Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua followers MyCryptoversity yang dirahmati Allah.

Ada tak yang terkejut beruk, panik, jeng palo otok, summak lemok atau stres sebab harga Bitcoin dan altcoins tiba tiba menjunam?

Tengah syok syok beli, tiba-tiba harga jatuh plak…
Tak beli kan takut tertinggal keretapi, bila dah belikan macam ni plak jadinya…adoii..

Kalo korang terkena macam ni, korang sebenarnya kena simtom F.O.M.O
Nak tahu apa tu FOMO, baca kat sini : https://mycryptoversity.com/apa-itu-f-o-m-o/

OK! Berbalik kepada topik kita..

Apa Yang Menyebabkan Harga Bitcoin Menjunam Awal Minggu Ini?

Laporan awal menunjukkan para pelombong (penambang) telah menjual stok inventori mereka pada harga yang tinggi.

Harga Bitcoin jatuh mendadak pada awal hari Isnin lalu, setelah tindakan harga harian gagal mencapai pijakan di atas $ 40,000 pada hujung minggu lalu.

Unjuran trading 24 jam terakhir menunjukkan, cryptocurrency menurun lebih dari $ 8,000 kepada $ 32,400, penurunan lebih dari 20% dari tahap lebih dari $ 40,800 pada hari Ahad (UTC). Harga Bitcoin kali terakhir dilihat bertukar sedikit hampir kepada $ 35,380 masih turun -13.6%.

Harga mencecah paras tertinggi pada $ 41,962 pada 8 Januari dan berakhir minggu lalu dengan kenaikan 15%, menurut data CoinDesk 20.

Baca juga : Analisa Teknikal Bitcoin Minggu Ini

 “Penjualan spot yang tinggi terhadap pasaran harga yang terlalu tinggi menyebabkan penurunan harga,” kata peniaga dan penganalisis Alex Kruger kepada CoinDesk, sambil menambah bahawa tidak jelas sama ada penjualan pelombong atau peniaga makro melikuidasi kedudukan ini (liquidating positions.)

Manakala data yang disediakan oleh firma analitik yang berpangkalan di Korea Selatan CryptoQuant menunjukkan penjualan pelombong menyumbang kepada penurunan harga ini.

Purata Indeks Kedudukan Miner (MPI) 30 hari – nisbah jumlah aliran keluar pelombong dalam dolar AS dibahagikan dengan purata pergerakan aliran keluar dalam jangka masa 365 hari – meningkat kepada 2.20 pada hari Ahad, tahap tertinggi sejak Julai 2019.  Dimana pembacaan di atas 2.00 menunjukkan pelombong yang membuat penjualan.

“Indeks Kedudukan Miner (MPI) kelihatan jelas menunjukkan miner berada di kedudukan teratas. Mereka menjual bitcoin, ” kata Ketua Pegawai Eksekutif CryptoQuant, Ki Young Ju pada hari Ahad.

Beberapa penjualan panik dilihat berlaku di Coinbase, pertukaran kripto yang berpusat di A.S. Pesanan jualan untuk 180 bitcoin di Coinbase dengan cepat menurunkan harga $ 1,200, seperti yang dinyatakan oleh trader @lightcrypto.

Menambahkan lagi kehangatan ini, komen oleh Guggenheim Partners CIO Scott Minerd bahawa kenaikan tajam bitcoin “tidak berkelanjutan” atau “unsustainable” mungkin telah menimbulkan ketakutan di pasaran dan menyebabkan berlakunya pullback yang berlebihan. – menurut Matthew Dibb, pengasas bersama, dan COO Stack Funds.

Sebilangan besar pemerhati percaya penurunan harga adalah sihat di tengah pasaran yang terlalu panas.

Menurut kata Patrick Heusser, ketua perdagangan di Crypto Broker AG yang berpangkalan di Zurich, kepada CoinDesk, “Pasaran derivatif dapat sedikit kelonggaran, dengan kadar pendanaan perptual atau kos penahanan jangka panjang akan menurun dan premium berjangka jatuh”.

Baca Juga : Bagaimana ETH 2.20 mempengaruhi harga Ethereum

“Alhamdulillah. Kelas Cryptocurrency & Blockchain 101 tuan memang terbaik. Mudah difahami dan buka mata newbies yang aset kripto bukan sekadar pelaburan untuk tambah MYR semata2.” #BeraniCrypto2021

Pn. Islawati Azahari

Sementara itu Joel Kruger, ahli strategi mata wang di LMAX Digital, mengatakan bahawa pasaran terlalu banyak membeli dan memerlukan pembetulan yang sihat. Memang, Indeks Kekuatan Relatif (RSI) 14-hari pada carta harian telah melonjak jauh di atas 70.00, menunjukkan keadaan overbought minggu lalu.

“Prospeknya masih sangat membina, tetapi kami tidak akan menolak kemungkinan ada penarikan balik kepada sokongan yang sebelumnya di $ 20,000,” tambah Kruger.

Buat masa ini harga Bitcoin masih meningkat lebih dari +20% dari tahun ke semasa dan +78% lebih tinggi daripada puncak Disember 2017 pada $ 19,783.

Jadi apa tindakan dan strategi korang lepas ni? Harap korang dapat plan elok elok strategi portfolio dan pelaburan korang.
⁠Jumpa lagi!

Ikuti kami di : Telegram  | Facebook

 

error: Content is protected !!