Apakah Ethereum 2.0 ?

Semua yang anda perlu tahu tentang peningkatan besar Ethereum sebelum ia berlaku.

Ethereum 2.0, juga dikenali sebagai Serenity atau ETH 2.0, ialah peningkatan kepada Ethereum pada beberapa peringkat. Objektif utamanya adalah untuk meningkatkan kapasiti Ethereum untuk transaksi, mengurangkan yuran dan menjadikan rangkaian lebih mampan. Untuk mencapai matlamat ini, Ethereum akan menukar mekanisme konsensusnya daripada bukti kerja (PoW) kepada bukti kepentingan (PoS).

Fakta menarik tentang Ethereum 2.0 :

1. Ethereum 2.0 mewakili peralihan Ethereum kepada model konsensus “proof-of-stake” baharu.

2. Proof-of-stake membolehkan transaksi yang lebih pantas dan yuran yang lebih rendah berbanding model proof-of-work yang terdahulu.

3. Proof-of-stake membolehkan pemegang Ethereum “stake” pegangan mereka kepada “stake pools” yang akan memperoleh ganjaran dan mengembangkan pegangan mereka dari semasa ke semasa.

4. Pemegang Ethereum boleh ‘stake” pegangan mereka sekarang di beberapa bursa popular seperti Kraken, Coinbase dan Binance.

5. Ethereum 2.0 akan melaksanakan kaedah yang dikenali sebagai sharding yang akan meningkatkan kelajuan transaksi dengan ketara, yang berpotensi meningkatkan keupayaannya kepada 100,000 transaksi sesaat atau lebih.

6. Kos semasa untuk urus niaga di rangkaian Ethereum adalah sangat tinggi dan menghalang ramai daripada menggunakannya. Jika kemas kini ini berjaya, pengurangan bayaran yang akan dibawa akan menjadikan rangkaian lebih praktikal untuk pengguna biasa.

7. Peningkatan Ethereum boleh memberi kesan yang mendalam pada harganya kerana yuran yang lebih rendah dan transaksi yang lebih pantas membuka rangkaian kepada demografi pengguna yang lebih luas.

Apakah Mekanisme Konsensus?

Syarikat dan organisasi biasanya mempunyai pangkalan data yang menyimpan maklumat pengguna seperti e-mel, nama dan alamat. Komputer yang memegang pangkalan data biasanya wujud dalam satu lokasi tunggal dan dikendalikan oleh satu orang atau sekumpulan kecil, dikenali sebagai pentadbir.

Blockchain adalah sejenis pangkalan data, tetapi bukannya maklumatnya berada di satu lokasi pusat dan di bawah pengawasan dan kawalan beberapa orang, ia tersebar di kalangan banyak individu dan lokasi. Dengan cara ini, jika satu komputer rosak, terdapat banyak komputer lain yang mengekalkan data dan rangkaian hidup.

Individu ini mesti mencari jalan untuk bersetuju dengan set data yang betul supaya semua versi data mereka sepadan. Untuk membentuk konsensus ini beberapa jenis mekanisme diperlukan.

Terdapat pelbagai jenis mekanisme konsensus yang digunakan oleh blockchain untuk memastikan bahawa data (dalam kes mata wang kripto, data ini adalah transaksi) kekal konsisten merentas semua nod (komputer individu) dalam sistem.

Beralih ke Proof-of-Stake

Mekanisme asal yang digunakan oleh blockchain adalah bukti kerja. PoW memerlukan komputer bersaing antara satu sama lain untuk memproses transaksi dan mendapatkan ganjaran. Proses ini sangat intensif tenaga dan juga memakan masa.

Atas sebab ini, beberapa mata wang kripto yang lebih baharu telah memilih untuk pergi ke laluan lain — proof-of-stake. Peningkatan Ethereum kepada versi 2.0 akan membuatnya beralih kepada PoS untuk membolehkan transaksi yang jauh lebih pantas dan yuran yang lebih rendah.

Dengan PoS, konsensus dicapai dengan menggunakan algoritma yang memilih nod untuk memenangi blok transaksi, dan bukannya nod bersaing untuk memenangi blok dengan menggunakan jumlah kuasa yang besar. Apabila nod dipilih, ia memalsukan blok transaksi seterusnya dalam rantai. Dengan PoS, nod ini biasanya dirujuk sebagai “stake pools.”

