Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat follower MyCryptoversity yang dirahmati Allah

Nampaknya isu SEC dan XRP ni makin hangat, makin kuat tekanan diberikan oleh SEC. Jom kali ini kita sembang isu terkini kes ini…

KATA KUNCI

  • Cryptocurrency pertukaran Crypto.com, Coinbase, dan OKCoin mengatakan minggu ini bahawa mereka menangguhkan perdagangan token XRP berikutan aduan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa terhadap pembangunnya, Ripple Labs.
  • XRP turun 31% pada hari Selasa tetapi telah kembali naik sekitar 23% pada hari Khamis.
  • ” Sebelah kaki XRP berada di kubur,” kata Phil Liu, ketua pegawai undang-undang di Arca, kepada Business Insider. “Ripple, syarikat itu, mungkin akan bangkrut pada akhir 2021 jika tidak dapat mengumpulkan wang dengan menjual XRP dan produknya yang lain tidak menguntungkan.”
  • Tuntutan SEC bertentangan dengan Ripple, bukan XRP. Pengasas TechCrunch, Michael Arrington mengatakan bahawa “apa sahaja yang berlaku pada Ripple, XRP akan terus ada,” kerana ia “bebas daripada syarikat.”

Beberapa DEX telah menghentikan perdagangan token XRP minggu ini berikutan aduan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa terhadap pembangunnya, Ripple Labs.

Platform pertukaran dan kewangan (DEX) termasuk Crypto.com, Coinbase, Binance US dan OKCoin mengatakan bahawa mereka menangguhkan perdagangan token XRP. Menurut The Block, Wirex, firma pembayaran crypto dan Ziglu, sebuah aplikasi juga akan mengikutinya.

Aduan SEC menuduh Ripple secara efektif menjalankan tawaran tidak berdaftar bernilai $ 1.3 bilion dengan penjualan token XRP yang dianggap oleh pengawal selia sebagai aset sekuriti dan bukan cryptocurrency.

“Kami telah mengikuti berita tuntutan mahkamah SEC 22 Disember terhadap Ripple, syarikat di belakang XRP dan dua eksekutif utamanya,” kata OKCoin dalam satu kenyataan pada hari Isnin lalu. “Ketika prosiding tuntutan mahkamah berlangsung, kami telah memutuskan bahawa ini adalah tindakan terbaik untuk menangguhkan perdagangan dan deposit XRP di OKCoin berkuatkuasa pada 4 Januari 2021.”

Baca Juga : Pengiraan Zakat Keatas Aset Digital

Coinbase turut mengatakan bahawa “berdasarkan tuntutan mahkamah SEC terhadap Ripple Labs, Inc, kami telah membuat keputusan untuk menangguhkan pasangan perdagangan XRP di platform kami.”

XRP turun 31% pada hari Selasa, kehilangan 75% nilainya sejak mencapai paras tertinggi dua tahun pada awal November, ketika para pelabur memanfaatkan dolar AS yang lebih lemah untuk bertukar kepada cryptocurrency.

Pada hari Khamis, duit syiling telah meningkat sekitar 23% sejak rendah Selasa.

Phil Liu, ketua pegawai undang-undang di Arca, mengatakan tuntutan mahkamah SEC adalah risiko untuk token XRP dan yang lebih serius bagi Ripple.

Phil Liu, ketua pegawai undang-undang di Arca dalam wawancara dengan Business Insider mengatakan bahawa ” sebelah kaki XRP berada dalam kubur, Ripple Labs mungkin akan bangkrut pada akhir 2021 jika tidak dapat mengumpulkan wang dengan menjual XRP dan produknya yang lain tidak menguntungkan.”

“Saya tidak melihat alternatif yang sesuai untuk menggantikan penjualan XRP kecuali Ripple keluar dari AS dan mengecualikan pelabur AS daripada membeli XRP. Mereka harus bermula dari awal, kerana semua keuntungan XRP akan diselaraskan semuanya kerana ia berlaku ketika syarikat Ripple berpangkalan di AS. “

Walau bagaimanapun, Michael Arrington, pengasas TechCrunch dan rakan kongsi di Arrington XRP Capital, mengatakan XRP masih akan menjadi token yang dapat dilaksanakan, kerana Ripple tidak memiliki semua pemegang XRP. Tuntutan SEC adalah terhadap Ripple, bukannya token XRP.

“Apa sahaja yang berlaku pada Ripple, XRP akan terus ada. Ia wujud bebas daripada syarikat. Ia wujud pada lejar diedarkan,” kata Arrington.

Arrington mengatakan bahawa dia yakin SEC ingin membawa kes itu ke mahkamah untuk mendapatkan panduan yang lebih jelas mengenai cryptocurrency.

Arrington juga mengatakan tidak jelas sama ada anggota SEC atau Jabatan Kehakiman merasakan hal yang sama terhadap Ripple seperti yang dilakukan oleh bekas Pengerusi SEC, Jay Clayton.

Chris LaVigne, rakan kongsi di firma undang-undang Withers, mengatakan sukar untuk mengatakan apa sebenarnya maksud saman Clayton ‘untuk masa depan peraturan cryptocurrency’.

“Saman itu diajukan tepat sebelum perubahan dalam pemerintahan (perletakkan jawatan). Dalam hal ini, ia adalah tindakan yang mencurigakan” kata LaVigne kepada Business Insider. “Jelas tidak ada keperluan segera untuk tindakan penguatkuasaan, dan tidak jelas bagaimana pentadbiran baru akan melihat saman itu atau ada agenda penguatkuasaan dalam hal ini.”

Sumber : Business Insider

Baca Juga : SBI Holdings maklumkan XRP didagangkan sebagai Crypto di Jepun, bukan sebagai Sekuriti

“Alhamdulillah selepas sebulan masuk group2 crypto dan jadi pemerhati saya berminat utk cuba jadi investor di dunia crypto . Banyak baca info yg tuan Mayee Nazrich post di facebook , telegram dan website beliau . Atas bantuan beliau beri tunjuk ajar dan cara deposit saya berjaya ceburi dunia crypto dan Alhamdulillah dah profit hampir 100% . Insyaa allah akan terus follow portfolio investment crypto dan ilmu dari tuan Mayee Nazrich semoga dimurahkan rezeki kita semua yg sentiasa berusaha mencari 🤲😁” #BeraniCrypto2020

Farhan Wahad - Multimedia College

Nah..
Sekarang apa pendapat korang?

XRP akan kojol ke korang rasa? Atau Ripple Labs akan pindah HQ mereka keluar dari AS? Atau korang rasa Pengerusi baru SEC dan Mahkamah tak takmau pikiaq pasal hal XRP ni? Atau korang rasa Mamat Jay Clayton ni ada agenda tersembunyi seperti mana yang LaVigne katakan kerana kes saman keatas Ripple di sebenarnya dah lama, 2-3 tahun lepas lagi, cuma xde apa takde apa-apa perkembangan kerana SEC sendiri belum ada garis panduan lengkap terhadap aset sekuriti. Cuma kes ni hangat balik bila Mat Jay ni up balik sehari sebelum dia letak jawatan.

Ermm…ke Mat Jay ni ada beli XRP dan dia jual masa dia umum serangan keatas Ripple?

Korang fikir dan kaji lah sendiri, OK sampai disini dulu sembang mambang kita kali ni, semoga berjumpa lagi di post akan datang…

Oh Ya boleh tak korang tolong Subscribe Newsletter kami ya, supaya korang tak terlepas info dari kami di MyCryptoversity.com

Ikuti Kami di : Telegram | Facebook

Photo : ivanontech

error: Content is protected !!