Kajian baru-baru ini dari Piplsay mendapati bahawa 49% milenium memilih cryptocurrency sendiri berbanding 38% Gen Xers dan 13% GenZ. Millennials juga cenderung menggunakan pelaburan tersebut sebagai bentuk pembayaran, dengan 53% mengatakan mereka “sangat mungkin” membeli produk atau perkhidmatan dengan crypto, berbanding 40% GenX yang disurvei dan hanya 7% GenZ.

“Millennials berkembang secara semula jadi dengan teknologi Web 2.0 – iaitu, mudah alih – dan Web 3.0 (crypto),” kata Kurt Kumar dari Rocketfuel Blockchain, sebuah syarikat pemprosesan pembayaran crypto. “Mereka intuitif memahami dompet digital dan peti harta karun, yang merupakan sebahagian daripada banyak permainan yang dimainkan oleh generasi muda milenium, seperti Fortnite dan Minecraft.”

Beresford Research menyatakan bahawa milenial termuda adalah 25, sementara yang tertua dalam kohort adalah 40. Kumar juga menunjukkan bahawa beberapa anggota muda generasi ini mungkin belum memiliki kad kredit atau akaun bank, jadi mereka langsung memanfaatkan dompet crypto ke menjalankan perdagangan dan urus niaga.

Walaupun penjelasan ini juga berlaku untuk GenZ, ada kemungkinan lebih banyak milenium memiliki kematangan dan pengetahuan untuk meneliti dan merangkul crypto. GenZ, yang berumur antara 6 hingga 24 tahun, baru mula mencelupkan jari kaki ke perairan kewangan peribadi.

Penyelidikan Piplsay juga mendedahkan bahawa 88% daripada semua pelaburan crypto dilakukan oleh responden yang mempunyai kolej atau ijazah sarjana.

Tinjauan itu menghitung jumlah tindak balas dalam talian daripada 5,061 orang yang berumur 18 tahun ke atas. Satu lagi tinjauan dari Harris Poll dan laman simpanan dalam talian CouponCabin.com mendapati bahawa 44% daripada 2.063 orang Amerika yang disurvei mengatakan bahawa mereka “agak” atau “sangat” biasa dengan crypto. Angka-angka ini sesuai dengan penemuan Piplsay, dan juga kajian Harris Poll yang lalu.

 Photo & Sumber : Google & Yahoofinance

<<< Back

error: Content is protected !!