Nod, atau stake pools, dipilih berdasarkan saiz “pegangan” yang dipegangnya. Dalam erti kata lain, lebih banyak syiling yang dipegang oleh kumpulan kepentingan lebih besar kemungkinan ia dipilih untuk memalsukan blok dan mendapat ganjaran. Untuk memastikan kumpulan terkaya tidak selalu menang, kriteria lain, seperti jumlah syiling masa telah dipertaruhkan, boleh mengambil kira dalam proses pemilihan. Pemegang syiling boleh “stake” pegangan mereka kepada kumpulan kepentingan dan apabila kumpulan (nod) dipilih untuk menempa blok, ganjaran yang diterima diagihkan di kalangan staker individu.

Sesetengah rantaian PoS telah menambah tahap rawak ke dalam proses supaya pertaruhan yang lebih lama dan lebih besar tidak selalu menang. Jadi, dalam PoS, pelombong digantikan dengan stake pools tempat orang mempertaruhkan syiling mereka. Individu boleh “stake”, atau meletakkan syiling mereka dengan pelbagai stake pool, sama seperti pelombong yang menyertai mining pool untuk memperoleh lebih banyak ganjaran.

Di Mana Saya Boleh Stake Ethereum Saya?

Ethereum 2.0 jelas belum keluar lagi, tetapi sesetengah perkhidmatan membenarkan pemegang Ethereum untuk stake pegangan mereka di testnet sekarang. Adalah penting untuk memahami terlebih dahulu bahawa stake ETH anda akan menguncinya di tempatnya sehingga keluaran penuh Ethereum 2.0. Eter anda sudah tentu akan memperoleh ganjaran stake semasa ia dikunci, tetapi pemerhati tidak boleh mengalih keluar ETH mereka daripada stake pool.

Melangkah ke testnet Ethereum melalui stake pool adalah agak rumit dan datang dengan banyak risiko. Atas sebab itu, lebih baik ditinggalkan untuk yang lebih maju dari segi teknikal. Bagi mereka yang ingin menggunakan pendekatan lepas tangan yang lebih mudah, staking di platform pertukaran (exchanger) mungkin adalah yang terbaik. Beberapa pertukaran yang membenarkan pemegang Ethereum stake sekarang termasuk Kraken, Coinbase, Binance dan banyak lagi. Stake di bursa memang termasuk yuran yang lebih tinggi, dengan kebanyakan bursa mengenakan 15% daripada ganjaran staking atau lebih.

Bagaimana Ia Berskala

Ethereum 2.0 merancang untuk meningkatkan kapasitinya dengan menggunakan kaedah yang dipanggil sharding. Ini adalah teknik yang biasa di kalangan beberapa mata wang kripto PoS yang lebih baharu kerana ia membolehkan mereka berskala tanpa pengorbanan besar terhadap keselamatan dan desentralisasi.

Sharding ialah satu cara untuk membahagikan pangkalan data kepada bahagian yang lebih kecil yang lebih mudah diurus. Dengan blockchain PoW, kebanyakan nod, atau komputer dalam rangkaian, mempunyai salinan keseluruhan sejarah transaksi. Keseluruhan sejarah ini boleh mengambil banyak ruang, terutamanya untuk mata wang kripto yang lebih lama dengan sejarah urus niaga yang panjang.

Dengan sharding, rantaian blok dipotong menjadi bahagian selari, dan nod ditugaskan kepada satu bahagian dan bukannya perlu memegang keseluruhan data rantaian. Ini membolehkan lebih banyak urus niaga diproses secara serentak, meningkatkan daya pengeluaran dan kelajuan transaksi.

Apakah Maksud Ini Untuk DeFi ?

Sekiranya ETH 2.0 terbukti berjaya, ia akan memberi kesan drastik pada kesesakan semasa yang memperlahankannya sekarang. Ethereum mempunyai ekosistem kewangan terdesentralisasi yang besar, tetapi kebanyakannya hampir tidak boleh digunakan kerana ia terlalu perlahan dan sesak. Kesesakan ini boleh menyebabkan yuran urus niaga menjadi lebih besar daripada jumlah wang yang cuba dipindahkan oleh pengguna pada mulanya.

Dalam keadaan semasa Ethereum, hanya mereka yang mempunyai pegangan yang lebih besar boleh menggunakan faedah ekosistemnya. Pada masa penulisan, menukar kripto di Uniswap, penyedia pertukaran terdesentralisasi dan kecairan pada rangkaian Ethereum, berharga hampir $150. Ini menjadikan penghantaran beberapa dolar atau perdagangan sejumlah kecil wang adalah mustahil.

