Fakta menarik tentang Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC) telah dicipta pada tahun 2009 dan merupakan pelaksanaan pertama mata wang kripto. Jadi apa yang istimewa tentang Bitcoin ? Baik sebagai permulaan, Bitcoin adalah terdesentralisasi (decentralized) dan digital. Ia diedarkan dengan menggunakan sistem decentralized ledger yang dikenali sebagai blockchain. Orang ramai cenderung menganggap Bitcoin sebagai emas digital, tetapi ianya jauh lebih rumit daripada itu. Bitcoin adalah tidak menentu dan wujud di luar norma. Walau bagaimanapun, mata wang digital telah mendapat penerimaan yang lebih meluas selama bertahun-tahun dan telah membuka pintu untuk lebih banyak mata wang kripto yang lain. Bitcoin ialah simpanan nilai yang hebat dan pelaburan penting pada zaman ini. Berikut adalah fakta menarik tentang Bitcoin – raja mata wang kripto.

1. Bekalan bitcoin adalah terhad kepada hanya 21 juta. Cara utama untuk mendapatkan bitcoin adalah melalui pembelian melalui pertukaran, menerimanya melalui transaksi atau hadiah, atau melombong yang baharu. Perlombongan bitcoin ialah proses menambah rekod transaksi pada lejar awam Bitcoin bagi urus niaga masa lalu yang dipanggil Blockchain. Apabila Bitcoin diasaskan, pencipta mata wang kripto hanya menghasilkan 21 juta bitcoin. Sebaik sahaja pelombong telah habis melombong jumlah bitcoin ini, bekalan akan kehabisan. Sehingga tahun 2021, hampir 19 juta bitcoin telah dilombong.

2. Tiada siapa yang tahu siapa yang mencipta Bitcoin. Pengasas Bitcoin ialah orang (atau entiti) yang dipanggil Satoshi Nakamoto dan tiada siapa sebenarnya beliau. Tidak jelas sama ada Nakamoto adalah seseorang atau sekumpulan orang. Adalah dipercayai bahawa Satoshi Nakamoto memegang satu juta bitcoin. Satoshi juga merupakan rujukan kepada unit terkecil mata wang kripto bitcoin yang dipanggil ‘Satoshi byte’ atau ‘Sats’. Setiap bitcoin adalah sama dengan 100 juta Satoshi. Pada Disember 2021, Craig Wright dari Australia, seorang saintis komputer yang mendakwa sebagai pencipta bitcoin memenangi kes mahkamah yang membenarkannya menyimpan cache mata wang kripto bernilai berbilion dolar.

3. Anda boleh berdagang bitcoin di Paypal. Pada Oktober 2020, Paypal mengumumkan ia akan mula menyokong mata wang kripto termasuk Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum dan Litecoin. PayPal juga memberikan sokongan kepada Venmo dan pasaran antarabangsa pada awal 2021.

4. Pada 2013 Kerajaan A.S. merampas kira-kira 173,991 bitcoin daripada pasaran gelap dalam talian. Silk Road ialah pasaran gelap dalam talian yang digunakan untuk menganjurkan aktiviti pengubahan wang haram dan transaksi dadah haram menggunakan Bitcoin. Ia dicipta dan dikendalikan oleh pengaturcara amatur Ross Ulbricht pada tahun 2011 yang menggunakan nama samaran dalam talian “Dread Pirate Roberts”. Ulbricht disabitkan dengan tujuh pertuduhan berkaitan Silk Road dan dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup. Walaupun kerajaan menjual bitcoin dalam satu siri lelongan pada 2014 dan 2015, Ulbricht telah mencabar kesahihan rampasan tersebut. Kes itu berterusan kerana apabila Feds merampas komputer riba Ulbricht, mereka menemui kunci untuk membuka kunci hanya sebahagian kecil daripada bitcoin. Tujuh tahun kemudian, DOJ memfailkan rampasan sivil sebanyak 69,370 bitcoin (bernilai lebih $1 Bilion) daripada orang yang tidak dinamakan yang hanya merujuk kepada dokumen mahkamah sebagai Individu X.

5. Pembelian bitcoin pertama adalah untuk pizza. Orang pertama yang menggunakan bitcoin dalam transaksi komersial ialah pemaju bernama Laszlo Hanyecz. Pada 22 Mei 2010, apabila bitcoin berumur lebih sedikit daripada setahun, Hanyecz membeli dua piza dengan harga 10,000 BTC, bernilai berpuluh juta mengikut harga pada hari ini. 22 Mei kini dikenali sebagai “Hari Pizza Bitcoin” dalam komuniti crypto.

