5 minit bacaan

Harga Bitcoin dan mata wang kripto telah naik semula selepas jualan besar-besaran pada minggu ini.

Walaupun terdapat kenaikan sejak crash pada malam Jumaat, harga bitcoin turun lebih daripada 10% pada masa ini tujuh hari lalu dan hampir 30% daripada paras tertinggi sepanjang masa hampir $70,000 setiap bitcoin yang ditetapkan pada bulan lepas.

Sementara itu, kebanyakan mata wang kripto utama lain termasuk ethereum, saingan terbesarnya BNB Binance, solana dan cardano, serta XRP Ripple dan dogecoin juga telah jatuh dengan mendadak, menghapuskan nilai sekitar $300 bilion dalam beberapa hari. Beberapa coin yang lebih kecil iaitu luna Terra dan Polygon matic telah mengatasi arah aliran dan kedua-duanya meningkat sekitar 30% pada masa ini minggu lepas.

Pasaran bitcoin dan kripto telah jatuh minggu ini, kehilangan lebih $300 bilion daripada jumlah nilainya apabila harga ethereum, BNB Binance, solana, cardano, XRP Ripple dan dogecoin menjunam. IMEJ SOPA/LIGHTROCKET MELALUI IMEJ Getty

Kejatuhan harga bitcoin, ethereum dan kripto yang lebih luas adalah disebabkan oleh kebimbangan mengenai penyebaran varian Omicron bagi Covid-19 dan jangkaan U.S. Federal Reserve boleh mempercepatkan rancangannya untuk memudahkan dasar monetarinya yang longgar dalam menghadapi inflasi yang melambung tinggi dan pasaran pekerjaan yang teguh.

“Aset digital telah ditolak oleh keadaan risiko yang lebih luas yang berkaitan dengan Omicron dan jangkaan Fed yang lebih agresif tetapi tidak dijual dengan betul sehingga hari Jumaat, akibat penularan daripada ekuiti,” Martha Reyes, ketua penyelidikan di pembrokeran utama aset digital dan pertukaran Bequant berkata dalam komen yang dihantar melalui e-mel.

Minggu ini, CBOE Volatility Index (VIX) mencecah paras tertinggi sejak Januari apabila pelabur menolak peningkatan risiko yang dilihat walaupun Reyes menjangkakan ketidaktentuan itu tidak lama lagi.

“Adalah jarang VIX mengalami lonjakan yang begitu besar dan biasanya pasaran terus memperoleh pulangan positif dalam tempoh satu hingga enam bulan, apabila panik dan penjualan paksa daripada OmniFed semakin reda seperti yang kita lihat pada Januari lalu,” tambah Reyes.

Yang lain telah melihat persamaan dengan kejatuhan pasaran pandemik Mac 2020 dan penjualan ekuiti dan kripto minggu ini, dengan pasaran cepat melantun daripada paras terendah panik.

“Situasi semasa hampir sama dengan apa yang berlaku pada Mac 2020 kerana kami melihat ekuiti menjunam 5% daripada paras tertinggi baru-baru ini dan negatif itu merebak ke pasaran lain juga termasuk pasaran aset digital,” Anto Paroian, ketua pegawai operasi di crypto hedge fund Ark36 berkata melalui e-mel, menunjuk juga kepada perubahan harga bitcoin yang ‘liar’ sepanjang musim panas dan “sejauh mana pasaran melantun semula selepas itu.”

Baca juga: $300 Bilion Harga Bitcoin Dan Kripto Turun Selepas Amaran Stark Fed—Ethereum, BNB, Solana, Cardano Dan XRP Dalam Penurunan Bebas

Bagaimanapun, Paroian memberi amaran bahawa pasaran bitcoin dan kripto mungkin akan mengalami lebih banyak ‘kesakitan’ dalam beberapa minggu dan bulan akan datang kerana turun naik menakutkan para pedagang.

“Salah satu petunjuk pasaran kenaikan harga bitcoin utama (purata pergerakan mudah 20 minggu) kini telah dilanggar dengan tegas jadi prospek pada masa ini menurun dalam jangka pendek hingga sederhana. Apa yang berpotensi membimbangkan dalam jangka pendek ialah pasaran masih kelihatan terlalu tepu dengan leverage yang mewujudkan keadaan di mana pembetulan yang baru kita lihat mungkin berulang.”

Pasaran kripto masih sebahagian besarnya diterajui oleh pergerakan harga bitcoin, dengan kekayaan bitcoin menentukan pasaran yang lebih luas. Bitcoin ialah mata wang kripto terbesar mengikut nilai, dengan permodalan pasaran sekitar $1 trilion. Ethereum, mata wang kripto kedua terbesar, mempunyai nilai gabungan kira-kira $500 bilion dan di antara mereka membentuk lebih separuh daripada pasaran crypto $2.2 trilion.

Walau bagaimanapun, penguasaan bitcoin, ukuran nilai bitcoin berbanding pasaran yang lebih luas telah menurun sepanjang tahun lepas kerana coin yang lebih kecil memperoleh keuntungan yang terlalu besar hasil daripada kegilaan non-fungible token (NFT) dan minat yang meningkat dalam decentralized finance (DeFi) dengan menggunakan teknologi kripto untuk mencipta semula perkhidmatan kewangan tradisional tanpa memerlukan bank.

Ethereum, platform NFT dan DeFi terbesar bersama-sama pesaing utamanya iaitu BNB Binance, solana dan cardano, semuanya telah menambah peratusan tiga digit dalam beberapa bulan kebelakangan ini dan sesetengah pelabur menjangkakan mereka akan terus meningkat.

Harga bitcoin telah kehilangan kira-kira 20% sepanjang bulan lepas, menjunamkan bitcoin ke dalam pasaran teknikal bear dan membebankan pada harga ethereum, BNB Binance, solana, cardano, XRP Ripple dan dogecoin. COINBASE

“Pelabur yang bijak sama ada pelabur runcit dan institusi tahu bahawa kripto ialah masa depan wang,” kata Nigel Green, ketua eksekutif penasihat kewangan dan pengurusan aset kumpulan deVere, dalam komen yang dihantar melalui e-mel. “Dalam masa turun naik di mana terdapat titik masuk yang lebih rendah untuk menambah portfolio, mereka biasanya terus mengalirkan wang ke dalam pasaran aset digital.”

Green menjangkakan solana, saingan ethereum yang melonjak hampir 10,000% sejak pada masa ini tahun lepas untuk mengatasi kedua-dua bitcoin dan ethereum pada 2022.

“[Solana] berkemungkinan [akan] mengatasi kedua-dua bitcoin dan ethereum sekali lagi tahun depan,” tambah Green, menunjuk kepada “keberkesanan kos” dan “momentum solana yang didorong oleh dunia DeFi yang berkembang pesat apabila pelabur runcit mencari peluang pembiayaan alternatif dan pelabur institusi terus melabur ke dalamnya.”

Sumber bacaan daripada forbes, coinmarketcap dan mycryptoversity

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 17 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!