Harga Small Love Potion (SLP) meningkat dua kali ganda apabila pertumbuhan pengguna Axie Infinity melonjak. Pengembangan pesat dalam ekosistem Axie Infinity dan pergerakan parabola dari AXS telah mencetuskan kenaikan 100% harga SLP.

Minggu lalu, token AXS Infinity AXS melakukan larian parabola yang mengagumkan dan mencapai tahap tertinggi sepanjang masa pada $ 19.60.

Kepada yang selalu mengikuti perkongsian saya di channel telegram MyCryptoversity, anda tentu ada perasan yang saya pernah kongsikan pasal fundamental SLP ini pada 30 April lalu (rujuk sini : https://t.me/MalaysiaCryptoversity/2901) dan juga pasal teknikal analisa SLP pada 11 jun lalu (rujuk sini : https://t.me/MalaysiaCryptoversity/3322).

Small Love Potion (SLP),  yang sebenarnya adalah token di dalam ekosistem Axie Infinity yang dicetak melalui permainan sebagai hadiah kepada pengguna, juga muncul dengan keuntungan tiga kali ganda. SLP kemudian dapat digunakan sebagai mata wang untuk membiakkan Axies, dimana Axies adalah merupakan makhluk berdasarkan token yang tidak dapat dijangkiti yang menghuni dunia Axie Infinity.

SLP/USDT Daily Chart – Tradingview

Data dari TradingView menunjukkan bahawa harga SLP melonjak lebih dari 200% dari $ 0.127 pada 1 Julai ke paras tertinggi mingguan pada $ 0.361 ketika pengguna baru, memasuki permainan haiwan kesayangan pertempuran digital ini dan meningkatkan pendapatan Axie Infinity ekosistem ke tahap tinggi  yang baru.

 

Pengguna Baru Meningkatkan Permintaan Untuk Pembiakan Axie

Token SLP ini sebenarnya berbeza sedikit dari token token crypto yang lain, dimana ia dicipta 100% untuk kegunaan permainan atas talian Axie Axie Infinity, jadi fundamental token ini adalah 100% bergantung kepada pertumbuhan perkembangan jumlah pengguna permainan ini, tidak seperti kebanyakan token lain yang kebanyakkannya bergantung kepada suppy & demand dalam pasaran.

Kejayaan SLP banyak bergantung pada pertumbuhan keseluruhan dan penerapan Axie Infinity, yang telah menyaksikan peningkatan yang signifikan pada pengguna baru sejak protokol tersebut berpindah ke rangkaian sampingan Ronin dari rangkaian Ethereum pada awal Mei lalu.

Laporan dari Delphi Digital baru baru ini menekankan bahawa minat terhadap ekosistem Axie telah berkembang pada “kadar eksponensial sejak pelancaran Ronin,” dengan pertumbuhan terbesar dilihat di Filipina, Venezuela, Cuba, Qatar dan Emiriah Arab Bersatu bermula hampir akhir bulan April.

Peningkatan minat telah menyebabkan kemasukan pengguna baru selama dua bulan terakhir seperti yang dibuktikan oleh pertumbuhan pengguna aktif harian, pemegang Axie unik dan jumlah ahli Discord.

Ketika pengguna baru memasuki ekosistem, lebih banyak Axies diperlukan agar mereka dapat terlibat dalam permainan, hal ini lah yang telah menyebabkan peningkatan permintaan untuk SLP kerana diperlukan dalam proses untuk menghasilkan Axies.

 

Permainan Memberikan Pendapatan Harian Kepada Pengguna

Salah satu sebab peningkatan penggunaan dalam kawasan geografi tertentu sebahagian besarnya berkaitan dengan perjuangan ekonomi penduduk di wilayah tersebut.

Dengan pengguna/pemain dapat memperoleh SLP setiap hari melalui permainan atau SLP pertanian, beberapa peserta dapat menjana lebih banyak wang melalui Axie Infinity daripada yang diperoleh lulusan kolej daripada bekerja.

Proses pembiakan juga cukup menguntungkan bagi pengguna/pemain yang cukup beruntung untuk menerima “Mystic Axie,” bentuk Axie yang langka yang sekarang memiliki harga minimum 30 Eter (ETH), sementara plot genesis tanah di Axie Universe dapat mengambil hampir 270 Ether. 

Hasil daripada pertumbuhan yang telah dilalui oleh ekosistem sejak awal Mei, jumlah penjualan harian di Axie baru-baru ini melampaui $ 25 juta, dengan lebih daripada 50,000 NFT dijual setiap hari.

Untuk membantu meletakkan kepentingan pertumbuhan  pendapatan yang dihasilkan dari ekosistem Axie Infinity ke dalam konteks, sejak seminggu yang lalu, protokol tersebut menghasilkan lebih banyak bayaran daripada gabungan semua aplikasi crypto lain.

Walaupun pertumbuhan baru-baru ini untuk Axie Infinity sangat mengagumkan, tetapi kita masih perlu fikir dan melihat apakah kecepatan saat ini dapat dipertahankan hingga ke masa depan dan kejayaan jangka panjang SLP bergantung pada pengembangan ekosistem Axie yang berterusan.

Ini bermakna jika pengguna atau pemain permainan ini berkurangan di masa depan, saya berpendapat harga SLP tidak akan meningkat.

Walau bagaimanapun ini hanyalah pendapat peribadi saya dan tidak boleh dijadikan nasihat pelaburan mahupun kewangan.

error: Content is protected !!