5 minit bacaan

Kedua-dua pelabur institusi dan runcit percaya pelaburan kripto akan mengatasi pelaburan tradisional 10 tahun akan datang.

Tinjauan Crypto Pulse terbaru Bitstamp menunjukkan bahawa majoriti besar pelabur mata wang kripto percaya bahawa kripto akan menjadi penggunaan arus perdana dalam dekad yang akan datang.

Data itu datang daripada tinjauan terhadap lebih 28,000 responden dari 23 negara yang berbeza termasuk 5,450 institusi senior pembuat keputusan strategi pelaburan dan lebih daripada 23,000 pelabur runcit.

Walaupun terdapat perbezaan yang besar antara responden, sebahagian besar nampaknya bersetuju bahawa zaman kegemilangan pasaran kripto masih belum tiba.

Para pelabur setuju kripto berpotensi mengatasi pasaran tradisional

Menurut tinjauan Bitstamp, 88% pelabur institusi dan 75% pelabur runcit percaya bahawa mata wang kripto akan melihat penggunaan arus perdana dalam tempoh sedekad. 80% lagi daripada pelabur institusi berkata bahawa mata wang kripto bersedia untuk mengatasi pelaburan tradisional seperti saham dan bon.

Sumber: Bitstamp

Mempunyai sejumlah besar pelabur institusi menyedari potensi mata wang kripto menggambarkan masa depan yang cerah untuk industri kripto.

Pelabur runcit bagaimanapun, kurang yakin bahawa mata wang kripto akan mengatasi pelaburan tradisional dengan hanya 54% bersetuju. Pelabur runcit juga kurang mempercayai mata wang kripto sebagai kelas aset, manakala 71% pelabur professional menyatakan mereka mempercayai kripto dan hanya 65% pelabur runcit bersetuju dengan kenyataan itu.

Pelabur institusi juga lebih cenderung untuk mengesyorkan mata wang kripto sebagai strategi pelaburan kepada pelanggan dan syarikat mereka.

Julian Sawyer, Ketua Pegawai Eksekutif Bitstamp memberitahu bahawa penggunaan mata wang kripto dan aset digital lain sedang berkembang pada kadar yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang terbukti dalam dapatan tinjauan.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mata wang kripto telah bertukar daripada antara yang terbawah dalam ekosistem kewangan kepada salah satu pusat pelaburan arus perdana dengan banyak tempat perdagangan terbesar di dunia kini memenuhi keperluan kripto runcit dan institusi,” jelasnya.

Populariti mata wang kripto yang semakin meningkat dalam dunia institusi tidak bermakna kelas aset tersebut disokong secara universal. Sebagai relatif terbaru berbanding aset tradisional, mata wang kripto kurang dipercayai daripada pemilikan harta, pasaran niaga hadapan dan saham (property ownership, shares, and stocks).

Baca juga: Membandingkan Kitaran Bitcoin Halving. Bilakah Harga Tertinggi Bitcoin Kali Ini?

(Sumber: Bitstamp)

Satu lagi halangan utama untuk pelaburan kripto adalah kekurangan kepercayaan dalam regulasi. Menurut tinjauan yang dilakukan, hampir separuh daripada pelabur runcit dan lebih satu pertiga daripada pelabur institusi melihat mata wang kripto sebagai “tidak terkawal.” Bitstamp berkata bahawa ini menunjukkan keperluan mendesak untuk peraturan yang lebih kukuh dan akan meningkatkan kepercayaan pelabur terhadap pelaburan mata wang kripto.

Sebaliknya, tinjauan Bitstamp mendapati bahawa tidak ada kekurangan kepercayaan terhadap mata wang kripto di negara yang sedang membangun. Kepercayaan di peringkat global dalam mata wang kripto didorong terutamanya oleh negara membangun di mana kepercayaan keseluruhan dalam sistem kewangan tradisional adalah rendah. Dalam ekonomi yang sedang pesat membangun, 79% responden mengatakan bahawa mata wang kripto lebih boleh dipercayai daripada sistem kewangan tradisional. Ini adalah peningkatan ketara daripada 69% responden yang datang daripada pasaran kewangan yang maju.

(Sumber: Bitstamp)

“Kami telah melihat minat melonjak beberapa tahun sejak bermulanya pandemik dan mata wang kripto kini menjadi sebahagian daripada perbualan yang lebih luas dalam hal makro ekonomi global. Tinjauan kami menunjukkan sesuatu yang telah kami anjurkan sejak sekian lama iaitu bercakap tentang kemampuan kewujudan aset digital bertahan sudah berakhir dan persoalannya kini mengenai evolusi,” kata Sawyer.

Sumber bacaan daripada cryptoslate dan mycryptoversity 

Dapatkan 36 video Panduan Lengkap langkah untuk anda memahami, mengenali dan memulakan karier anda sebagai seorang Coiner berjaya seperti 17 orang student kami yang sudah menjadi jutawan crypto.

error: Content is protected !!