Pelabur yang mengunci coin yang dipinjam perlu membeli semula coin tersebut untuk membayar balik pinjaman, kata pakar cryptocurrency. Pasaran bitcoin boleh mendapat kenaikan pasaran pada bulan ini dari tamatnya sekatan pelabur terhadap penjualan saham di Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), dana cryptocurrency terbesar yang di dunia.

Beberapa penganalisis dan pelabur aset digital mengatakan ada kemungkinan beberapa pelabur ini perlu memasuki pasaran untuk membeli bitcoin supaya dapat membayar balik pinjaman cryptocurrency yang mereka gunakan untuk membiayai pembelian asal saham GBTC mereka.

Penyedia perkhidmatan crypto Amber Group telah tweet,

“Banyak pembincang bearish di sekitar GBTC membuka kunci sementara dengan mudahnya mengabaikan bahawa langganan dalam bentuk yang dibiayai oleh hutang akhirnya akan diterjemahkan ke dalam pembelian spot,”.

Pandangan itu berbeza dengan ramalan yang diterbitkan bulan lalu oleh penganalisis di JPMorgan, bank A.S. terbesar yang berpendapat bahawa tempoh akhir penguncian akan membebani saham dan bitcoin GBTC.

Ahli strategi JPMorgan yang diketuai oleh Nikolaos Panigirtzoglou menulis pada 24 Jun,

“Penjualan saham GBTC yang keluar dari tempoh penguncian enam bulan pada bulan Jun dan Julai telah muncul sebagai headwind tambahan untuk bitcoin”.

Dinamik itu akan membawa kepada “tekanan ke bawah pada harga GBTC dan di pasaran bitcoin secara umum.” Tetapi dengan langkah membuka kunci sekarang bersedia untuk meningkat, penganalisis crypto native menolak naratif tersebut. Walaupun penjualan saham GBTC boleh menyebabkan potongan harga yang lebih dalam dan menghalau kapital baru, kesan negatifnya kemungkinan dapat dikurangkan dengan pembelian kembali bitcoin di pasaran spot.

Jeff Dorman ketua pegawai pelaburan kepada Arca, pengurus aset berfokus cryptocurrency menulis pada minggu ini dalam surat berita,

 

“Pembukaan kunci terbesar akan berlaku dalam tempoh dua bulan akan datang, yang boleh membawa kepada penjualan berat GBTC di pasaran terbuka,”. “Oleh kerana dana melepaskan perdagangan ini,” tulisnya, “itu benar-benar dapat memberi tekanan BUY pada bitcoin, bukan tekanan sell, kerana mereka yang menjual GBTC harus membeli balik bitcoin untuk menutup jangka pendek perdagangan.”

Pelepasan itu boleh menjadi sebahagian daripada peristiwa penting  kerana perdagangan itu sendiri telah menjadi popular dalam beberapa tahun kebelakangan dan hingga awal tahun 2021. Menurut JPMorgan, amanah itu mencatat aliran masuk $2 bilion pada bulan Disember, diikuti oleh $1.7 bilion pada bulan Januari.

Begini cara ia berfungsi: Pelabur bertauliah (kebanyakannya institusi dan pedagang kaya) boleh melanggan saham GBTC secara terus pada nilai aset bersih (NAV) dana, yang dihubungkan dengan harga spot bitcoin. Mereka melakukannya dalam penempatan peribadi harian dengan mendepositkan bitcoin atau dolar A.S. yang dimiliki atau dipinjam. Selepas dikunci selama enam bulan, saham tersebut dapat dijual di pasaran sekunder termasuk pelabur runcit.

Artikel lain: Sygnum Menjadi Bank Pertama Menawarkan Servis Staking ETH 2.0

Untuk masa yang lama dan kerana pelbagai sebab, saham GBTC diperdagangkan pada premium 40% atau lebih ke harga spot bitcoin. Oleh itu bagi pelabur besar, ia kelihatan seperti cara yang pasti untuk memperoleh keuntungan terutamanya dengan sentimen pasaran yang agak meningkat. Terdapat sedikit kerisauan bahawa premium itu jatuh mendadak atau turun ke potongan harga, mengurangkan hasil bersih dalam urus niaga.

Tetapi pasaran bitcoin telah merosot dalam beberapa bulan terakhir dan pada bulan Februari premium GBTC turun ke potongan harga, meninggalkan sedikit motivasi bagi pelabur baru untuk mencuba perdagangan yang pernah popular itu. Sehingga hari Khamis, saham GBTC diperdagangkan dengan diskaun 10.5%, berdasarkan data yang diberikan oleh Skew.

Tetapi sekarang sudah hampir enam bulan sejak dagangan itu berhenti menjadi popular, jadi pembukaan kunci mula dimainkan.

Pelabur yang memasuki perdagangan dengan mengunci coin yang dipinjam mungkin perlu membeli semula coin tersebut untuk membayar balik pinjaman. Begitu juga, mereka yang deposit simpanan bitcoin mereka perlu membeli balik coin untuk kembali ke portfolio asas mereka.

Oleh itu menganggap faktor dari segi penawaran tetap berterusan, pembelian semula yang berkaitan dengan pembukaan kunci Grayscale boleh berakhir dengan memberikan tekanan ke atas pada harga bitcoin.

Pembukaan bahagian saham GBTC pada bulan Januari dijadualkan pada bulan ini dan kemungkinan akan melepaskan hampir 40,000 saham GBTC, menurut sumber data bybt.com.

Pembukaan kunci satu hari terbesar dijadualkan berlaku pada 18 Julai, dengan pelepasan saham bernilai 16,000 BTC. Setelah pembukaan kunci, peniaga boleh mengumpul bitcoin dari pasaran spot untuk membayar pinjaman atau kembali ke kedudukan portfolio asal, menaikkan bitcoin dengan lebih tinggi.

error: Content is protected !!