9 minit bacaan

Minggu 29, 2021

Oleh kerana kebarangkalian untuk volatiliti pasaran Bitcoin meningkat, kami menganalisis kes Bull and Bear menggunakan metrik pasaran dan dalam rantaian.

Pasaran Bitcoin meneruskan konsolidasi volatiliti yang rendah minggu ini, dengan harga dagangan antara $34,564 dan serendah $31,125. Ketika pasaran menguji tahap rendah zon support dalam rantaian (on-chain), aktiviti transaksi tetap tertekan dan tingkah laku menHODL menunjukkan ketahanan yang luar biasa.

Kami mempunyai pasaran yang sangat berpecah belah, dan satu berkemungkinan dengan peningkatan volatiliti tidak lama lagi. Oleh yang demikian, dalam edisi minggu ini, kami meneroka kedua-dua kes Bull dan Bear menggunakan gabungan metrik pasaran dan dalam rantai (on-chain).

Permulaan

Untuk memulakan analisis kami, kami akan memulakan dengan metrik Pengagihan Harga Nyata (Realised Price Distribution) UTXO, yang menunjukkan profil jumlah dalam rantaian (on-chain) di seluruh bakul harga. Zon-zon di mana sekumpulan besar volume muncul, dapat menunjukkan bahawa sebilangan besar coin bertukar ‘tangan’ pada harga tersebut, dan dengan demikian mewakili kepekatan asas kos.

Antara $31.0k dan $34.3k, volume coin bersamaan dengan 10.5% daripada bekalan beredar (1.973M BTC) yang telah bertransaksi, melebihi nod volume tinggi sebelumnya yang ditetapkan dalam julat $50k- $60k. Walau bagaimanapun, pasaran diperdagangkan di hujung bawah nod support ini dan terdapat sedikit aras support dalam rantaian (on-chain) bawah yang rendah sehingga $18.8k.

Kes Bearish Untuk Bitcoin

Kami akan memulakan kes bearish kami dengan mempertimbangkan aliran permintaan institusi yang terus menjadi sumber aliran masuk kapital yang diperlukan untuk mencapai dan mengekalkan penilaian yang lebih tinggi. Boleh diperhatikan pada minggu adalah prestasi produk GBTC Grayscale dengan sekitar 31.9k saham GBTC dibuka sepanjang baki bulan Julai.

Harga pasaran GBTC terus diperdagangkan pada diskaun yang ketara minggu lalu, antara -11.0% hingga -15.3%. Walaupun diskaun itu telah pulih daripada diskaun serendah -21,3% kepada NAV, sebarang diskaun yang signifikan dan berterusan menunjukkan permintaan yang kurang memuaskan, dan juga dapat menarik kapital jauh dari pasaran spot BTC.

ETF The Purpose juga menyaksikan penurunan aliran masuk bersih minggu ini, setelah tempoh permintaan yang agak kuat melalui Mei dan Jun. Minggu ditutup dengan aliran keluar bersih terbesar -90.76 BTC sejak pertengahan Mei. Sama seperti produk GBTC, ini menunjukkan bahawa permintaan institusi tetap lemah di antara produk yang dikawal selia ini.

Akhir sekali, untuk bahagian permintaan institusi, pegangan OTC Desk telah menyaksikan aliran masuk bersih sekitar 1,780 BTC untuk 2 minggu yang terakhir, bergerak melawan trend struktur aliran keluar yang berlaku sejak November 2020. Masih dapat dilihat apakah aliran masuk bersih ini hanyalah kesan jangka pendek, atau tanda-tanda awal pembalikan dalam keseimbangan pembekalan dan permintaan.

Aktiviti dalam rantaian (on-chain) tetap senyap pada minggu ini dengan pembersihan mempools (memory pools), dan jumlah transaksi terus menurun. Setelah mempool dikosongkan, purata saiz blok telah menurun 15% ke 20%, sehingga kepada 1.103M bytes.

Ini menunjukkan bahawa permintaan untuk ruang blok Bitcoin dan penyelesaian dalam rantaian (on-chain) adalah rendah, perlombongan blok tidak penuh, dan penggunaan rangkaian agak rendah.

Volume dalam rantaian (on-chain) entity-adjusted (asas EMA 14 hari) kekal turun 65.8% dari paras tertinggi pada bulan April. Rangkaian Bitcoin sedang menetap $5.3B/hari berbanding $15.5B dalam volume harian yang menetap di puncak 2021. Ini menunjukkan permintaan yang rendah untuk penyelesaian nilai tetap ada.

