Feb 23, 2021 – Sejak 24 jam terakhir lalu, kedudukan niaga hadapan bernilai $ 1.89 bilion telah dicarikan setelah harga Bitcoin (BTC) dan Ether (ETH) jatuh mendadak dengan BTC mencecah di bawah $46,000 pada Bursa Crypto Binance.

Sebilangan besar kecairan ini dari Bitcoin dan Ether, masing-masing berjumlah $ 555 juta dan $ 336 juta. Tetapi altcoin seperti XRP, EOS dan Litecoin (LTC) juga menyaksikan pembubaran besar ketika pasaran menjunam.

Sebilangan besar kecairan berlaku di DAX Binance, sementara Bitfinex paling sedikit. Kecairan ini mungkin sebahagian besarnya terdiri dari pedagang baru, menurut ketua pegawai teknologi Bitfinex Paolo Ardoino.

“Bitfinex mempunyai hampir 1Billion pedagang tetapi kadar pembubaran sangat rendah berbanding persaingan,” jelas Ardoino.

“BitFinex nampaknya mempunyai pedagang yang menggunakan leverage sedikit yang lebih berhati-hati.”

Pasaran Bitcoin agak berdaya tahan berbanding pasaran altcoin lain semasa proses pembetulan ini. Sebilangan besarnya, altcoin besar dan token kewangan terdesentralisasi menyaksikan kerugian terbesar, seperti Cosmos ‘ATOM dan SushiSwap’s SUSHI jatuh lebih 20% dalam satu hari.

Pasaran berkemungkinan diperbetulkan kerana pasaran niaga hadapan altcoin menjadi terlalu overheated untuk jangka masa yang panjang.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, banyak altcoin di platform seperti Binance Futures menyaksikan kadar pendanaan meningkat kepada sekitar 0.3% hingga 0.7%. Ini adalah 30 hingga 70 kali lebih tinggi daripada purata 0.01%.

Ini mungkin sebab di sebalik penurunan Bitcoin yang agak kecil sekitar 7% berbanding dengan pembetulan 20% hingga 30% di pasaran altcoin.

Oleh itu, ketika BTC mulai jatuh, Ether melihat kerugian yang jauh lebih besar berbanding dengan Bitcoin, turun sebanyak 9% pada tempoh yang sama.

Sepanjang bulan Februari, terutamanya ketika pasangan ETH / BTC menunjukkan kekuatan, ETH melihat penurunan yang lebih kecil berbanding dengan Bitcoin ketika memasuki penemuan harga. Kelemahan ETH terhadap Bitcoin telah memberi kesan negatif terhadap pasaran altcoin dalam 24 jam terakhir.

error: Content is protected !!