Fakta menarik tentang Ethereum (ETH)

Ethereum adalah salah satu alternatif cryptocoin yang lebih besar di pasaran. Dari segi pertumbuhan dan pelaburan, Ethereum bersedia untuk mengatasi Bitcoin sebagai mata wang kripto dengan nilai modal pasaran tertinggi.

Ethereum terdesentralisasi seperti banyak syiling kripto serta menjadi rantaian blok sumber terbuka dengan kapasiti yang luar biasa. Ethereum mempunyai fungsi kontrak pintar bersama-sama dengan memiliki salah satu potensi permodalan pasaran terbesar dalam industri. Dari segi blockchain, Ethereum adalah yang paling banyak digunakan di pasaran.

Ethereum kini menduduki tempat ke-2 sebagai syiling paling popular di belakang Bitcoin. Tetapi, walaupun popular, terdapat isu teknologi. Selain itu, terdapat batasan rangkaian yang telah diperhatikan.

Sejauh manakah anda benar-benar tahu tentang Ethereum berbanding dengan mata wang kripto lain? Pengetahuan adalah kuasa jadi pelajari lebih lanjut tentang mata wang digital yang sentiasa berubah. Berikut ialah aspek terbaik dan paling menarik tentang mata wang kripto yang semakin berkembang dan sangat popular ini untuk sesiapa sahaja yang ingin tahu tentang cryptocoin dan pelaburan.

1. Ethereum berkembang dan berkembang daripada crowdfunding apabila ia bermula

Crowdfunding

Secara ringkasnya, Ethereum telah dibiayai melalui pelbagai kempen crowdfunding dan usaha pembiayaan kumpulan. Pengasasnya, Vitalc Buttern, adalah seorang penyelidik dan pengaturcara baru yang mempunyai impian. Buttern memerlukan sumber jadi dia perlu mengumpul wang.

Langkah logik seterusnya untuk Ethereum terus maju dan berkembang ialah mendapatkan pembiayaan kumpulan. Pembangunan Ethereum bermula pada tahun 2014 kerana Ethereum mempunyai ramai pengasas. Bagaimanapun, isunya ialah pembiayaan dan pelaburan.

Akhirnya, Ethereum dapat menjalankan jualan ramai orang ramai untuk membiayai dan membantu memberi pelaburan kepada projek mata wang kripto. Pada tahun yang sama mereka mengasaskan non-profit organization, Yayasan Ethereum. Menjelang 30 Julai 2015, Ethereum telah siap dan jangkaan serta pembiayaan dipenuhi selepas setahun pembiayaan kumpulan.

2. Pada mulanya, Ethereum pada asalnya bertujuan sebagai aplikasi White Paper

White Paper Ethereum

Pada awalnya, Ethereum bermula sebagai kertas putih yang setara oleh pengasas Vitalik Buterin. Pengaturcara dan pengasas bersama Ethereum mempunyai matlamat untuk membina aplikasi terdesentralisasi. Kertas putih ditakrifkan sebagai panduan untuk mendidik pembaca tentang isu yang mencabar untuk menyelesaikan masalah, memahami kebimbangan, atau membuat keputusan.

Selain itu, terdapat banyak penyelidikan dan penerokaan tentang masa depan mata wang kripto, jadi matlamat permohonan kertas adalah berdaya maju. Tambahan pula, ia dilihat bahawa teknologi blockchain mungkin dipertingkatkan daripada dibangunkan kepada saham terpaut atau malah harta benda.

Pilihan kertas Ethereum tidak pernah dibangunkan, tetapi ia menunjukkan idea ini sedang dipertimbangkan untuk teknologi blockchain. Skrip dan garis besar kertas putih adalah arah yang mungkin yang akhirnya akan membawa kepada mata wang digital Ethereum.

3. Ethereum menjamin lebih banyak dan mampu menjadi lebih mesra pelabur

Mesra pelabur Ethereum

Perbezaan besar dengan Bitcoin ialah Ethereum menjamin lebih kestabilan dan pelaburan pulangan. Pengumpulan dana adalah penting jadi mengharapkan sokongan dan jaminan yang lebih kukuh dan nyata.

