100. Penunjuk disatukan untuk mencipta indeks akhir. Semakin tinggi skor, pencipta yang tamak berada pada masa ini.

Tonton video ini untuk membuat keputusan pelaburan yang lebih baik dengan indeks F&G.

Apakah Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto?

Indeks Ketakutan dan Ketamakan digunakan untuk mengukur sentimen pelabur terhadap pasaran. Indeks ini mendedahkan sama ada pasaran adalah menaik atau menurun, dan ia dibina berdasarkan dua emosi yang bertentangan, ketakutan dan ketamakan.

Pelabur boleh menjadi tidak rasional apabila terdapat keadaan pasaran yang melampau. Sebagai contoh, pelabur takut apabila pasaran tertekan dan tamak apabila pasaran bubble. Memahami emosi pelabur memberikan peluang kepada pelabur untuk mengambil kesempatan. Seperti yang dikatakan oleh pelabur terkenal Warren Buffett, “Takutlah apabila orang lain tamak dan tamak apabila orang lain takut.”

Bagaimanakah Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto Dikira?

Alternative.me menyesuaikan pendekatan CNN dan membangunkan indeks ketakutan dan ketamakan untuk Bitcoin. Konsepnya pada asasnya sama, tetapi penunjuk yang digunakan adalah berbeza. Indeks ini merupakan kaedah yang berpotensi untuk mengenal pasti tingkah laku pelabur terhadap Bitcoin dan boleh digunakan secara longgar pada mata wang kripto secara umum.

Indeks dijaringkan daripada 0 – 100. 0 menunjukkan ketakutan yang melampau di mana pelabur terlalu lemah terhadap prospek Bitcoin. 100 menunjukkan ketamakan yang melampau di mana pelabur terlalu yakin. Indeks ini boleh digunakan sebagai isyarat untuk menandakan bahagian atas dan bawah kitaran pasaran crypto.

Indeks Ketakutan & Ketamakan Kripto melihat pada enam penunjuk. Penunjuk dalam indeks ini dicipta daripada campuran ukuran kuantitatif dan kualitatif.

1. Kemeruapan (25%) = Volatility

Volatiliti membandingkan turun naik semasa Bitcoin dan pengeluaran maksimumnya kepada nilai puratanya dari 30 dan 90 hari yang lalu. Apabila terdapat kenaikan mendadak dalam turun naik, ini mungkin menunjukkan bahawa pasaran adalah ketakutan.

2. Momentum/Jumlah Pasaran (25%)

Momentum pasaran menggabungkan volum pasaran semasa dan momentum pasaran Bitcoin dan membandingkannya dengan purata 30 dan 90 hari yang lalu. Apabila momentum menaik kukuh, ini mungkin menunjukkan pasaran menaik.

3. Media Sosial (15%)

Penunjuk media sosial menggunakan analisis sentimen yang dikira daripada suka, siaran, hashtag daripada Twitter. Jika interaksi yang diukur meningkat secara mendadak dalam tempoh yang singkat, pasaran mungkin tamak.

4. Penguasaan (10%) = Dominance

Penguasaan mengukur berapa banyak permodalan pasaran yang diambil oleh Bitcoin daripada bahagian keseluruhan permodalan pasaran mata wang kripto. Semakin besar penguasaan Bitcoin, semakin sedikit spekulasi untuk altcoin, yang mungkin menandakan penurunan harga di kalangan pelabur.

5. Trend (10%)

Trend melihat arah aliran carian Google untuk istilah berkaitan Bitcoin. Ia mempertimbangkan volum carian dan pengesyoran daripada tapak popular.

6. Tinjauan (15%) – Di paused pada masa ini

Tinjauan mingguan dijalankan pada platform pengundian untuk melihat pendapat individu tentang pasaran.

Setiap penunjuk di atas terdiri daripada skor daripada turun naik dan momentum pasaran, manakala selebihnya adalah daripada skor kualitatif. Walaupun indeks Ketakutan dan Ketamakan Bitcoin berbeza daripada indeks Ketakutan & Ketamakan asal, kedua-dua indeks pada asasnya mengukur emosi kita terhadap pasaran. Pelabur boleh menggunakan indeks ini untuk memberitahu mereka tentang prestasi pasaran.

Pasaran ekuiti dan kripto adalah tidak menentu, dan tiada satu pun ukuran boleh mengukurnya dengan tepat. Pelabur harus sentiasa menggunakan gabungan holistik metrik pasaran apabila membuat keputusan.

Indeks Ketakutan dan Ketamakan tidak seharusnya menjadi satu-satunya penunjuk yang digunakan semasa membuat kesimpulan tentang arah pasaran. John Maynard Keynes, seorang ahli ekonomi terkenal, pernah berkata, “Pasaran saham boleh kekal tidak rasional lebih lama daripada anda boleh kekal sebagai pelarut.” Berhati-hati dengan petikan ini dan kekal selamat berdagang di pasaran.

error: Content is protected !!