3 minit bacaan

  • Sekatan ketat bitcoin China meningkat pada hujung minggu, dengan pihak berkuasa di wilayah Sichuan yang kaya dengan tenaga hidro memerintahkan pelombong crypto untuk menghentikan operasi.
  • Menurut laporan, dianggarkan lebih daripada 90% kapasiti perlombongan bitcoin China akan ditutup.
  • Walaupun ini bukan berita baik bagi pelombong bitcoin di China, pihak lain berkemungkinan mendapat keuntungan.

Dengan China menyekat cryptocurrency, ia akan menjadi lebih mudah – dan lebih menguntungkan – untuk melombong bitcoin.

Bulan lalu, Beijing mengeluarkan langkah-langkah untuk menghentikan perlombongan bitcoin kerana risau kesannya terhadap alam sekitar. Ini telah menyebabkan pelombong crypto melarikan diri dari China ke negara lain, seperti Amerika Utara.

Sekatan ketat China semakin meningkat pada hujung minggu, dengan pihak berkuasa di wilayah China yang kaya dengan kuasa hidro Sichuan memerintahkan pelombong kripto untuk menghentikan operasi.

Menurut laporan, lebih daripada 90% kapasiti perlombongan bitcoin China dianggarkan akan ditutup. Dikatakan bahawa antara 65% hingga 75% dari semua perlombongan bitcoin global berlaku di China.

Walaupun ini bukan berita baik bagi pelombong bitcoin di China, pihak lain berkemungkinan mendapat keuntungan.

Apakah perlombongan bitcoin?
Apabila anda memikirkan perlombongan, gambar lombong emas dengan cangkul dan penyodok mungkin merupakan perkara pertama yang terlintas di fikiran. Tetapi perlombongan bitcoin tidak seperti memburu emas atau logam berharga lain.

Mata wang digital disokong oleh rangkaian komputer yang luas di seluruh dunia. Dalam kes bitcoin, komputer-komputer ini berlumba-lumba untuk menyelesaikan teka-teki matematik yang rumit untuk melakukan transaksi. Proses ini akan menghasilan bitcoin baru sebagai ganjaran kepada pelombong dalam cryptocurrency sekiranya berjaya.

Mengapa bitcoin menggunakan begitu banyak tenaga?
Pada masa ini, ganjaran kepada pelombong dihadkan kepada 6.25 BTC. Sebelum itu adalah 12.5 BTC, tetapi kerana jumlah bekalan bitcoin terhad kepada 21 juta, jumlah bitcoin yang diberikan kepada pelombong akan dikurangkan sebanyak separuh setiap empat tahun.

Menjadi pelombong pertama yang melombong blok baru – pada dasarnya adalah senarai transaksi bitcoin – adalah “permainan peluang secara rawak,” jelas Alyse Killeen, pengasas dan rakan pengurusan firma teroka Stillmark yang berfokus pada bitcoin.

 

Ianya akan menjadi lebih mudah
Jumlah hashrate, atau kekuatan pemprosesan rangkaian bitcoin nampaknya telah turun dengan mendadak selepas sekatan ketat Beijing.

Pada bulan terakhir atau lebih, hashrate bitcoin telah turun dari rekod 180.7 juta terahash sesaat – ukuran kelajuan peralatan perlombongan crypto – pada pertengahan Mei menjadi sekitar 116.2 juta pada hari Rabu, menurut data Blockchain.com.

Pakar Crypto mengatakan bahawa, dengan lebih banyak pelombong bitcoin tidak dapat beroperasi kerana sekatan China, bahagian rangkaian pelombong lain akan meningkat, yang berpotensi menjadikan perlombongan jauh lebih menguntungkan.

“Oleh kerana lebih banyak hashrate jatuh dari rangkaian, kesukaran akan jatuh menurun, dan hashrate yang tetap aktif di rangkaian akan menerima lebih banyak untuk bahagian ganjaran perlombongan mereka yang setarafnya,” kata Kevin Zhang, naib presiden firma perlombongan crypto Foundry, kepada CNBC.

Sementara itu, kesukaran rangkaian melombong bitcoin – meningkat dari rekod melebihi 25 trilion pada bulan Mei menjadi 19.9 trilion minggu lalu. Kesukaran perlombongan disesuaikan kira-kira setiap dua minggu, maka ada kelewatan waktu dalam data.

“Kesukaran rangkaian menurun kerana semakin kurang peralatan perlombongan dalam talian,” kata Killeen. Ini secara langsung menyebabkan kurang persaingan untuk pelombong bitcoin lain.

Walau bagaimanapun, satu lagi faktor besar yang menentukan keuntungan kepada pelombong bitcoin adalah harga bitcoin, yang merosot dari paras tertinggi dalam beberapa bulan ini berikutan komen negatif dari CEO Tesla, Elon Musk dan sekatan ketat China terhadap industri ini.

Harga Bitcoin jatuh hampir separuh setelah mencapai paras tertinggi $65,000 pada bulan April. Mata wang kripto ini jatuh di bawah $30,000 pada hari Selasa, menghilangkan keuntungan 2021, tetapi sejak itu pulih untuk diperdagangkan di atas $34,000.

Sumber rujukan & gambar: CNBC & DailySabah

error: Content is protected !!