Bacaan 10 minit (yang mungkin mengubah hidup anda)

Bitcoin memperoleh nilainya dari pelbagai ciri yang berbeza. Akhirnya, kedua-dua mata wang kripto dan fiat mempunyai nilai kerana kepercayaan. Selagi masyarakat mempercayai sistem fiat, wang akan terus bernilai. Kita boleh mengatakan yang sama untuk Bitcoin: ia mempunyai nilai kerana kepercayaan pengguna.

Tidak seperti fiat, Bitcoin tidak mempunyai bank pusat dan strukturnya yang terdesentralisasi memungkinkan untuk mewujudkan suatu sistem kewangan yang unik. Teknologi blockchain menawarkan banyak keselamatan, utiliti dan faedah lain. Ini juga memberikan cara yang revolusi untuk menangani pemindahan nilai secara global. Dalam pelbagai cara, Bitcoin juga boleh berfungsi sebagai simpanan nilai yang serupa dengan emas.

Pengenalan

Salah satu kesukaran terbesar bagi pengguna baru untuk crypto adalah memahami bagaimana dan mengapa cryptocurrency seperti Bitcoin (BTC) mempunyai nilai. Coin itu digital, tidak mempunyai aset fizikal yang menyokongnya, dan konsep perlombongan boleh meyebabkan kebingungan. Dari satu segi, perlombongan menghasilkan bitcoin baru dari ‘Cloud”. Dalam praktiknya, perlombongan yang berjaya memerlukan pelaburan yang sangat mahal. Tetapi bagaimana semua ini dapat menjadikan BTC berharga?

Fikirkan wang yang kita semua gunakan setiap hari. Tidak ada lagi emas atau aset yang menyokong wang kertas kita. Wang yang kita pinjam hanya muncul dalam bentuk angka, hasil dari pecahan simpanan perbankan. Kerajaan dan bank pusat seperti Federal Reserve dapat menghasilkan wang baru dan meningkatkan penawarannya melalui mekanisme ekonomi.

Walaupun terdapat perbezaan yang luar biasa, BTC, sebagai bentuk wang digital, berkongsi beberapa persamaan dengan wang fiat yang biasa kita semua gunakan. Oleh itu, mari kita bincangkan terlebih dahulu nilai wang fiat sebelum kita menyelami ekosistem cryptocurrency.

Mengapa wang mempunyai nilai?

Secara ringkasnya, apa yang memberi nilai kepada mata wang ialah kepercayaan. Pada dasarnya, wang adalah alat yang digunakan untuk menukar nilai. Objek apa pun dapat digunakan sebagai wang, asalkan masyarakat setempat menerimanya sebagai pembayaran untuk barang dan perkhidmatan. Pada zaman awal peradaban manusia, kita mempunyai semua jenis benda yang digunakan sebagai wang – dari batu hingga kerang laut.

Apa Itu Matawang Fiat?

Matawang Fiat adalah yang dikeluarkan dan disahkan oleh pemerintah. Hari ini, masyarakat kita bertukar nilai melalui penggunaan wang kertas, duit syiling dan nombor digital di akaun bank kita (yang juga menentukan berapa banyak kredit atau hutang yang kita ada).

Pada masa lalu, pengguna boleh pergi ke bank untuk menukar wang kertas mereka dengan emas atau logam berharga lain. Pada masa itu, mekanisme ini (Bretton Woods System) memastikan bahawa mata wang seperti dolar A.S. mempunyai nilai yang terikat dengan jumlah emas yang setara. Namun, standard emas  ditinggalkan oleh majoriti negara dan tidak lagi menjadi asas sistem kewangan kita.

Setelah melepaskan ikatan mata wang dengan emas, kita kini menggunakan wang fiat tanpa sokongan. Pemisahan ini memberi kebebasan kepada pemerintah dan bank pusat untuk menggunakan dasar monetari dan mempengaruhi penawaran wang.

Beberapa ciri utama mata wang fiat adalah:

 • Ia dikeluarkan oleh pihak berkuasa pusat atau kerajaan.
 • Ia tidak mempunyai nilai yang melekat. Ia tidak disokong oleh emas atau komoditi lain.
 • Ia berpotensi mempunyai bekalan yang tidak terhad.

 

Mengapa Wang fiat Mempunyai Nilai?

Dengan penghapusan standard emas, kita nampaknya mempunyai mata wang tanpa nilai. Walau bagaimanapun, wang fiat tetap digunakan untuk membayar makanan, bil utiliti, sewa dan bermacam lagi barangan lain. Seperti yang telah kita bincangkan, wang fiat memperoleh nilainya dari kepercayaan kolektif. Oleh itu, pemerintah perlu tegas kembali dan berjaya menguruskan mata wang fiat untuk berjaya dan mengekalkan tahap kepercayaan yang tinggi. Sangat mudah untuk melihat bagaimana ini merosot apabila kepercayaan kepada pemerintah atau bank pusat hilang kerana inflasi, hiperinflasi dan monetari yang tidak cekap, seperti yang dilihat di Venezuela dan Zimbabwe.

