3 minit bacaan

Meskipun Bitcoin masih mendominasi permintaan ransomware, semakin banyak pelaku ancaman mulai meminta Monero, menurut Marc Grens, presiden DigitalMint, sebuah syarikat yang membantu mangsa korporat membayar wang tebusan.

Monero dianggap sebagai token privasi dan membenarkan penjenayah siber kebebasan lebih besar dari beberapa alat dan mekanisme penjejakan yang ditawarkan oleh blockchain bitcoin.

Apabila FBI berjaya menjejak dompet crypto yang dipegang oleh penggodam Colonial Pipeline dengan mengikuti jejak wang di blockchain bitcoin, itu adalah wake-up call bagi penjenayah siber yang beranggapan transaksi dalam cryptocurrency secara automatik melindungi mereka dari pemeriksaan.

Salah satu prinsip utama bitcoin adalah lejar umum, yang menyimpan semua transaksi token dalam sejarahnya, dapat dilihat oleh semua orang. Inilah sebabnya mengapa lebih banyak penggodam beralih kepada duit syiling seperti dash, zcash, dan monero, yang mempunyai anonimiti tambahan.

Monero, khususnya, semakin menjadi cryptocurrency pilihan untuk penjenayah ransomware terulung di dunia.

“Penjenayah yang lebih pandai akan menggunakan Monero,” kata Rick Holland, ketua pegawai keselamatan maklumat di Digital Shadows, sebuah syarikat perisik ancaman siber.

Dicipta pada tahun 2014

Monero dikeluarkan pada tahun 2014 oleh konsortium pemaju, yang kebanyakannya memilih untuk tidak dikenali. Seperti yang dinyatakan dalam kertas putihnya, “privasi dan tanpa nama” adalah aspek terpenting dalam mata wang digital ini.

Token privasi beroperasi pada blockchain sendiri, yang menyembunyikan hampir semua butiran transaksi. Identiti pengirim dan penerima, serta jumlah transaksi itu sendiri, tersembunyi.

Oleh kerana ciri-ciri tanpa nama ini, Monero membenarkan penjenayah siber kebebasan lebih besar dari beberapa alat dan mekanisme penjejakan yang ditawarkan oleh blockchain bitcoin.

“Pada blockchain bitcoin, anda dapat melihat alamat dompet apa yang ditransaksikan, berapa banyak bitcoin, dari mana asalnya, ke mana ia pergi,” jelas Fred Thiel, mantan ketua Ultimaco, salah satu syarikat kriptografi terbesar di Eropah, yang telah bekerjasama dengan Microsoft dan Google.

“Dengan Monero, [blockchain] mengaburkan alamat dompet, jumlah urus niaga, siapa pihak terlibat, yang sebenarnya seperti yang diinginkan oleh pelaku buruk,” katanya.

Walaupun Bitcoin masih mendominasi permintaan ransomware, semakin banyak pelaku ancaman mulai meminta Monero, menurut Marc Grens, presiden DigitalMint, sebuah syarikat yang membantu mangsa korporat membayar wang tebusan.

“Kami telah melihat REvil … memberikan potongan atau meminta pembayaran dalam Monero, hanya dalam beberapa bulan terakhir,” sambung Rick Holland.

Monero juga merupakan pilihan yang popular di AlphaBay, underground marketplace yang besar sehingga ia ditutup pada tahun 2017.

“Sepertinya kita melihat, sekurang-kurangnya dari perspektif jenayah siber, kebangkitan … dalam Monero, kerana ia mempunyai lebih banyak privasi daripada beberapa syiling lain di luar sana,” kata Holland.

Baca Juga : Apa itu Altcoins

Had Monero

Namun, ada beberapa halangan utama dalam hal mainstream Monero.

Pertama, tidak semudah cryptocurrency lain – banyak pertukaran terkawal memilih untuk tidak menyenaraikannya kerana masalah peraturan, jelas Mati Greenspan, pengurus portfolio dan pengasas Quantum Economics. “Tentunya tidak banyak menikmati gelombang pelaburan institusi,” katanya.

Dalam praktiknya, ini bermakna lebih sukar bagi penjenayah siber untuk dibayar terus dalam mata wang.

“Sekiranya anda sebuah syarikat dan anda ingin memperoleh sejumlah Monero untuk membayar seseorang, sangat sukar dilakukan,” kata Thiel kepada CNBC.

Mata wang digital juga mungkin lebih rentan terhadap peraturan di jalan on-and-off, yang merupakan jambatan antara tunai fiat dan token kripto.

“Saya ingin mengatakan bahawa A.S. dan pengawal selia lain akan menutupnya [Monero] dengan cukup keras,” kata Thiel.

Salah satu cara mereka dapat melakukannya: memberitahu pertukaran bahawa jika mereka menyenaraikan Monero, mereka berisiko kehilangan lesen mereka.

Tetapi sementara kerajaan A.S. memang boleh mengawasi monero dengan meminggirkan titik kecairan, rakan pengasas Castle Island Ventures, Nic Carter percaya bahawa pasaran yang membenarkan pemindahan Monero ke fiat secara langsung akan selalu sukar untuk diatur.

Tidak ada juga yang menjadikan penggodam berada dalam bidang kuasa A.S. Penjenayah dengan mudah dapat memilih untuk melakukan semua transaksi mereka di luar negara, di tempat yang tidak dikenakan jenis kawalan yang mungkin dilakukan oleh pengawal selia Amerika.

Sumber rujukan : CNBC

error: Content is protected !!