KUALA LUMPUR (7 Julai): Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah memutuskan bahawa perdagangan aset digital dibenarkan, kata ketua SC Datuk Syed Zaid Albar.

“Majlis Penasihat Syariah SC telah memutuskan bahawa pada prinsipnya, dibenarkan untuk melabur dan berdagang dalam mata wang digital dan token di pertukaran aset digital yang berdaftar,” kata Syed Zaid dalam sesi panel telekonferensi semasa Invest Malaysia 2020 di sini hari ini.

“Ini adalah resolusi yang sangat inovatif oleh SAC (Majlis Penasihat Syariah) yang dapat memacu pembangunan dan pelaburan aset digital yang lebih besar.

“Setelah penyelesaian selesai, kami akan mengeluarkan perincian lebih lanjut,” tambah Syed Zaid.

Sehingga kini, SC telah membenarkan tiga pertukaran aset digital beroperasi di negara ini, iaitu Luno, Sinegy, dan Tokenize.

Menurut laporan, SC juga telah meluluskan sekurang-kurangnya empat aset digital (Bitcoin, Ethereum, Ripple & Litecoin) di negara ini hingga bulan ini.

Sumber : TheEdgeMarkets

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada anda, kongsikan trade ideal ini dengan rakan-rakan lain agar mereka juga mendapat manfaat.

Barangsiapa yang menunjukkan kepada kebaikan, maka ia (orang yang menunjukkannya) akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya. [HR Muslim, 3509].

Saya doakan semoga anda menjadi seorang Coiner yang berjaya suatu hari nanti, Insya Allah.

Klik juga :

error: Content is protected !!