Tahu tak? San Jose Sharks (Pasukan Profesional Hoki Ais Di San Jose, California) dari NHL akan mula menerima cryptocurrency untuk pembelian tiket musim dan pembayaran besar yang lain bagi musim akan datang. Dan ini juga adalah sebahagian kerjasama dengan service provider crypto iaitu BitPay ( Bitcoin payment service provider yang berpusat di US). Menurut presiden pasukan Jonathan Becher, Ini juga termasuk tiket musim, tajaan syarikat, dan pajakan suite di SAP Arena di San Jose.

Ini adalah hasil perkongsian antara syarikat induk Sharks, Sharks Sports & Entertainment, dan perkhidmatan pembayaran crypto BitPay.

Melalui BitPay, Sharks dapat menerima pelbagai cryptocurrency seperti Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Wrapped Bitcoin, dan Dogecoin, serta lima stablecoin yang berbeza (GUSD, BUSD, DAI, PAX, dan USDC). Tak seperti PayPal, yang menukar crypto kepada mata wang fiat bagi setiap penjualan. Jadi sebenarnya BitPay membolehkan pedagang menerima crypto secara langsung.

Di Twitter, Becher menulis bahawa Sharks juga mempertimbangkan untuk menerima crypto untuk pembelian yang lebih kecil seperti merchandise dan tiket single game, dan penggunaannya akan “dinilai dari masa ke masa.”

Begitu juga, Oakland A’s, pasukan Major League Baseball yang berdekatan, baru-baru ini mula menerima Bitcoin sebagai pembayaran untuk suite.

Pasukan sukan profesional di luar Bay Area juga semakin meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini setelah pasaran Top Shot NFT NBA, yang menjual klip video pendek yang disertakan pada token di blockchain Flow.

Terima kasih kepada crytpo friendly owner macam Mark Cuban, Dallas Mavericks baru-baru ini yang mula menerima pembayaran Dogecoin; Sacramento Kings (Pasukan Profesional Basketball Amerika) kini menawarkan pilihan gaji Bitcoin untuk pekerja; dan pertukaran cryptocurrency FTX membeli hak penamaan ke arena Miami Heat serta membuka tajaan cryptocurrency pada masa depan.

Lebih-lebih lagi, di liga profesional, pemain telah bekerjasama dengan syarikat crypto untuk menukar gaji mereka (sekurang-kurangnya sebahagian) menjadi crypto. Malah Tom Brady adalah seorang pembantu Bitcoin.

The Sharks adalah pasukan terbaru yang akan melalui fasa bull and bear dalam crypto market — tetapi kemungkinan mereka tidak akan menjadi yang terakhir.

Ok, nampaknya kita akan memasuki fasa di mana pengunaan cyrptocurrency akan digunakan secara meluas dan ini juga peluang untun kita memiliki aset digital sekarang. Tunggu apa lagi? Yand dah beli, keep HODL.. Yang takde akaun, register LUNO atau BINANCE sekarang..!

So, kite jumpe lagi di artikel seterusnya untuk bagi inspirasi kepada hodler-hodler kat luar sana.

Sumber artikel: decrypt.co

 <<< Back

error: Content is protected !!