Ramai orang tahu bahawa Ethereum popular untuk pengumpulan dana, jadi ini menjadikannya lebih dipercayai kepada ramai yang ingin melabur. Secara umum, wang atau dana pelaburan kekal sehingga pengumpulan dana selesai. Ini adalah jaminan yang hebat kepada mana-mana pelabur atau pengguna yang tidak pasti.

Ringkasnya, jika anda seorang pengguna yang memerlukan dan mahukan sokongan, lebih banyak kewangan, maka terdapat sumber untuk membantu. Pada asasnya, ada orang yang ingin menjadikan idea anda berfungsi dan melihat melalui projek dan tidak kehilangan apa yang mereka laburkan. Dipendekkan cerita, Ethereum lebih menjamin bahawa jika projek gagal, wang atau dana akan kembali kepada mereka yang melabur.

4. Ethereum ialah rangkaian yang sangat popular yang berkembang setiap hari

Ethereum berkembang setiap hari

Tidak ramai yang akan menyedari bahawa Ethereum adalah penyedia skala besar dari segi rangkaiannya. Pada masa ini, terdapat anggaran kira-kira satu juta transaksi dalam satu hari secara purata.

Dari segi statistik, Ethereum telah memproses sekitar 500,000, 000 atau lebih transaksi. Penglibatan yang menggalakkan adalah jumlah yang besar dan lebih baik lagi ia telah meningkat sebanyak 100 juta dalam masa 6-7 bulan. Pertumbuhan rangkaian adalah eksponen dan sangat memberi inspirasi kepada penyokong dan pelaburnya.

Ethereum telah bergerak dan membangun dengan cepat dengan cara yang stabil sekali gus menunjuk kepada mata wang yang kukuh dan teguh. Pada mulanya, Ethereum dimulakan pada $1,000, tetapi memecahkan rekod tertinggi $4,196.63. Menurut Metrik Syiling Ethereum mempunyai kadar pertumbuhan purata 197.4% pada 2021 setakat ini.

5. Ethereum boleh digunakan untuk kewangan dan perdagangan

Ethereum digunakan untuk kewangan dan perdagangan

Ethereum mempunyai banyak kegunaan. Satu faktor utama yang perlu dipertimbangkan ialah menggunakan Ethereum untuk membina dan membangunkan rangkaian blockchain tersuai. Rangkaian ini boleh digunakan dalam pembiayaan perdagangan. Secara umum, kewangan adalah penting kerana ia merupakan industri yang memerlukan dan berkembang maju dalam pendigitalan.

Trade Finance sentiasa melibatkan dokumentasi yang banyak dan proses yang panjang. Beralih daripada ini ke arah proses digital, yang didayakan oleh teknologi blockchain, boleh membolehkan institusi menawarkan pembayaran yang lebih pantas dan proses yang lebih cekap dan selamat. Mata wang kripto juga boleh digunakan untuk memintas bank dan mengurangkan yuran transaksi.

6. Syarikat Teknologi dan tokoh awam yang berkuasa menyukai Ethereum

Syarikat Teknologi dan tokoh awam yang berkuasa menyukai Ethereum

Banyak syiling kripto mungkin mempunyai selebriti atau penyanyi rap dalam muzik yang membanggakan tentang mereka, tetapi Ethereum popular dengan Big tech. Pelaburan adalah kunci dengan mana-mana syarikat baharu apatah lagi mata wang kripto digital, jadi adalah berbaloi apabila syarikat utama meletakkan kepentingan dalam Ethereum kerana ia membina keyakinan dan nilai.

Beberapa syarikat terbesar di dunia seperti Microsoft, HSBC, dan Barclays menggunakan Ethereum. Sebagai contoh, setiap syarikat ini telah menggunakan Ethereum dalam sistem mereka.

Secara umum, jelas bahawa perniagaan besar lebih terbuka kepada Ethereum kerana sifat syarikat itu juga. Pada mulanya, dalam pembangunan, ahli pengasas Ethereum menyertakan atau menampilkan Accenture, J.P. Morgan, BlockApps, BNY Mellon, CME Group, ConsenSys, IC3, Intel, Microsoft dan syarikat dan syarikat besar dan terkenal yang lain.

7. Ethereum mempunyai risiko keselamatan dan kebimbangan lebih daripada mata wang kripto lain

Ethereum mempunyai risiko dan kebimbangan keselamatan

Secara keseluruhannya, dapat dilihat bahawa Ethereum masih berisiko pada masa lebih daripada persaingan. Keselamatan siber adalah isu utama dengan mana-mana mata wang kripto, tetapi dengan Ethereum masalahnya menjadi lebih bermasalah. Secara keseluruhan, nilai dan kestabilan mata wang telah menjadi persoalan secara keseluruhan.

