3 minit bacaan

NFT (Token Non-Fungible) telah mengambil alih dunia. Melainkan resolusi tahun 2021 baru anda adalah menjauhkan diri dari internet, kemungkinan besar anda atau seseorang yang anda kenali telah mendengar tentang kelas aset digital baru yang baru muncul ini.

Tetapi apa sebenarnya NFT ? Di mana anda boleh membelinya? Dan yang paling penting, apakah perkara terpenting yang harus dipertimbangkan sebelum anda mula menyertai ekonomi barangan digital yang sedang berkembang ini?

Perkara Pertama Yang Pertama, Apa Sebenarnya NFT?
NFT adalah token kriptografi pada blockchain yang mewakili aset “one of a kind”. Aset ini mungkin wujud di dunia nyata atau dunia digital. NFT membolehkan pemegang untuk bukan sahaja membuktikan keasliannya tetapi juga bukti asal aset. Kewujudan mereka memungkinkan untuk pengenalan konsep keunikan dalam dunia digital.

Seperti yang disiarkan dalam catatan blog mengenai pengenalan Binance NFT Marketplace dan Featured by Binance, kami sangat gembira dapat menyumbang kepada trend aset digital yang bergerak ke blockchain. Dengan mencetak NFT di blockchain, pencipta menjalin hubungan langsung dengan peminat mereka – bebas daripada risiko platform. Semua orang, tidak kira di mana anda berada atau siapa anda, berinteraksi dengan kontrak NFT dengan cara yang sama, tidak dilindungi oleh platform dan sekatan proprietari. Setelah dicetak pada blockchain, NFT tidak dapat diubah. Ini memberikan rasa pemilikan dan kekal yang kuat. Piawaian terbuka NFT menimbulkan kesan rangkaian, saling kendali dan keserasian dan kami percaya ini akan membuka banyak inovasi menarik dalam barangan digital.

Permulaan
Apabila ruang NFT semakin bertambah, anda mungkin merasa terharu dengan kemas kini dan maklumat baru yang diperkenalkan setiap hari. Untuk membantu anda memulakan, kami telah mengumpulkan 4 perkara untuk pertimbangan sebelum anda melakukan transaksi di pasaran NFT.

1. Apakah Minat Anda & Bagaimana Ia Mempengaruhi Tempat Anda Membeli NFT
Sebelum menyelami dunia NFT, penting untuk mengetahui terlebih dahulu jenis NFT yang paling menarik minat anda. Mujurlah, jumlah kategori NFT tidak terbatas, walaupun pada masa ini mereka dikuasai oleh seni digital, permainan, dan muzik.

Menarik bukan ? Dalam kategori ini (dan semua yang lain), terdapat perbezaan yang lebih jauh, termasuk NFT yang boleh dianggap premium (misalnya dibuat oleh artis / pencipta yang sudah mapan), atau NFT yang dapat dianggap lebih umum (misalnya, Yang dibuat oleh orang lain). Di mana anda memilih untuk membeli NFT anda boleh berkaitan rapat dengan jenis koleksi NFT yang ingin anda bina.

Terdapat pelbagai pasaran yang memenuhi pelbagai jenis koleksi NFT. Dari NFT umum hingga industri khusus seperti permainan atau seni, ada pasar untuk melayani semua penonton dalam pelbagai jenis ceruk yang berbeza. Bagi pemula yang ingin meneroka pelbagai jenis NFT, platform NFT desentralisasi utama yang baru dilancarkan, Featured by Binance, dan Binance NFT Marketplace yang akan dilancarkan tidak lama lagi akan menjadi dua tempat yang baik untuk bermula. Dari NFT bertaraf dunia yang dihasilkan oleh artis premium hingga NFT dari pencipta yang baru dan akan datang, akan selalu ada sesuatu untuk semua orang.

2. Kecairan & Jumlah Pasaran
Pada hari-hari awal NFT, sebahagian besar dari apa yang ada di pasaran dapat dikategorikan sebagai “koleksi.” Jenis NFT ini biasanya dibeli dan kemudian dipegang oleh pembeli dengan harapan aset tersebut akhirnya akan berharga.

Namun, seperti lukisan minyak, kemudahan menjual kembali aset tersebut ke pasaran mungkin sukar, terutama jika aset yang dipilih saat ini kurang popular. Oleh itu, sangat penting untuk diingat bahawa membeli NFT jauh berbeza dengan membeli Bitcoin, yang selalu cair, didorong oleh jumlah pasaran yang besar di bursa kripto. Bergantung pada jenis dan populariti NFT yang dibeli, anda mungkin mempunyai komitmen jangka panjang untuk menghadapi sedikit kecairan dan pasaran yang lemah untuk aset tersebut, sementara anda menunggu dan berharap nilai NFT itu berkembang.