6. Kembar Winklevoss percaya satu bitcoin akan bernilai setengah juta dolar (sekurang-kurangnya). Cameron dan Tyler Winklevoss, yang kebanyakan orang tahu daripada pertikaian undang-undang mereka yang panjang dengan Mark Zuckerberg, juga merupakan bilionair Bitcoin. Pada Ogos 2020, mereka membuat hujah dalam catatan blog yang panjang bahawa Bitcoin akhirnya boleh melonjak kepada $500,000 atau lebih. Kemudian pada tahun 2020, seorang penganalisis kanan di Citibank berhujah bahawa Bitcoin boleh melepasi $300,000 menjelang Disember 2021. Namun ianya belum menjadi kenyataan.

7. Seorang lelaki bernama James Howells membuang cakera keras yang mengandungi 7,500 bitcoin, kini bernilai berjuta-juta dolar. Daripada semua fakta menarik tentang Bitcoin, ini mungkin yang paling menyakitkan. Pemacu keras itu nampaknya berada di bawah pergunungan sampah di tapak pelupusan sampah berhampiran rumahnya di Newport, Wales.

8. Perlombongan Bitcoin menggunakan lebih banyak tenaga sebanyak negara bersaiz sederhana. Penggunaan kuasa global untuk mesin yang menjalankan perisian bitcoin menyumbang kira-kira 0.25 peratus daripada keseluruhan penggunaan elektrik dunia. Sebagai rujukan, itu lebih tinggi sedikit daripada penggunaan tenaga Switzerland.

9. Sebuah syarikat utama A.S. telah melabur $425 juta ke dalam Bitcoin. MicroStrategy Inc, yang menyediakan business intelligence dan cloud-based services, menjadi syarikat awam pertama yang melabur sebahagian besar perbendaharaannya dalam Bitcoin. Antara Ogos dan September 2020, syarikat itu membeli $425 juta mata wang kripto sebagai lindung nilai terhadap inflasi.

10. Bitcoin telah diharamkan di beberapa negara. Walaupun banyak negara tidak mempunyai undang-undang khusus berkaitan dengan status bitcoin sebagai mata wang, ia adalah haram di negara lain. Disebabkan sifatnya yang tidak berpusat atau pautan kepada aktiviti seperti pengubahan wang haram atau kerana ia mungkin kelihatan mengancam sistem monetari semasa, negara seperti Qatar, Afghanistan, Vietnam, Bolivia dan lain-lain telah mengharamkan mata wang kripto sama sekali.

11. Kira-kira 10% daripada bekalan Bitcoin tidak disentuh selama lebih sedekad. 1.8 juta Bitcoin telah dikunci dalam alamat Bitcoin yang tidak aktif. Nilai kumulatifnya berjumlah lebih $23 bilion pada masa penulisan ini.

12. Pada tahun 2020, scammer menerima 400 pembayaran dalam bitcoin dengan menggodam akaun Elon Musk, Barack Obama, Kanye West dan lain-lain. Penipuan itu melibatkan menyiarkan tweet dari akaun tokoh berprofil tinggi yang mengatakan bahawa mereka akan menggandakan sebarang pembayaran bitcoin yang dihantar ke dompet bitcoin yang sama. Dilaporkan 130 akaun Twitter berprofil tinggi telah dikompromi oleh penggodam yang terdiri daripada tiga orang, dua daripadanya adalah golongan remaja.

13. Hampir 80,000 BTC telah dikunci dalam dompet kripto yang tiada siapa berani sentuh selama hampir 10 tahun. Bitcoin ini adalah hasil daripada penggodaman Mt. Gox yang terkenal yang berlaku pada tahun 2011. Mt. Gox ialah pertukaran mata wang kripto yang berpangkalan di Tokyo dan pada masa itu bertanggungjawab untuk lebih daripada 70% transaksi bitcoin pada masa  kemuncaknya. Dompet bitcoin terkaya yang keenam ini mungkin mustahil untuk diakses tanpa mengelak dikesan.

14. Anda boleh membeli Bitcoin melalui ATM. Di seluruh dunia terdapat lebih 10,000 mesin ATM yang membenarkan pengguna melabur dalam bitcoin. ATM Bitcoin (disingkatkan BATM) berfungsi sedikit berbeza daripada ATM tradisional. Mereka menghubungkan pengguna terus ke pertukaran Bitcoin dan membenarkan pengguna membeli dan menjual Bitcoin menggunakan wang tunai atau kad kredit.

15. Bitcoin terakhir diramalkan akan dilombong kira-kira pada tahun 2140. Bilangan bitcoin yang memasuki edaran melalui perlombongan (dikenali sebagai block rewards) menurun sebanyak separuh setiap empat tahun. Peristiwa ini dikenali sebagai halving. Apabila bitcoin pertama kali dilancarkan, ganjarannya ialah 50 bitcoin dan kemudian dikurangkan separuh kepada 25 bitcoin pada 2012. Pada 2016, ia dikurangkan separuh lagi kepada 12.5 bitcoin. Halving Bitcoin terbaharu berlaku pada 11 Mei 2020, dengan separuh lagi seterusnya mungkin berlaku pada 2024. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menjadi pelombong untuk memperoleh Bitcoin.

error: Content is protected !!