Mengapa Matawang Crypto Mempunyai Nilai?

Cryptocurrency mempunyai beberapa persamaan dengan idea standard mata wang fiat, tetapi terdapat beberapa perbezaan yang luar biasa. Walaupun beberapa crypto seperti PAXG disambungkan ke komoditi seperti emas, kebanyakan cryptocurrency tidak mempunyai aset yang mendokongnya. Sebaliknya, kepercayaan sekali lagi memainkan peranan penting dalam nilai cryptocurrency. Sebagai contoh, orang melihat nilai dalam melabur dalam Bitcoin, mengetahui bahawa orang lain juga mempercayai Bitcoin dan menerima BTC sebagai sistem pembayaran dan medium pertukaran.

Bagi sebilangan cryptocurrency, utiliti juga merupakan faktor penting. Untuk mengakses perkhidmatan atau platform tertentu, anda kemungkinan menggunakan token utiliti. Oleh itu, perkhidmatan yang mempunyai permintaan tinggi akan memberi nilai kepada token utiliti.

Tidak semua cryptocurrency adalah sama, jadi nilainya sangat bergantung pada ciri setiap duit syiling, token, atau projek.

Baca Juga : Apa itu Cryptocurrency

Apabila menggunakan Bitcoin, ada enam ciri utama yang akan kita bincangkan dengan lebih terperinci, iaitu : utiliti, desentralisasi, pengedaran, sistem kepercayaan, terhad dan keselamatan.

Apakah itu nilai intrinsik?

Banyak perbincangan mengenai nilai Bitcoin adalah samaada ia mempunyai nilai intrinsik atau tidak. Tetapi apakah maksudnya? Sekiranya kita melihat komoditi seperti minyak, ia mempunyai nilai intrinsik dalam menghasilkan tenaga, plastik dan bahan lain.

Saham juga mempunyai nilai intrinsik, kerana ia mewakili ekuiti dalam syarikat yang menghasilkan barang atau perkhidmatan. Malah, ramai pelabur melakukan analisis fundamental dalam usaha untuk mengira nilai intrinsik aset. Sebaliknya, wang fiat tidak mempunyai nilai hakiki kerana hanya sekeping kertas. Seperti yang telah kita lihat, nilainya 100% berasal dari kepercayaan.

Sistem kewangan tradisional mempunyai banyak pilihan pelaburan yang membawa nilai intrinsik, dari komoditi hingga saham. Pasaran Forex adalah pengecualian kerana mereka berurusan dengan mata wang fiat, dan peniaga sering mendapat keuntungan daripada perubahan kadar pertukaran jangka pendek atau jangka pendek.

Tetapi bagaimana dengan Bitcoin?

Mengapa Bitcoin berharga?

Nilai Bitcoin adalah satu topik subjektif yang mana pada masa ini banyak terdapat perbezaan pendapat. Sudah tentu, seseorang boleh mengatakan bahawa harga pasaran Bitcoin adalah nilainya. Namun, itu tidak betul-betul menjawab persoalan yang sebenar. Yang lebih penting ialah mengapa orang menilai ia mempunyai nilai di tempat pertama.

Mari kita menggali sedikit lebih mendalam mengenai beberapa ciri yang menjadikan Bitcoin berharga.

Nilai utiliti Bitcoin

Salah satu faedah utama Bitcoin adalah kemampuannya untuk memindahkan sejumlah besar nilai dengan cepat ke seluruh dunia tanpa memerlukan perantara. Walaupun agak murah untuk menghantar sejumlah kecil BTC kerana bayaran, ia juga mungkin untuk menghantar berjuta-juta dolar dengan murah. Sebagai contoh, urus niaga Bitcoin bernilai sekitar $45,000,000 (USD) dihantar dengan bayaran kurang dari $50 (pada Jun 2021).

Walaupun Bitcoin bukan satu-satunya rangkaian yang membolehkan ini berlaku, ia masih merupakan yang terbesar, paling selamat dan paling popular. Lightning Network juga membuat transaksi kecil mungkin sebagai aplikasi dua lapisan. Tetapi tanpa mengira jumlahnya, kebolehan melakukan transaksi tanpa sempadan semestinya sangat berharga.

Nilai Bitcoin dalam Desentralisasi

Desentralisasi adalah salah satu ciri utama cryptocurrency, dengan meminggirkan pihak berkuasa pusat, blockchain memberikan lebih banyak kuasa dan kebebasan kepada komuniti pengguna. Sesiapa sahaja boleh membantu meningkatkan rangkaian Bitcoin kerana sifatnya yang open-source.