Dari volume transaksi yang diselesaikan, majoriti dominan nampaknya merupakan coin yang menyedari kerugian (realized losses). Jika kita membandingkan jumlah nilai kesedaran kerugian dan keuntungan, kita melihat kerugian (merah jambu) secara konsisten lebih besar daripada keuntungan (hijau) sejak penjualan pada bulan Mei.

Kerugian median minggu ini adalah sekitar $353 juta sehari, lebih daripada 2.2x lebih besar daripada kesedaran keuntungan (realized profit) $158 juta/hari. Walaupun jumlah ini jauh lebih rendah daripada dua peristiwa kapitulasi (masing-masing $1.60B dan $744M), ini menunjukkan bahawa pelabur yang memegang kedudukan underwater terus membelanja dan menjual coin mereka.

Kita juga dapat menilai berapa banyak bekalan coin yang kekal underwater untuk mengukur berapa banyak bekalan yang boleh menjadi tekanan tambahan dari sisi penjualan.

Carta di bawah menunjukkan bahawa lebih kurang 6.2M BTC, bersamaan dengan 33% circulating supply ketika ini memegang kerugian tidak sedar (unrealized loss) .

Akhir sekali, untuk menutup kes Bearish kita, kita dapat melihat bahawa jumlah entiti baru dalam rantaian (on-chain) masih turun 28.6% dari paras tertinggi pada Februari 2021. Penurunannya tidak begitu teruk seperti dulu yang berlaku selepas blow-off top tahun 2017, walau bagaimanapun masih perlu dilihat jika metrik ini stabil, atau menurun lebih jauh.

Ringkasan Kes Bearish

 • Pasaran diperdagangkan di hujung rendah kluster volume dalam rantaian (on-chain) yang tinggi dengan sokongan asas kos yang sangat rendah antara $31.0k dan $18.8k.
 • Diskaun GBTC berterusan, aliran masuk ETF Purpose merosot dan aliran masuk OTC desk mencadangkan permintaan institusi yang kurang memuaskan.
 • Aktiviti dalam rantaian (volume dan entiti) terus menurun dari paras tertinggi. Penggunaan rangkaian Bitcoin untuk pemindahan nilai menunjukkan permintaan rendah.
 • Kerugian terus disedari dalam rantaian (on-chain) dan sejumlah 6.2 juta sedang diadakan pada kerugian tidak sedar (unrealised loss). Coin ini dapat membentuk rintangan overhead dan tekanan jual.

Kes Bull untuk Bitcoin

Setelah melukis gambaran yang suram secara relatif sehubungan dengan permintaan segera dan penggunaan rangkaian, masih ada tanda-tanda positif di banyak metrik dalam rantaian (on-chain), terutamanya indikator jarak jauh dan metrik pembekalan.

Untuk permulaan, mari kembali ke idea entiti dalam rantaian (on-chain), topik yang menjadi sumber kebingungan akhir-akhir ini. Kami mentakrifkan:

Entiti sebagai kluster dalam rantaian (on-chain) yang unik serta alamat yang berkaitan. Sekiranya satu kluster alamat berinteraksi dan menunjukkan heuristik untuk mencadangkan pemilik tunggal, alamat tersebut akan diklasifikasikan sebagai satu entiti.

Carta di bawah menunjukkan tiga metrik yang menunjukkan gambaran holistik untuk entiti dalam rantaian (on-chain):

 • Entiti Penghantaran (hijau) sering dikaitkan dengan pemusnahan UTXO. Sebilangan besar dompet menerapkan alamat sekali penggunaan semasa berbelanja, yang biasanya mengurangkan jumlah entiti. Pada masa ini, kami melihat entiti perbelanjaan yang lebih sedikit menunjukkan perbelanjaan UTXO yang lebih sedikit dan pilihan untuk menHODL.
 • Entiti Penerima (merah jambu) adalah sebaliknya, dikaitkan dengan penciptaan UTXO, pemilik baru, dan pengumpulan baru. Jun dan Julai menyaksikan pertumbuhan yang kuat dalam entiti penerima.
 • Pertumbuhan Entiti Bersih (biru) mengambil perbezaan antara entiti ‘musnah’ dan ‘diciptakan’. Memandangkan ‘entiti yang dimusnahkan’ semakin menurun dan ‘entiti yang diciptakan’ semakin meningkat, kami mempunyai Pertumbuhan Bersih agregat positif.

