Pada Krismas 2020, dunia DeFi telah menyaksikan sesuatu yang luar biasa. Agregator DEX terkemuka, pertukaran 1Inch memutuskan untuk melancarkan token 1Inch asli mereka. Untuk memperingati pelancaran ini, mereka memutuskan untuk memberi penghargaan kepada pengguna biasa platform mereka dengan beberapa token Airdrop. Sehingga token ini tersenarai dengan cepat di CEX Binance dan diperdagangkan setinggi $ 2. Dengan pelancaran yang kit aboleh katakan sebagai  luar biasa. Tetapi, apa kah sebenarnya 1Inch, dan bagaimana cara kita  menggunakannya?

 Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua followers MyCryptoversity yang saya sayangi dan di rahmati Allah. Dalam segmen pendidikan kali ini saya nak kongsikan tentang DEX 1Inch atau pun lebih dikenali sebagai 1Inch Exchange

Apa itu 1Inch Exchange?

1inch Exchange ditubuhkan oleh Anton Bukov dan Sergej Kunz pada tahun 2019, 1Inch adalah agregat pertukaran terdesentralisasi (DEX). Kini, DEX adalah platform yang memudahkan transaksi cryptocurrency peer-to-peer dalam talian. Ia lebih kurang sama dengan FOREX untuk dunia kripto. Ini bermaksud bahawa anda dapat menukar satu token crypto dengan token yang lain dengan cara yang mudah dan kerana tidak terdesentralisasi, DEX tidak memerlukan arahan pihak ketiga.

Terdapat beberapa DEX di luar sana, dengan UniSwap, Kyber Network, dan Oasis menjadi yang paling popular. Tetapi, setiap platform ini menjual cryptocurrency dengan harga yang berbeza. Tidak ketinggalan, bayaran platform untuk setiap pertukaran ini juga sedikit berbeza. Kalaulah anda dapat mencari cara termurah untuk melakukan perdagangan, berapa baiknya? Di sinilah 1Inch memain peranan.

Bagaimanakah ia berfungsi?

1Inch menggunakan algoritma canggih yang mencari lebih daripada 33 protokol kecairan yang berbeza untuk menghasilkan laluan pertukaran paling berkesan untuk perdagangan kita di DEX. Ianya cekap dari segi penyelarasan harga, bayaran gas, kecairan, dan kelincahan. Contohnya, jika kita ingin memperdagangkan Tether (USDT) untuk Wrapped Bitcoin (WBTC), algoritma platform mengikis harga cryptocurrency pada sekumpulan pertukaran yang berbeza untuk memastikan perdagangan kita berlaku melalui laluan yang cekap. Kadang kala algoritma mencari jalan langsung dan kadang kala ia membelah transaksi antara beberapa DEX untuk menjimatkan jumlah wang maksimum.

Protokol AMM 1Inch

Sebagai tambahan kepada perkara ini, 1Inch, pada Ogos 2020 lalu telah melancarkan protokol Automated Market Maker (AMM) sendiri yang disebut Mooniswap. Protokol ini adalah pesaing langsung kepada Uniswap dan mempunyai pendekatan baru bagi penukaran kadar untuk mengurangkan kerugian tidak kekal. Ini bertujuan untuk menjadi lebih bermanfaat bagi penyedia kecairan dengan mengurangkan keuntungan arbitrageurs. Selepas pelancaran token asli platform, Mooniswap dinamakan semula sebagai Protokol Kecairan 1 inci.

Lihat juga : Apa itu Staking & Apa Hukumnya

Cara Menggunakan 1Inch

Pertukaran 1Inch cukup mudah digunakan. Di sini saya sediakan panduan ringkas, kita hanya perlukan wallet crypto bukan kustodi seperti MetaMask atau TrustWallet untuk berdagang di DEX 1Inch.

Langkah 1: Buka halaman pertukaran 1Inch pada penyemak imbas web kita.

Langkah 2: Klik pada butang “Sambungkan Dompet” (Connet Wallet) di bahagian atas halaman. Kemudian terima terma dan syarat dan pilih dompet kita. Buka dompet kita dan sahkan sambungannya.

Langkah 3: Sekarang, jika kita ingin menukar Tether untuk DAI, pilih USDT di kotak “bayar” dan DAI di kotak “terima”. Perlu diingat bahawa kita juga memerlukan sejumlah USDT untuk membayar yuran gas.

Langkah 4: Seterusnya, kita perlu memberi kebenaran platform untuk membelanjakan token bagi pihak kita, kita diberikan dua pilihan untuk ini, buka kunci (unlock) atau buka kunci tanpa batas (infinity unlock). Kunci infiniti (infinity unlock) dapat menjimatkan sejumlah kos gas.

Langkah 5: Untuk melaksanakan perdagangan, klik pada butang ‘Swap Now” dan perdagangan kita dan pun selesai.

Lihat : Cara Cara Setup Wallet Metamask

Token 1Inch

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, DEX 1Inch melancarkan token asalnya yang disebut token 1Inch pada Krismas 2020 lalu. 1Inch adalah token tadbir urus, yang bermaksud pemegang dapat menggunakannya untuk memilih keputusan penting yang menjalankan platform ini. Ia mempunyai jumlah bekalan sekitar 1.5B yang akan diedarkan dalam jangka masa 4 tahun. Sehingga Mac 2021, ATH token 1Inch ini ialah $6.33

Setelah Airdrop pertamanya berjaya pada bulan Disember tahun lalu, 1Inch Exchange memutuskan untuk menjadi tuan rumah untuk sebanyak 15 juta token Airdrop pada Februari lalu. Kali ini 1Inch Exchange telah memperluas kumpulan penerima dan pengguna biasa Uniswap juga dapat menuntut Airdrop tersebut.

Di mana kita boleh membeli 1Inch?

Kita boleh membeli token di mana-mana bursa popular seperti Binance, Uniswap, Huobi Global, dan 1Inch Exchange itu sendiri.

Pada masa artikel ini di tulis, harga token 1Inch ini bernilai $4.03

“Terima kasih tak terhingga diatas ilmu yang dikongsi kepada kami. Dengan ilmu yang dipelajari alhamdulillah dapatlah kami ‘joran’ untuk kami belajar survive sendiri. Tapi dalam masa yang sama cikgu masih bersama kami dan tak jemu2 membantu apa yang tak faham. Saya rasa bersyukur berada di bawah circle cikgu Mayee & MyCryptoversity, kerana rakan-rakan lain pun sporting berkongsi antara satu sama lain”

Ungku Amir Izzad

Kesimpulannya

Saya liha sejak dilancarkan pada tahun 2019, DEX 1Inch telah menyaksikan pertumbuhan pesat walaupun menghadapi persaingan yang kuat. Memandangkan gelombang DeFi ini tidak mati, masa depan untuk DEX 1Inch cerah dan mempunyai kemampuan untuk menjadi gergasi DeFi yang seterusnya di dunia crypto.

Sudahkah anda memiliki aset 1Inch ni?
Saya dah, dan saya buat DCA setiap minggu untuk mencapai matlamat portfolio saya.

Tapi ingat ya, ini bukanlah nasihat pelaburan mahupun kewangan.
Sehingga kita berjumpa lagi di segmen akan datang, saya doakan sahabar semua kaya berjaya dunia akhirat.

Hashtag #DukKampungTakdeJanjiAdaCrypto

Photo : Dappgrid

<<< Back

 

error: Content is protected !!