Malah dasar kewangan cryptocurrency berfungsi secara terdesentralisasi. Pekerjaan pelombong, misalnya, melibatkan pemeriksaan dan pengesahan transaksi, tetapi ia juga memastikan bahawa penambahan bitcoin baru ke dalam sistem dengan kadar yang dapat diramal dan stabil.

Desentralisasi Bitcoin memberikannya sistem yang sangat kuat dan selamat. Tidak ada satu nod di rangkaian yang dapat membuat keputusan atas nama semua orang. Pengesahan transaksi dan kemas kini protokol semua perlu mempunyai persetujuan kumpulan, melindungi Bitcoin daripada salah urus dan penyalahgunaan.

Nilai Bitcoin dalam Pengedaran

Dengan membenarkan seramai mungkin orang untuk mengambil bahagian, rangkaian Bitcoin meningkatkan keselamatan keseluruhannya. Semakin banyak nod yang disambungkan ke rangkaian diedarkan Bitcoin, semakin banyak nilainya. Dalam menyebarkan lejar transaksi kepada pengguna yang berbeza, tidak perlu bergantung pada satu sumber kebenaran.

Tanpa penyebaran, kita mungkin dapat banyak versi kebenaran yang sukar untuk disahkan. Fikirkan tentang dokumen yang dihantar melalui e-mel yang sedang dikendalikan oleh pasukan. Semasa pasukan menghantar dokumen di antara mereka, mereka membuat versi yang berbeza dengan keadaan yang berbeza yang sukar dijejaki.

Pangkalan data terpusat juga lebih cenderung terhadap serangan siber dan gangguan daripada yang disebarkan. Adalah perkara biasa jika timbul masalah menggunakan kad kredit kerana masalah server. Sistem berbasis-cloud seperti Bitcoin dikekalkan oleh ribuan pengguna di seluruh dunia, menjadikannya lebih efisien dan selamat.

Nilai Bitcoin dalam sistem Kepercayaan

Desentralisasi Bitcoin adalah kebaikan rangkaian yang besar, tetapi ia masih memerlukan beberapa perlindungan. Mendapatkan pengguna untuk bekerjasama di mana-mana rangkaian yang besar dan terdesentralisasi selalu menjadi cabaran. Untuk menyelesaikan masalah ini, yang dikenali sebagai Masalah Umum Bizantium, Satoshi Nakamoto melaksanakan mekanisme konsensus Proof of Work yang memberi penghargaan kepada tingkah laku positif.

Kepercayaan adalah bahagian penting dari setiap barang atau komoditi yang berharga. Kehilangan kepercayaan pada bank pusat adalah bencana bagi mata wang negara. Begitu juga, untuk menggunakan pemindahan wang antarabangsa, kita harus mempercayai institusi kewangan yang terlibat. Terdapat lebih banyak kepercayaan dalam operasi Bitcoin daripada sistem dan aset lain yang kita gunakan setiap hari.

Proof of Work adalah mekanisme telus yang boleh disahkan dan disemak sendiri oleh sesiapa sahaja. Adalah jelas untuk melihat nilai di sini dalam menghasilkan kata sepakat yang sangat mantap dan hampir selalu bebas dari kesilapan.

Nilai Bitcoin kerana Terhad

Di dalam rangkaian Bitcoin adalah bekalan terhad sebanyak 21,000,000 BTC. Tidak lagi yang akan ada apabila pelombong Bitcoin melombong syiling terakhir sekitar tahun 2140. Walaupun komoditi tradisional seperti emas, perak, dan minyak terhad, tetapi kita masih lagi menjumpai rizab baru setiap tahun. Penemuan ini menyukarkan pengiraan kekurangannya.

Sebaik sahaja kita melombong semua Bitcoin, secara teori, Bitcoin harus menjadi deflasi. Oleh kerana pengguna kehilangan atau membakar syiling, bekalan akan berkurang dan kemungkinan akan menyebabkan kenaikan harga. Atas sebab ini, pemegang melihat banyak nilai had Bitcoin.

Kekurangan Bitcoin juga menyebabkan model Stock to Flow yang popular.  Model ini cuba meramalkan nilai masa depan BTC berdasarkan perlombongan Bitcoin setiap tahun dan keseluruhan stok. Apabila diuji kembali, model dengan tepat menunjukkan keluk harga yang telah kita lihat setakat ini. Menurut model ini, kekuatan pendorong utama dalam harga Bitcoin adalah hadnya. Dengan adanya hubungan yang mungkin antara harga dan hadnya, pemegang dapat memperoleh nilai dalam menggunakan Bitcoin sebagai simpanan nilai.

