Sektor DeFi yang melonjak telah menghasilkan Tether secara besar-besaran pada tahun 2020 – dari USD $3Billion bulan lalu sahaja, kini mendorong permodalan pasarannya lebih dari USD $15 bilion.

Pada awal tahun ini terdapat lebih dari USD $4 bilion USDT yang beredar di pasaran, dan hari ini angka itu lebih dari USD $15 bilion. DeFi telah menjadi pendorong di belakang mesin perlombongan Tether kerana semakin banyak kumpulan kecairan berdasarkan stablecoin. Dilaporkan bahawa nilai pemindahan harian rata-rata Tether telah melebihi nilai PayPal akhir bulan lalu kerana permintaan untuk stablecoin terus meningkat.

Infografik dari Flipsidecrypto.com menggambarkan pergerakan Tether antara pengguna dan pertukaran bulan ini dengan Binance dan Bitfinet masih lagi kekal sebagai pusat edaran utama yang menyumbang sebahagian besar perdagangan USDT yang memegang sekitar USD $2 bilion di antara mereka.

Menurut Tether Transparency Report, jumlah UDST di Ethereum kini meningkat menjadi lebih dari USD $10 bilion, atau hampir dua pertiga dari keseluruhan bekalan. Pada masa ini terdapat sekitar USD $4.2 bilion untuk Tron dan USD $1.3 bilion yang diedarkan di Omni.

Akhir bulan lalu, Tether telah melakukan pertukaran token bernilai satu bilion dolar dari Bitfinex ke Binance seperti yang dilaporkan. Pertukaran tersebut dimulakan kerana Binance mempunyai lebihan $ 1 bilion USDT berdasarkan blockchain TRON dan ingin memperdagangkannya dengan jumlah yang setara dengan Tether berdasarkan Ethereum.

Sementara itu, sebilangan masyarakat kripto masih meminta audit penuh yang akan menentukan sama ada betul atau tidak terdapat USD $15 bilion dolar dan aset sebenar yang menyokong stablecoin, atau keseluruhannya didalam pasaran.

Kebenaran mungkin terungkap sebagai sebahagian daripada tuntutan perundangan keatas Tether yang sedang berlangsung di New York. Pejabat Peguam Negara (OAG) mengemukakan surat pada 8 September yang meminta pendedahan dokumen kewangan Tether. Tuntutan tersebut berikutan tuduhan bahawa Bitfinex telah ‘kehilangan’ sekitar USD $1 bilion dana pelanggan dan menggunakan cadangan Tether untuk menutupi ketidakseimbangan tersebut. Tether dan Bitfinex telah menolak tuntutan tersebut sebagai tidak berasas.

Ingin memiliki Portfolio Tether? Atau ingin khidmat konsultansi berkenaan membuka atau ingin belajar setup Portfolio Crypo..sila hubungi admin DI SINI >>>

<<< Back

error: Content is protected !!