Keselamatan mata wang adalah perkara utama yang perlu diperhatikan untuk Ethereum kerana cabaran pembangunan dan teknologi. Selain itu, Ethereum mempunyai masalah dengan rangkaian dan had dan kegagalannya untuk memenuhi permintaan untuk penggunanya. Ini adalah kebimbangan serius secara keseluruhan.

Ringkasnya, kebimbangan keselamatan telah menganggap sekitar 35,000 kontrak Ethereum terdedah kepada penggodaman. Sebab utama adalah teknologi dan termasuk pengekodan yang tidak berkesan, gangguan dan pepijat umum. Oleh itu, berhati-hati dengan Ethereum dan kebimbangan keselamatan anda.

Pada akhirnya, telah diperhatikan bahawa mudah untuk menggodam ethereum dalam bentuk tulennya.

8. Ethereum mempunyai had (cap) yang tidak wujud, supaya tiada had yang ditetapkan

Ethereum mempunyai had yang tidak wujud

Secara umum, had (cap) dimaksudkan sebagai mekanisme sekatan atau kawalan. Walau bagaimanapun, tiada had sebenar untuk Ethereum. Mata wang kripto yang paling popular, Bitcoin, dikenali kerana mempunyai jumlah syiling tetap yang tersedia. Secara umum, hakikat bahawa tiada had (cap) adalah yang memisahkan Ethereum secara keseluruhan.

Dari segi had dan sekatan secara umum, satu-satunya perkara yang perlu dibimbangkan adalah untuk perlombongan Ethereum. Pada asasnya, anda hanya boleh melombong kira-kira 18 juta Ether dalam tempoh setahun.

Ether ditakrifkan sebagai penyelesaian kepada isu pembayaran. Pada asasnya, jika anda ingin mentakrifkannya sebagai sesuatu yang serupa dengan bon atau keselamatan. Sesetengah mungkin menganggap Ether sebagai mata wang kripto rangkaian ethereum secara umum.

Kesimpulannya, Ethereum mungkin salah satu pilihan perlombongan Bitcoin terbaik untuk sesiapa sahaja yang ingin terus menjana pendapatan tetap.

9. Ethereum menjadi tuan rumah kebanyakan ICO

Ethereum menganjurkan kebanyakan ICO

ICO paling baik ditakrifkan sebagai jenis mata wang kripto yang boleh digunakan oleh perniagaan untuk mengumpul modal atau dana. Apabila kami mempertimbangkan platform dagangan ICO, pelabur mempunyai keupayaan untuk mendapatkan atau menerima token mata wang kripto yang berbeza, yang boleh ditukar untuk sokongan kewangan atau sebarang jenis pelaburan dalam perniagaan.

Ethereum menjadi tuan rumah majoriti ICO dalam dunia mata wang kripto. Kebarangkalian seseorang mungkin telah melabur dalam Ethereum adalah tinggi kerana peranannya dalam jualan ICO.

Ringkasnya, sekitar 75% daripada semua ICO dihoskan, dalam keseluruhan pasaran, pada blockchain Ethereum.

10. Pengaturcara Ethereum telah membangunkan dan membuat kod mereka sendiri

Ethereum mempunyai kod

Pada dasarnya, pengaturcaraan sangat penting dalam mata wang kripto. Dan, ia adalah pengaturcara Ethereum yang telah mencipta bahasa unik mereka sendiri, yang dirujuk sebagai ‘Solidity’.

Intipati bahasa pengaturcaraan ini adalah yang menjadikan Ethereum istimewa. Kerana Solidity ialah bahasa pengaturcaraan gaya statik yang disasarkan dan dicipta secara eksplisit untuk membangunkan kontrak yang beroperasi pada Ethereum.

Keindahan dan faedah Solidity ialah ia membolehkan anda melakukan lebih daripada skrip Satoshi, yang digunakan oleh Bitcoin. Dari segi teknikal, dari segi kepakaran, Solidity ditakrifkan sebagai “bahasa pengaturcaraan curly-braces yang ditaip secara statik.”

error: Content is protected !!