Kita akan menyelami konsep ini lebih lanjut di hujung artikel.

Nilai keselamatan Bitcoin

Dari segi menjaga keselamatan dana yang dilaburkan, tidak ada banyak pilihan lain yang memberikan keselamatan sebanyak Bitcoin. Sekiranya anda mengikuti amalan terbaik, maka dana anda sangat selamat. Di negara maju, anda dapat dengan mudah menganggap keselamatan yang ditawarkan oleh bank. Tetapi bagi banyak orang, institusi kewangan tidak dapat memberikan perlindungan yang mereka perlukan, dan menyimpan sejumlah besar wang tunai sangat berisiko.

Serangan jahat ke rangkaian Bitcoin memerlukan memiliki lebih dari 51% kuasa perlombongan semasa, menjadikan koordinasi pada skala ini hampir mustahil. Kebarangkalian serangan Bitcoin berjaya adalah sangat rendah dan walaupun ia berlaku, ia tidak akan bertahan lama.

Satu-satunya ancaman nyata terhadap penyimpanan Bitcoin padaq masa ini adalah:

 • Serangan penipuan dan pancingan data
 • Kehilangan kunci peribadi anda
 • Menyimpan BTC anda dalam dompet kustodian yang dikompromikan di mana anda tidak memiliki kunci peribadi

Dengan mengikuti amalan terbaik untuk memastikan perkara di atas tidak berlaku, anda harus mempunyai tahap keselamatan yang melebihi bank anda. Bahagian terbaiknya ialah anda tidak perlu membayar untuk menjaga keselamatan kripto anda. Dan tidak seperti bank, tidak ada had harian atau bulanan. Bitcoin membolehkan anda mengawal sepenuhnya wang anda.

Bitcoin sebagai Simpanan Nilai

Sebilangan besar ciri yang telah dijelaskan juga menjadikan Bitcoin sesuai sebagai simpanan nilai. Logam berharga seperti emas dan perak, dolar A.S. dan bon kerajaan adalah pilihan yang lebih tradisional, tetapi Bitcoin mendapat reputasi sebagai alternatif moden dan emas digital.

Untuk sesuatu mendapat nilai yang baik, ia memerlukan:

 • Ketahanan: Selagi masih ada komputer yang mengekalkan rangkaian, Bitcoin tahan lama 100%. BTC tidak dapat dihancurkan seperti wang tunai fizikal dan, sebenarnya, lebih tahan lama daripada mata wang fiat dan logam berharga.
 • Kemudahalihan: Sebagai mata wang digital, Bitcoin sangat mudah alih. Yang anda perlukan hanyalah sambungan Internet dan kunci peribadi anda untuk mengakses pegangan BTC anda dari mana sahaja.
 • Pembahagian: Setiap BTC boleh dibahagikan kepada 100,000,000 satoshi, yang membolehkan pengguna membuat transaksi dari semua ukuran.
 • Fungibility: Setiap BTC atau satoshi boleh ditukar ganti dengan yang lain. Aspek ini membolehkan cryptocurrency digunakan sebagai pertukaran nilai dengan yang lain di seluruh dunia.
 • Terhad: Hanya akan ada 21,000,000 BTC yang ada, dan berjuta-juta sudah hilang selamanya. Bekalan Bitcoin jauh lebih terhad daripada mata wang fiat inflasi, di mana penawaran meningkat dari masa ke masa.
 • Penerimaan: Terdapat penggunaan BTC secara meluas sebagai kaedah pembayaran untuk individu dan syarikat, dan industri blockchain terus berkembang setiap hari.

Sekiranya anda ingin meneroka topik ini sedikit lagi, boleh baca rujukan Adakah Bitcoin adalah Penyimpan Nilai ?

 

Kesimpulan

Malangnya, tidak ada jawapan tunggal dan kemas mengapa Bitcoin mempunyai nilai. Mata wang kripto mempunyai aspek penting dari banyak aset yang bernilai, seperti logam berharga dan matawang fiat, tetapi tidak sesuai dengan benda yang mudah dikenali. Ia bertindak seperti wang tanpa sokongan pemerintah dan kekurangan seperti komoditi walaupun digital.

Kekurangan pengetahuan dan salah faham umum menyebabkan beberapa orang mempersoalkan sama ada Bitcoin mempunyai nilai sama sekali. Dengan kata-kata seperti “scam” dan “skim Ponzi” yang digunakan, mudah dilihat bahawa sesetengah orang mempunyai ketakutan yang tidak berasas.

Tetapi, pada akhirnya, Bitcoin beroperasi di rangkaian yang sangat selamat dan cryptocurrency mempunyai sejumlah nilai yang diberikan oleh komuniti, pelabur dan peniaga.

Sumber rujukan & gambar : Binance Academy & Al Jazeera

error: Content is protected !!