Bayaran untuk melakukan transaksi adalah sangat tinggi kerana ia dikawal oleh pelombong, mewujudkan konflik kepentingan yang agak besar. Dengan PoS, isu ini pada dasarnya tidak akan wujud lagi.

Pada masa ini, Ethereum hanya boleh mengendalikan sekitar 30 transaksi sesaat. Vitalik Buterin, salah seorang pengasas Ethereum, telah mendakwa bahawa 2.0 akhirnya boleh berskala kepada sebanyak 100,000 transaksi sesaat menggunakan sharding dan taktik lain.

“Penskalaan ETH2 untuk data akan tersedia *sebelum* penskalaan ETH2 untuk pengiraan umum. Ini menunjukkan bahawa rollup akan menjadi paradigma penskalaan yang dominan untuk sekurang-kurangnya beberapa tahun: pertama ~2-3k TPS dengan eth1 sebagai lapisan data, kemudian ~100k TPS dengan eth2 (fasa 1). Laraskan sewajarnya,” kata Buterin dalam tweet pada tahun 2020.

Bilakah Ethereum 2.0 Akan Dikeluarkan ?

Peningkatan kepada Ethereum telah berlaku secara berperingkat. Fasa pertama, “fasa 0,” sudah pun disiarkan. Fasa 0 memperkenalkan rantai suar.

Rantaian suar pada asasnya ialah rantaian PoS baharu yang akhirnya akan digabungkan dengan rantaian semasa Ethereum. Rantaian suar memperkenalkan PoS dan menetapkan Ethereum untuk rantaian staking dan serpihan dan merupakan sejenis testnet untuk versi PoS masa hadapan ethereum.

Fasa kedua, atau “fasa 1,” dipanggil gabungan. Gabungan mewakili suis rasmi kepada model konsensus PoS di mana rangkaian Ethereum sedia ada akan bergabung dengan rantaian suar.

Pembangun Ethereum juga merujuk kepada penggabungan sebagai “dok” dan menjangkakan perkara ini akan berlaku pada akhir 2021 atau 2022. Selepas penggabungan, Ethereum akan menjadi rantaian PoS yang membolehkan pemegang Ethereum mempertaruhkan eter mereka dan memperoleh ganjaran.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pemegang Ethereum tidak perlu melakukan apa-apa semasa Ethereum melalui fasa gabungan ini. Proses ini akan menjadi automatik.

Fasa ketiga, “fasa 2,” sebenarnya melaksanakan sharding supaya Ethereum boleh berskala dan membolehkan kapasiti transaksi yang lebih tinggi. Rantaian serpihan dijangka akan didayakan pada tahun 2022 selepas penggabungan.

Adakah Ini Mempengaruhi Harga Ethereum ?

Ramai yang membuat spekulasi bahawa peningkatan Ethereum boleh diikuti dengan kenaikan harganya. Ini disebabkan terutamanya oleh fakta bahawa Ethereum dan rangkaian DeFinya akan menjadi jauh lebih praktikal kepada orang biasa yang mungkin tidak mempunyai banyak wang.

Yuran untuk membuat urus niaga di Ethereum mungkin akan turun ke tahap yang membolehkan pengguna memindahkan jumlah nilai yang lebih kecil. Pada masa ini, hanya mereka yang mempunyai lebih banyak wang boleh mengambil yuran transaksi yang besar.

Mereka yang paling mendapat manfaat daripada peningkatan Ethereum adalah mereka yang tidak mempunyai akses kepada sistem perbankan moden yang wujud hari ini.

Mereka ini termasuk warga dunia ketiga, pelarian dan hampir 2 bilion individu yang tidak mempunyai akses kepada produk kewangan moden seperti akaun bank atau pelaburan.

Ramai orang tinggal di negara tanpa infrastruktur untuk memberikan pengenalan kepada rakyat mereka, yang tanpanya anda tidak boleh mendapatkan akaun bank atau menggunakan mana-mana apl pembayaran moden. Ekosistem kewangan terdesentralisasi Ethereum membolehkan orang jenis ini mengakses akaun kewangan, pinjaman, peluang pelaburan dan banyak lagi.

Dengan yuran yang rendah dan halangan masuk yang diturunkan, DeFi berpotensi untuk berkembang dengan ketara, dan harga Ethereum bersama-sama dengannya. Itu, sudah tentu, semuanya bergantung pada kejayaan Ethereum 2.0.

error: Content is protected !!