Harga Bitcoin mengalami penjualan besar-besaran, mengakibatkan penembusan formasi teknikal yang mengatasinya selama lebih dari tiga bulan.

 

  • Harga Bitcoin menunjukkan penjualan yang besar – turun dari $ 60,900 kepada $ 51,541.
  • Kerosakan ini berlaku setelah khabar angin mengenai perbendaharaan AS menagih beberapa institusi kewangan kerana pengubahan wang haram menggunakan cryptocurrency muncul.
  • BTC boleh menjunam ke sekitar tahap retracement Fibonacci 61,8% pada $51,240 – $50,000

Kerosakan Harga Bitcoin Dan Penyenaraian IPO Coinbase


Pada carta 12 jam, harga Bitcoin telah turun hampir $9,000, menjadikannya turun menjadi $51,541. Walaupun tidak disahkan, kemalangan ini nampaknya bertepatan dengan tweet yang menyatakan bahawa perbendaharaan A.S. akan menindak institusi kewangan kerana pengubahan wang haram menggunakan cryptocurrency.

Walaupun kemalangan ini mungkin tidak berkaitan dengan penyenaraian langsung Coinbase, namun Peter Schiff, pengkritik cryptocurrency yang gemar, menyatakan :

“Daripada menjadi momen penting dalam kehidupan Bitcoin, CoinbaseIPO mungkin menandakan permulaan kematiannya.”

Keruntuhan harga Bitcoin dan Crypto di seluruh pasaran telah menyebabkan kedudukan beli bernilai $1.72 bilion dibubarkan dalam satu jam terakhir sahaja. Memperluas julat ini hingga 24 jam menunjukkan bahawa 927,000 kedudukan peniaga bernilai hampir $ 10 bilion telah dihapuskan, dengan $ 68.73 juta menjadi pembubaran terbesar setakat ini.

 

Harga Bitcoin menyaksikan kemalangan pertama yang ketara sejak Februari

Harga Bitcoin telah turun -19% dalam tiga hari terakhir dan -14% dalam 12 jam terakhir lalu. Pergerakan ini telah mencetuskan isyarat jual dari penunjuk SuperTrend kerana harga BTC telah breakout SMA 50 dan 100 pada carta 12 jam /

Kawasan yang menarik merangkumi tahap retracement Fibonacci 61,8% dan 50% masing-masing pada $ 51,240 dan $ 47,022.

Carta 12 jam BTC / USD Tradingview

Sebaliknya, jika pelabur mula membeli penurunan, harga Bitcoin boleh berubah dan menguji semula tahap kenaikan Fibonacci 78.6% iaitu pada $57.245

Oleh kerana permintaan pembelian dari institusi yang besar, pelabur dapat dengan cepat mengumpulkan BTC yang pada masa ini dijual dengan potongan harga (Mega Sales).

Pandangan Admin :
Bitcoin terjun tiruk selepas satu tweet ura ura US Treasury mengenakan tindakan terhadap beberapa institusi kewangan kerana menggunakan cryptocurrency untuk money laundering.

Seperti biasa kalau bitcoin bersin, crypto lain pasti terkesan.

Ada beberapa movie yang berkaitan Bitcoin, Crypto dan Money Laundering ni.
Dalam tv series The Blacklist, Raymond Reddington mendakwa dia kenal Satoshi Nakamoto dan dia kata Dembe (pembantu dia) lebih kenal Satoshi .

Dalam movie drug cartel Night of the Sicario, awal2 dia sebut drug cartel are moving money via cryptocurrency.
Si Raymond tu no 1 wanted fugitive dlm siri the blacklist. Mmg kaki money laundering.

Pasal money laundering ni, ia sudah berlaku zaman berzaman, ia berlaku pada matawang fiat money dan tahun 2010 baru berlaku kepada cryptocurrency.

Mata wang fiat sebenarnya lebih susah nak trace dalam kes money laundering berbanding cryptocurrency kerana mata wang fiat boleh di sorok kat mana mana tanpa di simpan di bank, ia berlainan dengan cryptocurrency dimana ia lebih terus dan semua transaksinya mempunyai ledger yang disimpan di blok blok didalam blockchain.

Dalam kes bitcoin atau mana2 cryptocurrency, bitcoin mempunyai public ledger dalam sistem simpanan rekod. Ia boleh dilakukan carian TXID, transaction hash, wallet track, Block reading dll.

Sebelum ini, wang fiat dan bitcoin juga pernah digunakan sebagai wang tebusan untuk membayar hacker supaya tidak melakukan serangan siber.

Pada pandangan anda, yang manakah lebih selamat, lebih transparency, senang di jejak apabila berlaku salah laku?

Matawang fiat atau Cryptocurrency?

Pada pendapat saya yang naif ini, cryptocurrency lebih telus berbanding matawang fiat.

Tetapi saya tak faham kenapa orang orang tua kat U.S Treasury ini susah nak faham pasal transparency & security yang selama ini kononnya mereka kawal. Bukan mereka tak tahu yang wang fiat pun sudah lama di gunakan dalam aktiviti Money Laundering ni.

Kennot brain 🤦‍♂️

Apa pendapat korang?
Cer komen kat bawah..

“Syukur alhamdulillah, tq cg mayee the great cg kripto in malaysia n world..Januari join kelas, 18/1 start first coin buy hold x sangka grow 728% yg coin² lain pn dh grow lebih 100% (dlm tempoh 3 bln je btc grow, aamin²). Cg tq byk² ats ilmu anugerah dr allah swt kmahiran n kpakarn yg x nilai dlm bidang kripto.
Alhamdulillah rzeki ank² modal kena skim scam dh cover bila msuk kels cg, syukur sgt² 🤲🤲🤲
Kami trpaksa beraya sakan thn ni, drpd org d luar sana duit abis kt scam joinlh kelas, anda akn tau kberaktn pd masa depan, sayangi duit anda 💞💞💞 #biarpoketkosongtapiwalletadakripto “

Rudziah Abu Hassan - Shah Alam

error: Content is protected !!