GrabPay memberi amaran kepada pengguna untuk tidak membeli cryptocurrency dan aset maya dengan eWallet mereka

GrabPay telah mengeluarkan pemberitahuan baru-baru ini untuk mengingatkan penggunanya bahawa transaksi, pemindahan dana dan pembelian yang dilakukan melalui GrabPay ke platform yang tidak sah atau tidak berlesen dilarang sama sekali. Pengumuman itu nampaknya dibuat setelah Binance, sebuah platform cryptocurrency, telah mengumumkan bahawa eWallets dapat digunakan untuk membeli cryptocurrency seperti Bitcoin melalui platform peer-to-peer (P2P).

Grab juga telah memberikan pautan ke senarai amaran pelabur Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia yang mengandungi senarai laman web, produk pelaburan, syarikat dan individu yang tidak dibenarkan. Seperti yang dinyatakan tahun lalu, Binance beroperasi tanpa kebenaran dari SC. Pada masa ini, SC telah memberikan lesen Pengendali Pasaran Diiktiraf (RMO) kepada 3 platform – Luno, Sinegy dan Tokenize.

Baca Juga : Apa itu Cryptocurrency Yang Pemula Perlu Tahu

Menurut Syarat Perkhidmatan Grab, sebenarnya terdapat senarai transaksi yang dilarang untuk GrabPay eWalletnya. Di bawah seksyen 8 (Dasar Penggunaan Boleh Diterima), pengguna tidak dibenarkan menggunakan Dompet GrabPay untuk Cryptocurrency, Bitcoin, mata wang dalam talian, duit syiling permainan, emas dalam talian dan aset maya yang serupa.

Senarai aktiviti yang dilarang merangkumi urus niaga haram seperti pornografi, senjata, hidupan liar dan banyak lagi. Menariknya, transaksi untuk syarikat penerbangan dari semua jenis termasuk tetapi tidak terhad kepada syarikat penerbangan komersial dan syarikat penerbangan tambang murah juga tidak dibenarkan. Anehnya, transaksi yang melibatkan produk dan minuman beralkohol, penjagaan kesihatan, farmaseutikal, makanan tambahan, produk pemakanan juga tidak dibenarkan di bawah polisi penggunaannya.

“Alhamdulillah. Nyesal xjupe cikgu Mayee Nazrich awal lagi. Haha. Kelas yg superb Dan mudah phm. Mmberi tips2 yg amat membantu untuk memulakan perlaburan dunia crypto. Sebelum nk memulakan perlaburan mesti kne ade ilmu. Spend duet untuk kelas. Xrugi pon.”

Farid Karim

Photo & Sumber : SoyaCincau.com

<<< Back

error: Content is protected !!