Hai assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua followers Mycryptoversity. Harini saya ingin bersembang tentang pasaran bitcoin dan crypto menjadi bullish selepas laporan makro utama baru. Kenapa bitcoin dan crypto menjadi bullish selepas laporan makro utama baru di pasaran ?

Pendapat yang dinyatakan di sini bukan nasihat pelaburan, ia disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Ia tidak semestinya mencerminkan pendapat anda, harini. Setiap pelaburan dan semua perdagangan melibatkan risiko, jadi anda harus sentiasa melakukan penyelidikan anda sendiri sebelum membuat keputusan. 

Penghujung minggu pertama tahun 2023 ditandai dengan keluaran pasaran buruh bulanan dan data pengangguran. Berita tentang pertumbuhan gaji bukan ladang dan pengangguran yang lebih baik daripada jangkaan disambut dengan agak positif oleh peserta pasaran kripto, dengan lilin hijau besar muncul depan cepat pada carta harga bitcoin (BTC) dan mata wang kripto lain.

Namun begitu, seperti semua berita sebegitu sepanjang tahun lalu, adalah mustahil untuk mengenal pasti dengan jelas vektor pergerakan harga aset kripto pada carta. Selain daripada fakta bahawa ia pasti akan ke kanan, sudah tentu.

 

 

Apa yang akan datang ?

Di satu pihak, hasil positif dasar moneteri semasa Rizab Persekutuan A.S mungkin menandakan pendekatan pembalikannya dan permulaan “mencetak” wang sekali lagi. Pasaran tukar atas latar belakang ini malah mengurangkan jangkaan mengenai kenaikan kadar Fed pada mesyuarat akan datang. Pilihan ini positif untuk Bitcoin dan mata wang kripto.

Sebaliknya, penurunan 20 mata peratusan dalam kadar pengangguran pada bulan Disember kepada 3.5% mungkin merupakan lampu hijau bagi pengawal selia untuk menaikkan lagi kadar tersebut. Ini juga digalakkan oleh fakta bahawa dinamik pertumbuhan gaji bukan ladang telah merosot dan nilai semasa adalah yang terendah sejak Disember 2020. Pilihan ini adalah negatif untuk pasaran kripto.

Buat masa ini, pasaran buruh dan pasaran A.S tradisional yang lain, yang malangnya pasaran kripto kini berkorelasi, kekal dalam keadaan tegang dan masih terlalu awal untuk bergembira.

Ini sahaja perkongsian saya tentang pasaran bitcoin dan kripto. Terima kasih.

error: Content is protected !!