Tinjauan baru dari syarikat gergasi pengurusan aset global Fidelity menunjukkan 36% pelabur institusi sudah memiliki aset crypto.

Sebanyak 36% pelabur institusi di AS dan Eropah memiliki aset crypto, menurut tinjauan 774 firma yang dikeluarkan oleh Fidelity Investments Selasa lalu.

Pelabur institusi merangkumi dana pencen, pejabat keluarga, penasihat kewangan, dan dana lindung nilai.

Di AS, 27% pelabur mengatakan mereka memiliki aset crypto, meningkat dari 22% setahun yang lalu ketika Fidelity meninjau 441 firma Amerika. Di Eropah, 45% syarikat yang disurvei mengatakan mereka memiliki aset crypto.

Empat daripada lima pelabur yang belum berada di pasaran mengatakan bahawa mereka berminat untuk memegang cryptocurrency pada masa akan datang dan mendapati sekurang-kurangnya satu aspek dari teknologi yang muncul menarik.

“Hampir 80% pelabur institusi mendapati sesuatu yang menarik mengenai aset digital, dengan tiga ciri yang hampir menarik di seluruh pelabur A.S. dan Eropah adalah: tidak berkaitan dengan kelas aset lain (36%); permainan teknologi yang inovatif (34%); dan potensi kenaikan yang tinggi (33%). “

Fidelity, yang menawarkan pendedahan kepada Bitcoin melalui anak syarikatnya Fidelity Digital Assets, mengatakan hasil tinjauan sejajar dengan permintaan yang dilihat oleh pelanggan.

“Hasil ini mengesahkan tren yang kita lihat di pasar terhadap minat dan penerimaan aset digital yang lebih besar sebagai kelas aset baru yang boleh dilaburkan. Ini terbukti dalam komposisi saluran pelanggan yang terus berkembang, yang merangkumi dana asli kripto hingga pencen. “

Menurut laporan itu, Daripada aset digital yang dimiliki, bitcoin adalah yang paling popular, menurut tinjauan – lebih daripada 25% responden mengatakan mereka memegang bitcoin, dan 11% memegang etherium.

Bitcoin telah mengalami kemerosotan tahun ini ketika pasaran merosot di tengah-tengah usaha pandemik dan pada pembukaan semula Coronavirus. Mata wang digital telah meningkat 36% untuk tahun ini setelah jatuh pada awal Mac dan cepat pulih.

Sumber : Businessinsider.com

Pendapat Admin

Di saat institusi di AS, UK dan Eropah berebut mengambil peluang di dalam pelaburan teknologi Blockchain dan Crypto, nampak nya Malaysia ketinggalan jauh di belakang. Di Malaysia bukan kita tidak ada individu yang mahir Crypto dan Blockchain..ada sangat tetapi bakat mereka terbiar begitu sahaja kerana tiada inisiatif dan sokongan dari pihak kerajaan. Kebanyakkan diantara mereka bergerak sendirian, membuat pelaburan dan simpanan crypto untuk diri sendiri dan juga dikalangan rakan-rakan kerana apabila mereka berkongsi maklumat berkenaan Crypto dan Blockchain, mereka sering di Cop sebagai Scammer dan rata-rata rakyat Malaysia yang buta Crypto takut untuk menyimpan Crypto sebagai Tabung Pencen, alasan mereka tiada jaminan Kerajaan.

Tak dinafikan juga, Scammer pandai mengambil kesempatan diatas kelemahan ini. Selagi ramai yang tidak mahu belajar, selagi itu lah Scammer bermaharajalela.

Admin berpendapat, selagi kerajaan tidak celik Crypto dan teknologi, selagi itulah rakyat Malaysia terus tertinggal di belakang da berdasarkan laporan di atas, majoriti pelabur insitusi kewangan menyimpan aset crypto sebagai dana pencen dan dana lindungi nilai……Malaysia? Bila lagi..?

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada anda, kongsikan trade ideal ini dengan rakan-rakan lain agar mereka juga mendapat manfaat.

Barangsiapa yang menunjukkan kepada kebaikan, maka ia (orang yang menunjukkannya) akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya. [HR Muslim, 3509].

Penafian :
Ini bukanlah nasihat pelaburan, perniagaan mahupun kewangan, hanya sekadar perkongsian pendapat peribadi admin dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan/kewangan. Nazrich Wealth Consult tidak bertanggungjawap diatas sebarang keuntungan dan kerugian portfolio anda,’Crypto’ adalah suatu aset pelaburan yang berisiko tinggi. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat, tidak berhutang dan hanya menggunakan sumber kewangan yang anda sanggup rugi apabila anda berdagang.

Ikuti kami di : Telegram | Facebook Page | Facebook Group | Instagram

Klik juga :

👉 Beli Bitcoin RM500, PERCUMA Bitcoin RM50

👉 Kenapa Setiap Trader Forex Perlu Tahu Luminous Daily Roadmap (LDR)

👉 Amalkan Ayat 114 Surah Al-Ma’idah, Untuk Dapatkan Rezeki Yang Tidak Putus-Putus

error: Content is protected !!