Gergasi perkhidmatan kewangan JP Morgan telah mengemukakan dokumen dengan SEC untuk melancarkan instrumen hutang yang berkaitan dengan 11 firma yang berfokus pada crypto.

JPMorgan Chase telah merancang instrumen hutang baru yang memberikan pendedahan kepada pelabur secara langsung kepada sekumpulan syarikat yang berfokus pada crypto, menurut kenyataan baru. dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat, atau SEC.

Keranjang Pendedahan Cryptocurrency  JPMorgan (Mar 2021) digambarkan sebagai “bakul tidak seimbang yang terdiri daripada 11 Saham Rujukan syarikat tersenarai A.S.” yang mengendalikan perniagaan yang berkaitan secara langsung dan tidak langsung dengan cryptocurrency.

Instrumen ini memperuntukkan 20% untuk MicroStrategy, firma analisis data dengan 91,064 BTC pada kunci kira-kira. Ia juga memberikan pendedahan langsung kepada Square (18%) dan Riot Blockchain (15%), dua syarikat dengan pendedahan yang signifikan terhadap Bitcoin. Nvidia Corporation dan PayPal Holdings masing-masing menyumbang 15% daripada bakul.

Advanced Micro Devices, Taiwan Semiconductor Company, Intercontinental Exchange, CME Group, Overstock.com dan Silvergate Capital juga termasuk dalam bakul.

Prospektus menyatakan:

 “Berat Saham Rujukan ditentukan sebahagiannya berdasarkan pendedahan kepada Bitcoin, korelasi dengan Bitcoin dan kecairan.”

JPMorgan mengatakan pembayaran berdasarkan bagaimana prestasi syarikat. Pelaburan minimum ialah $ 1,000 dengan tarikh matang 20 Mei 2022.

Produk baru ini mewakili salah satu cara pelabur institusi untuk mendapatkan akses ke pasaran cryptocurrency terbang tinggi. Wall Street sudah masuk ke mata wang digital, yang sebahagian besarnya menjelaskan sokongan harga yang kuat yang mendasari Bitcoin. Mata wang digital utama diperdagangkan setinggi $ 54,888 pada hari Selasa, menurut TradingView.

Sekiranya dana Purpose Bitcoin yang diperdagangkan baru-baru ini dilancarkan, pelabur tradisional mempunyai selera yang kuat untuk aset digital. ETF Kanada menyaksikan jumlah dagangan hampir $ 100 juta pada awal debutnya pada awal bulan ini, menjadikannya aset melebihi $ 1 bilion selepas minggu pertama.

Baca juga : Pelabur Institusi Menguasai 83% Pasaran Bitcoin Q1, 2020

error: Content is protected !!