Sebagai kesimpulan: lebih banyak menHODL dan lebih sedikit perbelanjaan; kemungkinan menggambarkan persekitaran yang serupa dengan pengumpulan gaya purata kos dolar (dollar cost average).

Untuk menyokong pemerhatian ini, kita dapat melihat bahawa perubahan kedudukan bersih exchange telah kembali ke aliran keluar bersih setelah jangka masa aliran masuk bersih yang ketara. Exchange pada masa ini melihat kadar aliran keluar bersih sekitar 36.3k BTC sebulan.

Pelombong juga menunjukkan daya tahan yang ekstrem dan keinginan untuk berkumpul, walaupun terdapat kos yang luar biasa berlaku seperti ‘Great Migration‘ dijalankan. Ada kemungkinan bahawa tekanan tambahan sisi penjualan dari pelombong yang mengalami masalah di luar talian diimbangi oleh keuntungan luar biasa oleh pelombong operasi yang masih ada.

Sekiranya kita melihat bekalan volume yang dipegang oleh ‘strong hands‘, kita dapat melihat bahawa menHODL nampaknya merupakan strategi pilihan. Pemegang Jangka Panjang kini memegang 75% circulating supply (6% pada kerugian, 69% dalam keuntungan).

Peningkatan bullish yang mula melepasi pasaran bull secara historis telah dicetuskan oleh LTH yang memegang 65% (2x 2013), 75% (2017), dan 80% (2020) daripada circulating supply.

Sekiranya kadar kematangan coin semasa (14.75k BTC/hari) berterusan, LTH akan memegang 80% bekalan coin dalam masa sekitar 2 bulan (walaupun ini tidak mungkin bermain dengan begitu bersih, kerana kita tahu banyak coin dari Mac-Mei dibelanjakan dan dijual).

Metrik Perubahan Bekalan Illiquid menyokong pemerhatian ini berikutan pembalikan dramatik dari pengedaran pada bulan Mei, kepada menHODL dan pengumpulan pada bulan Jun-Julai.

Perhatikan, nilai positif (hijau) metrik ini adalah hasil daripada berlakunya coin dormancy (coin yang lebih illiquid) dengan perbelanjaan terhad. Sebaliknya, nilai negatif berlaku apabila coin illiquid dibelanjakan kembali ke dalam liquid circulation.

Akhirnya, sebagai konklusi kepada kes Bullish untuk Bitcoin, kita beralih ke gelombang Realised Cap HODL yang menunjukkan indikator menHODL yang tidak ketara, pematangan coin, dan bukti lebih lanjut mengenai kemungkinan kemerosotan bekalan yang berpotensi akan datang. Terdapat dua pemerhatian utama:

 • Penurunan struktur, berbulan-bulan dalam kumpulan coin yang lebih muda (merah-oren) yang hanya boleh berlaku apabila coin muda membentuk bahagian ‘realised value‘ yang lebih kecil. Ini berlaku apabila coin muda matang dan berumur untuk menjadi coin yang lebih tua, yang mencipta;
 • Pembengkakan kumpulan coin yang lebih tua (kuning, 3m-12m) kerana volume coin yang dipegang pada ‘tangan yang lebih kuat ini’, kurungan umur bertambah yang dikelaskan LTH. Penurunan kumpulan ini tanpa pertumbuhan yang sepadan daripada kumpulan tertua seterusnya akan mula membatalkan tesis ini.

Ringkasan Kes Bull

 • Pertumbuhan Entiti Bersih tetap positif kerana semakin sedikit entiti yang dimusnahkan, dan lebih banyak lagi yang dihasilkan. Ini menyerupai persekitaran pengumpulan gaya ‘dollar cost average‘.
 • Excahange telah menyaksikan aliran keluar bersih setelah jangka masa aliran masuk yang panjang sejak pertengahan Mei.
 • Pelombong berada dalam pengumpulan bersih yang menunjukkan tekanan sell disebabkan oleh ‘Great Migration’ dikurangkan atau diimbangi oleh pengumpulan oleh pelombong yang menguntungkan.
 • Pemegang jangka panjang dan HODLers pasaran bull kelihatan tidak goyah oleh volatiliti dan harga yang lebih rendah. Volume coin yang dipegang dalam keadaan illiquid terus meningkat, dan potensi penurunan bekalan, datang dari pangkalan yang jauh lebih tinggi dari bear 2018-19. Ini menunjukkan keyakinan luar biasa bagi pemegang BTC untuk menghadapi volatiliti yang melampau.

Sumber daripada glassnodeinsights, investopedia, coinmarketcap dan binance academy

error: Content is protected !!