Mujur, bagi pembeli dan penjual yang ingin mendapat jaminan kecairan yang lebih tinggi dalam NFT yang mereka beli, Binance menawarkan cadangan nilai yang unik berbanding dengan pasaran NFT lain. Sebagai pertukaran utama dalam ruang cryptocurrency, Binance akan mempunyai jambatan semula jadi antara platform pertukaran dan platform NFT. Pengguna akan dapat memanfaatkan kedua-duanya dengan lancar di antara kedua-dua ruang tersebut, yang akan menyebabkan penambahan kecairan dan kemudahan perdagangan di pasaran NFT.

Tambahan pula, platform NFT terdesentralisasi utama, Featured by Binance, akan memberi tumpuan untuk membantu rakan jenama kami melancarkan aset NFT dengan naratif unik yang kuat dengan memanfaatkan pengalaman mendalam Binance dalam melancarkan token dan mewujudkan pasaran ke ruang NFT. Bagi pencipta dan pengumpul NFT, ia menyediakan pasaran untuk memperdagangkan aset mereka, dan alat pencipta untuk mencetak, menjual dan mempamerkan ciptaan NFT mereka.

3. Yuran Transaksi
Ianya berlaku kepada kita semua. Kita menjumpai apa yang kita cari, klik sampai ke halaman pembayaran dengan harga difikiran, hanya untuk terkejut bahawa yuran transaksi yang besar kini telah ditambahkan ke jumlah keseluruhan. Dengan harga NFT yang berbeza-beza, sangat penting untuk mengetahui bukan sahaja yuran transaksi platform terlebih dahulu, tetapi juga bayaran gas untuk blockchain yang mendasari.

Bayaran transaksi berbeza-beza, bagaimanapun, istilah “yuran transaksi” sendiri boleh berbeza makna dari platform ke platform. Walau bagaimanapun, jika kita menentukan bayaran transaksi sebagai semua kos tambahan dalam penjualan yang masuk ke platform atau kepada pencipta, platform NFT hari ini dikenakan yuran bayaran dari 2.5% -15% !

Dengan ini, pertimbangan yang teliti harus diambil untuk memahami kos tambahan yang mungkin timbul dalam transaksi NFT tertentu. Bagi mereka yang agak baru dengan ruang NFT, Binance NFT Marketplace mungkin merupakan tempat yang baik untuk permulaan. Bukan sahaja ia merangkumi pelbagai kategori NFT, tetapi yuran transaksi di platform hanya 1%. Peserta dapat melakukan pertukaran sambil mengetahui bahawa tidak akan ada yuran kejutan yang signifikan setelah menyelesaikan transaksi.

Akhirnya, bayaran gas. Pengesahan transaksi di mana-mana blockchain semuanya memerlukan bayaran gas untuk menambahkan transaksi tersebut ke blockchain yang mendasari. Dengan ETH, yuran transaksi meningkat sebanyak $70 USD setiap transaksi. Walau bagaimanapun, transaksi Binance NFT akan berlaku di Binance Smart Chain, di mana bayaran gas sangat rendah, biasanya diukur dalam sen dan bukan dolar.

4. Pengalaman
Banyak pasar NFT adalah hanya itu – pasar. Cukup platform untuk melakukan transaksi aset digital di rantai. Walau bagaimanapun, pengalaman NFT boleh (dan seharusnya) jauh lebih banyak daripada itu. NFT memungkinkan begitu banyak di dunia nyata dan digital. Selain mendekatkan pencipta dengan pengguna yang mereka layani, aset digital baru ini meningkatkan tahap kegembiraan dalam industri aset seperti yang belum pernah dilihat sebelumnya.

Sejauh ini, kita memberi tumpuan terutamanya pada koleksi, namun, NFT boleh menjadi lebih daripada itu. Sebenarnya, dengan NFT, platform seperti Decentraland dan Axie Infinity telah memperkenalkan sejenis utiliti di dunia maya yang sebelumnya tidak tersedia. Utiliti ini membolehkan peserta di platform ini berdagang dan bertukar-tukar barang yang bernilai antara satu sama lain tanpa bergantung pada platform.

Ini Hanyalah Permulaan
NFT baru mula memanas, dan ini adalah masa yang menggembirakan bagi semua orang untuk mula terlibat dalam kelas aset baru ini. Mereka yang ingin mula terlibat atau membina koleksi banyak yang dinanti-nantikan, terutamanya apabila ruang semakin bertambah, lebih banyak peserta masuk, dan syarikat seperti Binance melepaskan ruang baru yang menarik untuk mencipta pengalaman untuk semua. Ini adalah masa yang tepat untuk menyertai ekonomi NFT – mari selami !

Sumber rujukan & gambar : Binance Blog & Coinquora

error: Content is protected !!